YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Göç Alan Zonguldak, Göç Veren Oldu

Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, Tarih boyunca ürettiği taş kömürü ile sanayiye büyük katkıları olan ve Türkiye'nin birçok kentinden göç alan Zonguldak, 1990'dan itibaren TTK'nın

Göç Alan Zonguldak, Göç Veren Oldu

Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, Tarih boyunca ürettiği taş kömürü ile sanayiye büyük katkıları olan ve Türkiye'nin birçok kentinden göç alan Zonguldak, 1990'dan itibaren TTK'nın küçülmesi ve alternatif sanayi kuruluşlarının oluşturulamamasıyla birlikte göç vermeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kentte 2010'da 619 bin 703 kişi yaşarken, bu rakam 2011'de 612 bin 406, 2012'de 606 bin 527, 2013'de 601 bin 567, 2014'de ise 598 bin 796'ya düştü. Zonguldak nüfusu 5 yıl içinde 20 bin 907 kişi azaldı.
ÜNİVERSİTENİN ÇALIŞMASI
Bülent Ecevit Üniversitesi'nce hazırlanan, 'Göçün Sosyo-Ekonomik Nedenleri ve Alınabilecek Tedbirler' konulu çalışmada, TTK'da çalışan işçi sayısının her geçen yıl düştüğü ve buna bağlı olarak işçi alımı yapılmadığına işaret edilerek, bunun sonucunda kentte ticari hayatın daraldığı ve nüfus artışının durduğu, hatta her yıl 6-7 bin kişinin göç ettiğine dikkat çekildi.
"GÖÇ ALAN DEĞİL, GÖÇ VEREN OLDUK"
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş da Zonguldak'ın, taş kömürü üretimi sayesinde Türkiye'nin tüm bölgelerinden göç alarak oluşan bir şehir olduğunu ancak, son dönemde hükümetin maden işletmeleri konusundaki politikaları ve ithal kömürdeki artışın bölgedeki kömür üretimini ciddi oranda etkilediğini kaydetti. Alabaş, şöyle dedi:
"Maalesef son dönemde ülkemizde uygulanan üretim politikaları, TTK'da işçi azalması, özel sektörün teşviklerden yararlanamaması ya da farklı uygulamalarla sıkıştırılması sonucu kent göç alan değil, göç veren bir il haline gelmiş ve nüfusu son dönemde azalmıştır."
"SOMA, TRAKYA, ÇAYIRHAN'A GİDİYORLAR"
TTK'nın norm kadrosu 14 bin 500 iken 9 bine yakın işçiyle üretim yaptığına dikkat çeken Alabaş, özel kömür işletmelerinin de ürettiği kömürü pazarlayamaması nedeniyle çoğunun ya kapandığını ya da kapanma noktasına geldiğini söyledi. 2014'ün kömür madenciliği sektörü açısından zor bir yıl olduğuna işaret eden Alabaş, şöyle konuştu:
"Toplu iş cinayetlerinin olduğu bir yıldı. Dolayısıyla bu kazalardan sonra çıkan yasal düzenlemeler nedeniyle de özel sektörde kapanan iş yerleri var. Bu kapanan iş yerlerindeki arkadaşlarımız bu zor dönemde işsizlikle karşı karşıya kalmakta ve madencilik faaliyetleri olan yerlere göç etmek zorunda kalıyorlar. Bugün baktığınız zaman Zonguldak'tan giden insanların bir çoğu Türkiye'nin madencilik faaliyeti olan yerlere gitmektedir. Özellikle Soma'ya, Trakya'ya ve Çayırhan gibi değişik yerlere madencilik faaliyeti yapan yerlere göç etmektedir. Bölge insanı olarak bildiğimiz, yaptığımız tek iş madencilik. Bunun sebebi de bu."
"TTK'YA SAHİP ÇIKMALIYIZ"
Türkiye'nin kömür ithalatına her yıl 5 milyar dolar ödediğine vurgu yapan Alabaş, "Bu dönemde yeniden üretim ekonomisine dönmek zorundayız. Özellikle TTK'ya sahip çıkarak bu bölgenin yaşatılması, göç veren değil göç alan bir kent pozisyonuna dönmemezi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Göç Alan Zonguldak, Göç Veren OlduGöç Alan Zonguldak, Göç Veren OlduGöç Alan Zonguldak, Göç Veren Oldu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler