Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Mersin İl Temsilcisi Ayşe Müzeyyen Demir, seçimle gelinen tüm karar organları için aday listelerinin ‘Fermuar Sistemi’ denilen bir erkek-bir kadın olarak düzenlenmesini istediklerini bildirdi.
KA.DER Mersin İl Temsilciliği, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78. yıldönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Merkez Yenişehir İlçesi Eğriçam Mahallesi’nde bir restoranda düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin il temsilcileri de katıldı. KA.DER İl Temsilcisi Müzeyyen Demir, toplantıda yaptığı konuşmada, seçme ve seçilme hakkını elde eden Türk kadınının, 78 yıldır eşit temsil için zorlu bir mücadele verdiğini söyledi. Tüm partilere çağrıda bulunan Demir, “Biz kadınlar, adalet, demokrasi ve eşitlik için aday listelerinin bir erkek-bir kadın olarak düzenlenmesini istiyoruz. ‘Fermuar’ denilen bu sistemin artık uygulanması gerektiğini hatırlatıyoruz” dedi.
Kadınların karar mekanizmalarında yer alması için kotanın yeterli işaret eden Demir, kotada yine seçilebilir sıralara erkeklerin, dolgu maddesi olarak da alt sıralara kadınların yazıldığına dikkat çekerek, bunu istemediklerini kaydetti. Politik, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda eşitlik için karar alınan tüm yönetim birimlerinde eşit temsil hakkı istediklerini ifade eden Demir, “Parlamentoda yasalar erkek çoğunlukla yapıldığı için hala kadınlar adına gereken olumlu adımların çoğu atılamamıştır. Nüfusunun yarısı kadın olan Türkiye’de, yüzde 14,2 olan meclisteki kadın sayısıyla kadınlar lehine hiçbir yasanın çıkarılamayacağı ortadadır. Bizce bunun utancı tüm yasa çıkarıcılara ve parti genel başkanlarına aittir. Artık yerimiz siyaset, TBMM’deki 550 koltuktan 275’inin kadınların hakkı olduğunu biliyoruz. Erkekler tarafından gasp edilen hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.
2014’te yapılacak yerel seçimleri de anımsatan Demir, “Bazı belediyelerin kapatılması ile o belediyelerin seçilen başkan ve meclis üyelerinin yine bazı seçilecek yerlerde aday gösterilerek kadınların alanının daraltılacağını biliyor, buna da ‘Hayır’ diyoruz. Eşit temsil için “FERMUAR” siteminin uygulanmasının, aday listelerinin bir erkek-bir kadın şeklinde düzenlenerek, parlamento, belediye meclis üyelikleri, il genel meclis üyeliklerinin belirlenmesinin sosyal adalet gereği olduğunu tekrar hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.
KA.DER Danışma Kurulu Üyesi İlksen Sorguç Dinçer ise Türkiye’deki çok yetersiz olan kadın milletvekili oranını Finlandiya örneğini vererek anlattı. Dinçer, “5 Aralık 1934’te ülkemizde, kadınların seçme ve seçilme hakkını elde ettiği yıldan önce, demokrasi ile yönetilen ülkeler arasında Finlandiya'da kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde etmişti. İlk seçimlerde Finlandiya'da kadınlar 200 üyesi olan meclisin 19 sandalyesini almıştı. 2012 itibariyle Finlandiya meclisinin yüzde 40’ı, hükümetin yüzde 63’ü kadın. Türkiye'de kadınlar ilk defa 8 Şubat 1935’te yapılan milletvekilliği genel seçimlerinde oy kullandı, 395 sandalyenin 18’ini alarak mecliste yüzde 4,6 ile temsil edildi. 1995 seçimlerinde TBMM’de 550 milletvekili yer alırken, kadın milletvekili sayısı sadece 13’tü. TBMM’de kadın temsil oranı yüzde 2,4. 1935'e göre TBMM'de kadın temsil oranı yüzde 50 düşüş gösteriyor. 2011 seçimlerinde ise 550 milletvekilinin 79'u kadın, mecliste kadın temsil oranı da yüzde 14,3. Hükümette tek kadın Bakanla temsil ediliyoruz” şeklinde konuştu.
Dinçer, 2012 yılında ise siyasette kadın haritasında Türkiye’nin, dünya ülkeleri arasında Meclis’te yüzde 14,3 kadın temsil oranı ile 88., hükümette yüzde 4 kadın temsil oranı ile de 90. sırada yer aldığını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz