Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, buğdaydaki uluslararası fiyat yükselişlerini bahane ederek medya üzerinden ülkemizdeki buğday ve ekmek fiyatlarının artacağı söylentisini yayan spekülatörlerin hayal kırıklığına uğrayacaklarını belirterek, "Dış piyasalardaki dalgalanmaların etkisi ile ülkemizde buğday fiyatlarının şok biçimde artacağı beklentisi gerçekçi değildir" dedi.
Özdemir, yaptığı açıklamadı, Amerika'nın bazı bölgelerinde kuraklıktan dolayı buğday üretiminde düşüş olacağının görülmesi ve buğday üretiminde söz sahibi olan Ukrayna ve Rusya'da da üretimin azalacağının ortaya çıkması ile fiyatlarda artış beklentisi oluştuğunu hatırlattı. Temel gıdamız ekmeğin ham maddesi olan buğdaydaki uluslararası fiyat yükselişlerini bahane eden spekülatörlerin, medya üzerinden ülkemizdeki buğday ve ekmek fiyatlarının artacağı söylentisini yaymaya başladığını kaydeden Özdemir, "Bu beklentinin gerçekleşebilmesi için; Türkiye'deki buğday üretimin sert biçimde düşmesi, net buğday ithalatımızın ciddi oranda artması, buğday stoklarımızın erimiş olması, hepsinden önemlisi ortalama dünya buğday fiyatının, ülkemizdeki ortalama buğday fiyatının üzerine çıkmış olması gibi şartların oluşması gerekmektedir" diye konuştu.
Yerli ve yabancı kuruluşların yaptığı tahminlerin tamamında, ülkemizdeki buğday üretiminin düşmeyeceği, tam tersine az da olsa artacağının görüldüğüne işaret eden Özdemir, şöyle devam etti:
"Geçen yıl ülkemiz 3,5 milyon ton dolayında buğday ithal etmiş, buna karşılık ihraç edilen buğday ve mamulleri miktarı 3,7 milyon ton olmuştur. Buradan da anlaşılacağı gibi, Türkiye net ihracatçı konumundadır. Buğdayda ithalata bağımlı olduğumuz varsayımı doğru değildir. Ülkemiz 2012 yılı hasat sezonuna yaklaşık 3 milyon tonun üzerinde bir stokla girmiştir. Dolayısı ile hiçbir ithalat yapılmasa bile yurtiçi üretim ve stoklarımız, iç tüketime fazlasıyla yetecektir."
Ülkemizde ortalama buğday fiyatının ton başına 370 dolar olduğunu, oysa bu fiyatın buğday fiyatlarının en hızlı arttığı ABD'de bile geçen hafta 260 dolar civarında olduğunu dile getiren Özdemir, uluslararası fiyatların, ülkemizdeki ortalama buğday fiyatı düzeyine ulaşmadığı sürece, iç piyasamızdaki fiyatlar üzerinde olumsuz bir etki yapması ve bu etkinin uzun süreli olmasının beklenmediğini söyledi. Dış piyasalardaki dalgalanmaların etkisi ile ülkemizdeki buğday fiyatlarının şok biçimde artacağı beklentisinin gerçekçi olmadığını vurgulayan Özdemir, "Bu yıl kırımızı mercimek hasadının iyi olduğu ve üretiminin geçen seneye göre yüzde 20 dolayında artacağı görülmektedir. Halen geçen yıldan devreden 30 bin ton dolayında yerli mahsul ve 55 bin ton civarında DİİB kapsamında ithal edilen mercimek stoğu vardır. Bundan dolayı da şu anda mercimek fiyatları geçen yıla göre yüzde 20 civarında düşmüştür. Kırmızı mercimek kadar olmasa bile, nohut ve kuru fasulye üretim rakamlarının geçen yıldan daha iyi olacağı beklenmektedir. Yerli üretim nohut piyasaya gelmeye başlamıştır. Daha şimdiden fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 dolayında gerilemiştir. Bayramdan sonra yerli ürün kuru fasulyenin piyasaya girmesi ile birlikte fiyatların yüzde 20 dolayında düşeceği tahmin edilmektedir. Bundan dolayı da bakliyat ürünlerinde bu yıl içinde bir fiyat artışı beklemiyoruz. Sonuç olarak yurt dışındaki gelişmeleri bahane ederek buğday fiyatları üzerinde oyun oynamak isteyenler ile her Ramazan ayında bakliyat fiyatlarını artırmaya çalışan spekülatörler, bu yıl hayal kırıklığına uğrayacaklardır" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz