Filistinliler arkalarında birçok çanak çömlek bıraktı, ancak ilk defa 2013 yılında yapılan keşfe kadar, bu eski kabileden günümüze kalan çok az biyolojik ize rastlanıyordu. Bu tarihte arkeologlar, Tevrat’ta geçen Askkelon şehrinde kazı yaparken keşfedilmiş ilk Filistinli mezarlığını buldu.
Keşif; Harvard Üniversitesi, Boston Üniversitesi, Wheaton ve Troy üniversiteleri arkeologlarından oluşan, 30 yıllık Leon Levy Ekspedisyonu kazısının geçen ay ki kapanışında açığa çıkarıldı.
Araştırmacılar, şu an mezarlarda bulunan MÖ 8./ 11. yüzyıl arasında değişik tarihlere dayanan kemik örnekleri üzerinde çalışıyor. Keşifle birlikte Filistinliler'in kökenine dair sırlar çözülecek. Arkeologlar keşfi kazı bitene dek gizledi, çünkü Ortodoks Musevi protestocuları üstlerine çekmek istemediler.
Tevrat’ta Filistinliler, eski Yahudiler'in düşmanı olan, topraklarından göç edip Filistin’deki beş büyük şehre yerleşmiş yabancı insanlar olarak geçiyor.
Bilimcilerse buluntulara dayanarak Filistinliler'in Ege Bölgesi'nden, yani bugünkü Yunanistan, Girit Adası ya da Kıbrıs hatta belki de Anadolu’dan geldiğini düşünüyor. Sorunun kesin cevabını yeni bulunan kemikler verecek.
Ayrıca mezarlar, eski Filistinliler'in ölülerini yüzlerinin yanına koydukları parfüm şişeleriyle gömdüğünü ortaya çıkardı. Ölülerin bacaklarının yakınında, büyük olasılıkla içinde yağ, şarap ya da yiyecek olan şişeler bulundu. Bazı mezarlarda kolye, bilezik, küpe ve hatta ayak parmağı yüzüklerine rastlandı. Bazılarıysa silahlarıyla gömülmüştü.
Çok yakın zamanda tüm bu soruları cevaplayacak mezar buluntuları, Kudüs’teki Rockefeller Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek.