Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    İfşa Ediyoruz: Restoran Menülerinin Daha Çekici Olmasını Sağlayan 5 Psikolojik Numara

    Menüye bakıp yemek seçmeye çalışırken, aslında psikolojik bir savaş veriyoruz...

    ''Adana kebap mı alsam... Beyti de güzel görünüyor... 3 tane lahmacun alsam daha hesaplı gerçi...''

    Bu düşünce akışını ''Bari önden bir çay söyleyeyim de içeyim'' cümlesi ile bölüyoruz, çayımızı beklerken seçtiğimiz yemeğe karar vermeye çalışıyoruz...

    Peki bu restoran menülerinin bizi yönlendirmek amacıyla ufak ufak aralara serpiştirdikleri psikolojik numaralar var mıdır? Bir illüminati sübliminalliğinde çalışarak bizi aslında fiyat/performans oranı en yüksek olan 'karışık kebap spesiyal'e yönlendiriyor olmasınlar?

    Başından beri örnek verdiğimiz kebapçıların bu mevzuya bu kadar kafa yorduklarını sanmıyoruz, çünkü onlar koca yürekli insanlar.

    Ama aynı şey işini daha 'Avrupai', daha 'profesyonel' yapmaya çalışan işletmelerde geçerli değil...

    Ne numaralar dönüyor bir bilseniz...
    İşte restoran menülerinde bulunan, sizi basit bir salata söyleyecekken Kobe bifteğine yönlendiren psikolojik hamleler:

    1. Menüdeki seçenekleri az sayıda tutuyorlar.

    Daha doğrusu, kategoriler içindeki seçenekleri az sayıda tutuyorlar. HBR'ın haberine göre, fazla seçenek müşteride endişe hissi doğuruyor, bu da müşterinin restoran hakkında hissettiklerini kötü yönde etkiliyor. Bu duruma Seçim Paradoksu adı veriliyor.

    Peki bir kategoride kaç ürün olmalı?
    7. Yedi iyidir sevgili restoran sahipleri. En azından menü algıları konusunda uzmanlaşan Gregg Rapp bu rakamı veriyor.2. Fotoğraflar... fotoğraflar...

    ''Neden her ürünün resmini menüye koymamışlar ki?'' sorusunu hayatınızda en az 7 defa kendinize sormuşsunuzdur. Sorunun yanıtı ''Menüde yer kalmamıştır''dan biraz daha komplike.

    Yine Gregg Rapp'in verilerine göre, bir çeşidin menüde resminin olması o seçeneğin siparişini %30 oranında artırıyor. Iowa Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma ise Gregg Rapp'in verilerini katladıkça katlıyor. Araştırmada, üzerinde yalnızca salata resmi bulunan bir restoran menüsünü eline almış insanların

    %70'inin, restoranda salata siparişi verdikleri tespit edilmiş.

    Bu oranlar bazı yemeklerin neden menüde resminin olduğunu, bazılarınınsa neden olmadığını gayet net açıklıyor olsa gerek :)

    1. Para simgesini kaldırmak?

    Şeytanın aklına gelmeyecek bir psikolojik hamle daha. Henüz Türkiye'de uğradığımız restoranlarda karşılaşmadık ama, an meselesidir herhalde.

    Restoranlara danışmanlık veren Aaron Allen, ''İnsanlara para harcadıklarını çaktırmamaya çalışıyoruz.'' şeklinde konuşuyor. Bunun yollarından biri de, menüdeki para simgesini kaldırmak. Yani yarın öbür gün yemek isimlerinin yanında bulunan fiyatlarda TL simgesini görmemeye başlarsanız, sebebi tamamen psikolojik.

    Aynı şekilde 20 TL'lik bir yemeğe, 'daha dost canlısı bir sayı olan' 19.90 fiyat biçilmesi de (bakın TL işaretini de kaldırdık çaktırmadan; iyice dost canlısı oldu) bu amaçla yapılıyor.4. Aşırı pahalı seçenekler neden menünün en üstünde bulunur ki?

    Restoranın en iyi ürünü olduğu için mi?
    Yoksa hemen altında sıralanan ürünlerin fiyatlarını daha makul göstermek için mi?

    Yanıt, kalın harflerle yazdığımız cümle. En üste 50 TL'lik bir ürünün resmi konulduğunda, hemen altında yer alan 30 TL'lik ürünler size daha normal fiyatlıymış gibi geliyor. Böylelikle restorana girerken 'Az yerim, 15-20 TL'ye çıkarım herhalde...' gibi düşünceleriniz, bu psikolojik oyun karşısında bükülüyor; hesabınızdan bir anda 30 TL eksiliyor. 5. Zevkler ve renkler...

    Kırmızı: İnsanın iştahını arttıran renk.
    Sarı: Dikkati üzerine en çok toplayabilen renk.
    Mavi: Soğuk renk, bakan üzerinde sakinleştirici bir etkisi var...

    Yukarıdaki renk psikolojisi bilgilerimizi bir araya getirdiğimizde, önce logosu kırmızı-sarı'dan oluşan restoranları hatırlıyoruz; sonra birçok restoranda fiyatların neden maviye çalan renklerle yazıldığını daha iyi anlıyoruz :)


    Kaynaklar: Mentalfloss.com, Aaronallen.com, Iastate.edu, Menutechnologies.net & HBR.org

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler