YURTHABER

Giresun
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fındıkta Ihracat Azaldı, Gelir Arttı

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Türkiye'nin bu sezon 50 bin ton daha az...

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Türkiye'nin bu sezon 50 bin ton daha az fındık ihracatı yaptığını ancak elde ettiği geliri 62 milyon dolar artırdığını vurguladı.

Fındık ihracatı ile ilgili açıklamalarda bulunan Özer Akbaşlı, 1 Eylül 2011 tarihinde başlayan 2011-2012 ihracat döneminin 13 Ağustos 2012 tarihine kadar olan zaman diliminde 222 bin 954 ton fındık satan Türkiye'nin, bu üründen bir milyar 770 milyon lira gelir elde ettiğini dile getirdi. Akbaşlı,”Geçtiğimiz sezon Türkiye, 271 bin 410 ton fındık ihracat etmişti. Aynı dönem ihracat miktarında 50 bin ton gerileme görülürken; gelirde ise bir milyar 713 milyon dolar olmuştu. Geçen döneme göre 2011-2012 ihracat sezonunda elde edilen gelir miktarında 62 milyon dolar artış söz konusu. Türkiye 2011 ile karşılaştırıldığında yaklaşık 50 bin ton daha az fındık satmasına rağmen geçen sene alınan döviz miktarının 62 milyon dolar daha fazlasını kazanmıştır. Bu bedel Türk fındık üreticisinin ve Türk fındık ihracatçısı nın cebine girmiştir.” diye konuştu.

Akbaşlı, “2011 yılı fındık sezonu geçtiğimiz yıl düşük rekolte ile açıldı. Ülke genelinde 452 bin ton fındık olacağı ön görüsü Tarım Bakanlığının kurduğu komisyonlarca ortaya konuldu. Bu ön görü karşısında ihracatçımız 2011 Mayıs ayı dünya sert kabuklu yemişler toplantısında Türkiye rekoltesini 430 bin ton olarak açıkladılar.“ diye konuştu. GZO Başkanı Akbaşlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’de düşük rekolte tespit edilince, fındık fiyatlarının yüksek seyredeceği hemen herkes tarafından kabul edildi. Bu arada fiyatların yükselmesi karşısında Türkiye nin fındık ihracatının bu yüksek fiyatlar karşısında 190 bin ton civarında olacağı, en çok 196 bin ton olabilirliği konuşuldu. Hatta fiyatlar çok yüksek, bu fiyatlara ancak bu kadar ihracat olur denildi. Maalesef bu ön görüde bulunanlar yanıldı. Hem de çok yanıldı. 30 bin ton yanıldı. Evet yanlış okumadınız. 30 bin ton yanıldılar. Bu yanılgı içersinde olanların mutlaka bir mazeretleri vardır. Olacaktır. Fakat rakamların olduğu yerde faraziye olmaz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler