Nevşehir’in Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, ilçelerinde kaçak ve sağlıksız ortamlarda kurban kesimini engellemek için modern tesisler yapmalarına karşın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ilçe içerisinde kurban kesimine izin verdiğini söyledi. Selmanpakoğlu, bu durumun belediyelerine her yıl 500 bin TL maddi kayba yol açmasının yanında ortaya çıkan çevre kirliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığını kaydetti.
Hacıbektaş Belediye Başkanı Alirıza Selmanpakoğlu yaptığı açıklamada, Hacıbektaş’ta yılda 10 ila 15 bin arasında adak kurbanı kesildiğini ve geçtiğimiz yıllarda nereden geldiği bilinmeyen kurbanlıkların halkın, yoğunlukla olduğu yerlerde satılarak mahalle aralarında ve sokaklarda rastgele kesimlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.
Bu durumun insan sağlığı tehdit eden boyutlarının yanı sıra ilçelerinde ciddi bir çevre kirliliğine neden olduğunu kaydeden Selmanpakoğlu, tüm bu ve benzeri olumsuzlukları ortadan kaldırmak için 2005 yılında, Çilehane Mevkiinde kurban satış ve kesim yerinin belediye tarafından yaptırılarak hizmete sunulduğunu açıkladı.
İlçelerine modern bir satış yeri ve kesim alanı yaptırmalarının ardından Belediye Zabıta Kanunu, İlçe Hıfzısıhha Kurulu, Hayvan Sağlığı Kurulu kararınca ilçelerinde rastgele alanlarda hayvan satışının ve kesiminin yasaklandığını söyleyen Selmanpakoğlu, böylece satış yerinde yasalara uygun olarak gerekli belgeleri ve kayıtları yaptıran satıcıların kurbanlıklarının satıldığını ve aynı tesis içinde bulunan belediye mezbahasında kesim yapıldığını vurguladı. Satış ve kesim tesislerinde görevli veteriner hekim ve uzman kasapların hizmet verdiğini ifade eden Selmanpakoğlu, böylece hem ilçelerindeki çevre kirliliğinin önüne geçmiş olduklarını hem de vatandaşların sağlıksız ortamlarda kurban kesmelerini engellediklerini belirtti.
Bu durumun ilçelerinde bir takım kesimleri rahatsız ettiğini savunan Selmanpakoğlu, kaçak hayvan satışı yapan kişilerin kurallara uymamakta direndiğini söyledi. İlçelerinde kaçak kurban kesimi ile mücadele ederken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin bakanlığa bir yazı yazarak ilçe içerisinde kurbanlık kesiminin serbest bırakılmasını teklif ettiğini ve bakanlığında anlam veremedikleri bir şekilde bu teklifi kabul ettiğini söyleyen Selmanpakoğlu, “Biz ilçemizde hem vatandaşlarımızın daha sağlıklı bir ortamda, sağlıklı kurbanlık kesmeleri hem de çevre kirliliğinin önüne geçmek için modern bir tesis yapıyoruz ve bunun dışında satış ve kesimleri yasaklıyoruz buna karşın bakanlık isteyen herkesin dilediği yerde kurban kesebileceğini söylüyor. Bunun Türkiye’de bir başka örneği yok. Bu işe anlam veremiyorum.” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Hacıbektaş için özel bir izin çıkartmasına tepki gösteren Alevi dernek ve vakıflarının bu kararın düzeltilmesi için Çevre Bakanlığı’na başvurduğunu söyleyen Ali Rıza Selmanpakoğlu, Çevre Bakanlığı’nın ise ilçe içerisinde vatandaşların rastgele alanlarda kurban kesmelerinin mümkün olmadığını belirterek buna izin veren kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istediğini açıkladı. Selmanpakoğlu, “Buna izin veren kurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Şimdi ben onlar hakkında mı suç duyurusunda bulunayım.? Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri bizim bu çalışmalarımıza destek olacağı yerde rastgele alanlarda kurban kesimine müsaade ediyor. Böyle bir şey mümkün olabilir mi?" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz