YURTHABER

Adana
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hacı Bektaş Veli’nin İlk Romanı: "şahdiz"

Yazar Kemal Derin’in Hacı Bektaş’ın aşka büyük yolculuğunu anlattığı “Aşkın Hünkarı Hacı Bektaş Veli/Şahdiz” adını...

Hacı Bektaş Veli’nin İlk Romanı: "şahdiz"

Yazar Kemal Derin’in Hacı Bektaş’ın aşka büyük yolculuğunu anlattığı “Aşkın Hünkarı Hacı Bektaş Veli/Şahdiz” adını verdiği romanı Destek Yayınları tarafından yayınlandı ve kitapçılarda yerini aldı.

Kemal Derin, Türkiye genelinde tüm kitap evlerinde satışa sunulan Şahdiz romanının öyküsünü hazırlama fikrinin 2007 yılında Nevada’nın Reno şehrinde bir sohbet sırasında çaktığını ve 2008 yılının Nisan ayından itibaren yazmaya başladığını söyledi. Derin, “Hacı Bektaş Veli’nin 800. doğum yılına, 2009’a yetiştirmeye çalıştım. Zira 1209 yılının üzerinden tam 800 yıl geçmişti. UNESCO 2009 yılını ‘Hacı Bektaş Veli Yılı’ ilan etmişti. Dolayısıyla 2009’da yayınlanması bir armağan niteliği taşıyacaktı. Ancak yola çıktıktan sonra; menzile varmanın ne kadar zor olduğunu fark ettim; ihtiyaç duyduğum kaynaklara çabuk ulaşmam mümkün olmadı” dedi.

Elde ettiği kaynakların, halkın yüzyıllardır dilden dile, söyleye anlata geldiği biçimine uygunluğunu denetlemek, kaynakların güvenilirliğine, birbirine zıt görüşlere ve bu görüşler ya da tezler arasında tercih yapmanın kolay olmadığını belirten Kemal Derin, “El vurduğum denizde hayli zaman bocalayıp durdum ama yalnız başıma da olsam yönümü bulmam gerektiğini biliyordum. Aksi durumda, başlamadan bu serüven bitecekti. Onun da ayırtındaydım. Yönümü bulduktan sonra, nihayet aradığım gemiye binebildim. Sonuçta o gemi beni gitmem gereken limanlara sağ salim ulaştırdı. Elinizde tuttuğunuz bu roman; o isimsiz geminin güvertesinde, uğradığı her limanda, köpüklü dalgalarının serinliğinde, başucumdan hiç ayrılmayan martıların koruyucu kanatlarının altında biriktirilen sözcüklerin bir araya getirilmesi sonrasında yazıldı” şeklinde konuştu.

Yazar Kemal Derin, romanı hazırlarken Hacı Bektaş’ın yolunu izleyerek Nişabur, Yezd, İsfahan, Şahdiz, Şiraz, Kazvin, Alamut, Laleş, Şam, Masyaf, Adana, Afşin, Amasya, Haraşna ve Hacıbektaş’ı dolaştığını, gittiği her yerde Hacı Bektaş’ın izlerini sürdüğünü ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler