YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Finike'de Nar Üreticilerine Seminer Verildi

Antalya’nın Finike ilçesinde ‘Nar Yetiştiriciliği ve Depolanması’ konulu eğitim semineri verildi. Seminere katılımın yüksek olması...

Finike'de Nar Üreticilerine Seminer Verildi

Antalya’nın Finike ilçesinde ‘Nar Yetiştiriciliği ve Depolanması’ konulu eğitim semineri verildi. Seminere katılımın yüksek olması konuşmacıları memnun etti.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nden (SDÜ) Prof. Dr. İsmail Karaca, Prof. Dr. Gürsel Karaca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Antalya İl Müdürlüğü'nden Mehmet Çelebi ve Bilal Aydoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı eğitim programına; Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, değişik kuruluşların temsilcileri ile üreticiler katıldı.

Son yıllarda nar sektörünün hızlı bir biçimde gelişme gösterdiği vurgulanan toplantıda, Türkiye’nin esas vatanı olan ürünlerden birisinin de nar olduğu ifade edildi. En fazla nar üreticiliği yapılan bölgelerin başında Antalya’nın geldiği, bu bölgede de Finike’nin ilk 5 içerisinde olduğu belirtildi. Nar’ın son yıllarda çok hızlı gelişme gösteren, belki de çok gereksiz alanlarda çok fazla yetiştirilmeye başlayan bir ürün haline geldiğini belirten Prof. Dr. İsmail Karaca, “Bunun sonucunda da hem buradan elde edilen gelirin düşmesine, hem de sorunların giderek artmasına neden oldu. Sanırım bu konuda da bazı düzenlemeler yapmamızda da yarar var. Hem alan olarak yetiştirme hem de çeşitler konusunda biraz daha özen göstermemiz gerekiyor.” dedi.

“Nar zararlıları ve doğal düşmanlar” konulu bir konuşma yapan Karaca, bugüne kadar yapılan çalışmalarda narlarda zararlı 100 kadar organizma saptandığını belirtti. Bunların içerisinde kuşlar, kemirgenler, kırılanbacaklılar ve böcekler bulunduğunu ifade eden Karaca, şöyle devam etti: "Bizim ürünümüze ortak olan, bizim ürünümüzün hem kalitesini, hem içerik olarak hem nitelik olarak değerini düşüren zararlılar bunlar. Bunlar içerisinde araştırma yaptığımız 2 tanesi. Bu sene yaptığımız çalışma içerisinde Antalya bölgesinde kıyı şeridinde çokça rasladığımız bir zararlı var. Kırmızı renkli bir örümcek. Bu akar, bölgede giderek zararını artıran ve de üründe önemli kayıplara neden olan bir zararlı.”

Nar hastalıkları konusunda üreticiye bilgi veren Prof. Dr. Gürsel Karaca, cansız faktörlerin neden olduğu fizyolojik hastalıklar, canlı faktörlerin neden olduğu hastalıklar, fungal hastalıklar ve bakteriyel hastalıklar bulunduğunu belirtti. Fizyolojik hastalıklara değinen Karaca, narlarda görülen çatlamanın da meyvenin iç kısmının hızlı gelişmesi ve kabuğun bu basınca dayanamamasına bağladı. Karaca, çatlamayı önlemenin yöntemini şöye izah etti: “Sert budamadan kaçınılmalı, düzenli ve yeterli sulama yapılmalı, aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılmalı, meyveler güneş ışığından korunmalı, hasat birkaç defada yapılmalıdır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler