Tokat’ta kızların okutulması amacıyla Kuşçu Ortaokulu tarafından hazırlanan ‘duvak değil kep’ projesiyle yüzde 100 başarı yakalanırken, projenin mimarları sahnede hünerlerini sergiledi.
Yeşilyurt Kaymakamlığı’nın destekleriyle Kuşçu Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Duvak Değil Kep Erkekler Köyü’ tiyatro oyunu Gaziosmanpaşa Lisesi konferans salonunda sahnelendi. Öğrenciler sahne performansı ile usta oyuncuları aratmadı. Yaklaşık bir saat süren tiyatroda öğrenciler kızların okula gönderilmesinin önündeki engelleri anlatan oyunları ile beğeni topladı. Güldürürken düşündüren öğrencilerin konunu önemin kavrayarak verdikleri mesaj ise takdir topladı.
“KIZ ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 100’ÜNÜ OKULLU YAPTIK”
Kuşçu Orta Okulu Sınıf Öğretmeni Serkan Akbulut, projelerine son 3 yılda okuldan mezun olan kız öğrencilerin durumunu araştırarak başladıklarını söyledi. Mezun olan 61 kız öğrenciden 27’i bir üst döneme devam ederken 34 öğrencinin hayalini kurdukları eğitim öğretimden mahrum kalmış olduğunu gördüklerini ifade eden Akbulut, “Maalesef bu 34 öğrencinin 18’i küçük yaşta nişanlanıp evlendiler. Bizler bu kötü gidişatın önüne geçmek istedik. Sınıf ve branş öğretmenleri ile birlikte bir ekip oluşturduk. Öncelikle bu kız öğrencilerin evlerine gidip görüştük sorunlarını tespit ettik. Kızlarını okula göndermeyen ailelerin ekonomik sorun birde erkekleri kızlara göre üstün tutan geleneksel ön yargılar vardı. Bu konuda velilere semineler düzenleyerek daha olumlu düşünmelerini sağladık. Bazı öğrencilerimizin ailelerine ödül verdik. Maddi sıkıntılarını hafifletebilmek için öğrencilerin aktif olarak yer aldığı tiyatro oyunun hazırladık. Oyun sonunda öğrencilerimizin kendi elleri ile yaptıkları şamdanları satışa sunduk. Elde edilen gelirin tamamını kız öğrencilerimizin kılık kıyafet ihtiyaçları için kullandık. Duvak değil kep projesi ile il bazında TKY ekip olarak 3. olduk. Fen liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu Öğretmen liseleri olmak üzere kız öğrencilerimizin yüzde 100’ünü okullu yaptık” dedi.
Türkçe Öğretmeni Cansu Eker Gök ise, öncelikle çocukların kızların okuması gerektiğine inanarak bu bilinci oluşturmak amacında olduklarını belirterek, “Çünkü daha önce köyde bu düşünce olmadığı için onlarda böyle olması gerektiğine inanıyorlardı. Önce onlarda bu düşünceyi yendik. Sonra ailelerinde yenmeye çalıştık. Umarım faydalı olmuşuzdur. Bunu istatistiklerde gördük. Geçen yıl yüzde yüz başarı sağladık” diye konuştu. Tiyatro ekibinde yer alan öğrencilerde kızların okula gönderilmesi ve ön yargıların kaldırılması için projede gönüllü olarak yer aldıklarını söyledi.
Tiyatroyu Tokat Valisi Mustafa Taşkesen’in eşi Betül Taşkesen, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, GOÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kasap ve çok sayıda davetli izledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz