Kocaeli'nin İzmit ilçesinde temelleri 1938'de atılan, erken Cumhuriyet dönemi eserlerinden halk eğitim binasındaki restorasyon çalışmalarının 2024 yılında tamamlanması planlanıyor.
Van'ın Gürpınar ilçesindeki Hoşap Kalesi'nde başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Trabzon'da restorasyonu devam eden Atatürk Köşkü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda düzenlenecek resepsiyonla ziyaretle buluşacak.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Gaziantep Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore ediliyor.
Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Sarayı'nın ihyasının kent turizmine büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Bursa'da, Büyükşehir Belediyesince işlemeleri, ahşap oymaları, çevre düzenlemesi ve ışıklandırmayla aslına uygun inşa edilen 4 asırlık Mevlevihane'de, açılış öncesi son hazırlıklar yapılıyor.
Şanlıurfa'nın simge yapılarının başında gelen ve Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde hasar gören Dergah ve Rızvaniye camilerinin minareleri restore edildi.
Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki Tlos Antik Kenti'nde bulunan ve aslına uygun restore edilen tiyatro, yeni oyunların sahnelenmesi için hazırlanıyor. - Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut: - "Planlamalarımıza göre 2024 sonunda tiyatronun restorasyonunu bitirmek istiyoruz. Tamamen alanın kendi malzemesini kullanıyoruz"
Şırnak'ın Cizre ilçesi restore edilen tarihi yapılarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapmaya hazır.
İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan, 263 yıllık bir tarihi geçmişe sahip Ayazma Camii geçtiğimiz yıl restorasyonun ardından ibadete açıldı. Ancak caminin dış cephesine takılan aydınlatma sistemi hem çevre sakinleri hem de sosyal medyada tartışmaları beraberinde getirdi. Kimi vatandaşlar görüntüyü rahatsız edici bulurken "Çok kötü bir görüntü, inanılmaz çirkin, onaylamıyoruz" yorumları geldi. Akademisyen Buket Akçay Güven de aydınlatma şeklini "Estetik yönden aykırı bir durum" olarak niteledi.
Artvin'in Arhavi ilçesinde yaklaşık 4 asırlık taş kemer köprünün kültür mirası olarak gelecek kuşaklara aktarılması için başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Kapsamlı restorasyondan geçirilen Selimiye Camisi'nin ana kubbe aleminin montajı da tamamlandı.
Kahramanmaraş merkezli depremler ve sel felaketinden etkilenen Şanlıurfa'daki tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi, altyapı ve restorasyon çalışmalarıyla yeni görünümüne kavuşuyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde zarar gören Karakuş Tümülüsü, restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı.
Malatya'nın simgelerinden olan ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan, halk arasında Teze Cami olarak adlandırılan tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi'nin restorasyonu için protokol imzalandı.
Edirne'de Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" Selimiye Camisi'nin restorasyonu devam ediyor.
Restorasyonunun tamamlanmasının ardından bugün cuma namazıyla yeniden ibadete açılacak Sultanahmet Camisi, Anadolu Ajansı (AA) ekibince FPV dron ile görüntülendi.
Üniversitelerde yer alan ve son dönemlerde popüler hale gelen Mimari Restorasyon, inşaat sektörü için önemli bir meslek dalıdır. Bu bölümden mezun olan kişiler, çeşitli restorasyon projelerinde yer alabilir ve restorasyon çalışmalarının daha sağlıklı yürütülmesini sağlar. Özellikle her mülkün ayrı ayrı incelenip restorasyona girmesi gerektiğinden Mimari Restorasyon mezunları, bu çalışmalarda önemli görev almaktadır.
Restorasyon çalışmalarına 2021 yılında başlanan, İstanbul'un tarihi simgelerinden Kız Kulesi'nin son hali havadan görüntülendi. Mayıs ayının ilk haftasında açılması planlanan Kız Kulesi, etrafında bulunan iskelenin kalkmasıyla tamamen ortaya çıktı.
Restorasyon çalışmalarına 2021 yılında başlanan, İstanbul'un tarihi simgelerinden biri olan Kız Kulesi'nin son hali havadan görüntülendi. Mayıs ayının ilk haftasında açılması planlanan Kız Kulesi, etrafında bulunan iskelenin kalkmasıyla tamamen ortaya çıktı. Bölgeden geçen vatandaşlar telefonlarını çıkarıp, son hali daha net görünen Kız Kulesi'ni fotoğrafladı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde ağır hasar alması sonucu ibadete kapatılan 133 yıllık Envar-ül Hamit Camisi aslına uygun restore edilecek.
Yapımı milattan önce 410'lu yıllara dayanan Kız Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığınca geçen yıl uluslararası restorasyon ilkeleri ve oluşturulan bilim kurulu rehberliğinde başlatılan çalışmalar devam ediyor.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaklaşık 140 yıllık bilgilerini içeren 110 bin nüfus kütüğünün restorasyonu ve dijital ortama aktarılması için çalışan uzmanlar, Türk milletinin "nüfus hafızası"nı gelecek nesillere taşıyor.
Topkapı Sarayı'nda yapılmış son köşk olma özelliğini taşıyan 165 yıllık Mecidiye Köşkü'nde, 2 yıldır süren restorasyon çalışmaları tamamlandı.
Denizli’de klasik otomobil meraklısı üç arkadaşın yenilediği araçları görenler inanamıyor. Hurdalıklardan topladıkları otomobil, minibüs ve cipleri, kiraladıkları garajda orijinal hallerine dönüştürüyorlar. Sıfır gibi yenilenen otomobilleri görenleri hayran bırakıyor. Hilmi Gürbüz Özdemir otomobil tutkusunu anlatırken "1959 model bir arabayla 11 ülke gezdik. Farklı arabalarla önümüzdeki yaz yeni yurt dışı gezileri planlıyoruz" dedi. İşte yıllar sonra baştan restore edilen o arabalar…
Sultan Abdülmecid döneminde "Mekteb-i Fünun-u İdadi" adıyla açılan, günümüze kadar 4 harbiye reisi ile serasker, 5 genelkurmay başkanı ve çok sayıda kuvvet komutanı yetiştiren Bursa'daki Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulunun 131 yıllık binasının Osmanlı arması ve kitabesi restore edildi.
Ordu Valisi Tuncay Sonel, restorasyonu devam eden Ünye Kalesi'nin turistlerin ilgisini çekecek hale geleceğini söyledi.
Denizli'nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti'nde Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Duman başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları 10. yılını tamamladı.
Antalya'da, Patara Antik Kenti'nde Roma İmparatoru Nero tarafından yapılan ve doğal afetler sonucu yıkılan 26 metre uzunluğundaki deniz fenerinin 4'üncü bölümünün tamamlandığı bildirildi.
Bayburt'ta yapımı 16'ncı yüzyıla dayanan Ferahşad Bey Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1,5 yıl süren restorasyon çalışmasının ardından yeniden ibadete açıldı.
Selimiye Camisi'nde Vakıflar Genel Müdürlüğünce geçen yıl kasım ayında başlatılan kapsamlı restorasyon çalışması devam ediyor.
Düzce'de 12 Kasım 1999 depreminin ardından boşaltılan eski kaymakamlık lojmanı, güçlendirme ve restorasyon çalışmaları sonrası Millet Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başladı.
Van YYÜ Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz: - "2022 kazı çalışmalarında 310 mezar taşını restorasyona tabi tuttuk. Bunun 108'i yeni bulunan mezarlardır. Restore ettiğimiz bu mezar taşlarını daha uzun ömürlü hale getirmeye çalıştık"
Kent Müzesi koleksiyonundan 1862 ve 1960 tarihli iki Bursa şehir haritası ile 1925'te yapılmış Türkiye Topografya Haritası, 6 aylık restorasyon ve konservasyon çalışmasının ardından sergilenmeye başlandı - Müzenin sorumlusu sanat tarihçisi Goncagül Meriç: - "Haritaların kağıtları oldukça yıpranmıştı ve bakıma ihtiyacı olan bir durumdaydı, artık rutin bakım yetmiyordu. Bunlar şehrin eski hallerini gösteren ve o dönem için titizlikle yapılan çalışmalar"
Türkiye Katolik Süryani Patrik Vekili Orhan Çanlı: - "Bugün bu kilisenin açılışı her ne kadar inançlarımız farklı ise de büyük Türkiye’nin, yaşadığımız güzel ülkenin vatandaşları olarak din, dil, ırk kültür farklılığı gözetmeden büyük bir mozaik, büyük bir ebru olduğunun göstergesidir"
Belediye Başkanı Ahmet Çankaya: - "Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle son 2 yılda 26 ev turizme kazandırılırken, 12 evin restorasyonu için çalışmalar devam ediyor"
İstanbul'daki 3 açık hava sarnıcından biri olan, "Yavuz Sultan Selim Sarnıcı" diye de bilinen Çukurbostan'daki Aspar Sarnıcı'nın restorasyon projesi Fatih Belediyesince başlatıldı - Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz: - "Bunlar dünyada benzeri olmayan dev su hazneleri. Suyun insanlık tarihi boyunca ne kadar önemli olduğunu, uygarlığın gelişmesine nasıl katkı sağladığını anlamak ve İstanbul tarihini algılamak açısından bu mekanlar çok hoş"
Divriği Kaymakamı Yakup Papaker: - "Eser onlarca, yüzlerce motifi barındırdığı için haliyle restorasyon süreci de biraz yavaş ve titiz bir çalışmayı gerektiriyor. 2024 yılında nasipse Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nı hem ziyaret etmek isteyenlerin hem de ibadet etmek isteyenlerin hizmetine açacağız"
Göksu Nehri üzerindeki tarihi Taş Köprü, restorasyonun ardından yayaların geçişine açılacak - Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner: - "2023'ün nisan ayında bitmesi planlanmasına rağmen, önümüzdeki ayın başında inşallah hem halkımızın hem de tarihin hizmetine girmiş olacak"
Şebinkarahisar ilçesinde 17. yüzyılda inşa edilen Taşhan, restorasyonun ardından zanaatkarlara ev sahipliği yapacak - Taşhan'da Şebinkarahisarlı dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in fotoğrafları da sergilenecek
1953'teki depremde büyük hasar gören ve 1867'de üzerine yaptırılan eklemeler ile saat bölümü, şehir estetiğini bozduğu gerekçesiyle dinamitlenerek yıktırılan kuledeki restorasyon sürüyor - Vali H. Kürşat Kırbıyık: - "Sur duvarları, sahne yapısı, şapeli ve seramik fırınlarıyla birlikte bir arkeolojik alandan bahsediyoruz. Bu alanın tamamının sergilenebilir hale getirilmesi için çalışmalar devam ediyor"
Trabzon'da ziyarete kapatılarak restorasyona alınan Atatürk Köşkü'nde Bilimsel Danışma Kurulu gözetiminde sürdürülen çalışmalarda restoratör, inşaat mühendisi ve mimarın da yer aldığı ekip görev yapıyor - Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Temel Sağlam: - "Art Nouveau tekniği ile yapılan ve kütle kompozisyonu bakımından bütüncül olarak değerlendirildiğinde Başkent dışında Anadolu'daki ender örneklerden, belki de tek örnek. Dolayısıyla bizim ve Trabzon için çok kıymetli"
Tunceli'de kırık halde bulunan 500 yıllık mezar taşları onarılıp korumaya alındı
Çanakkale'de bulunan Şehitler Abidesi Tören Alanı'ndaki "Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi" restore ediliyor
Isparta'da 461 yıllık Tarihi Üzüm Pazarı'nın restorasyonunda sona yaklaşıldı
Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık: - "Selimiye'de Cumhuriyet döneminin en kapsamlı restorasyon işi sürüyor, inşallah cami içindeki işlerimizi gelecek yıl mayıs ayına kadar bitirmeyi hedefliyoruz"
Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'ndeki restorasyon yıl sonunda tamamlanacak
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu: - "Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına burayı tamamen hazır edip açmak ve olabilirse Cumhuriyet resepsiyonunu da bu köşkün bahçesinde vermek"
"Milas-Söke kara yolunun yanı başında yıllara meydan okuyan 1600 yıllık tarihi Sarıçay Köprüsü'nü restore ederek gelecek nesillere aktarıyoruz. Burası önemli tahribatlara uğramış bir köprüydü ve yaptığımız muhteşem işlerimizden bir tanesi"