MAGAZİN

Kapat

'Macahel Yaşlılar Korosu'na UNESCO tescili

Artvin'in Camili köyünde yaş ortalaması 68 olan yerel sanatçılardan oluşan Macahel Yaşlılar Çok Sesli Korosu, UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak tescillendi.

Artvin'in Borçka ilçesi Camili köyünde 2001'de kurulan Macahel Yaşlılar Çok Sesli Korosu, UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak tescil edildi.

Gürcistan'a sınır Borçka'nın Camili (Macahel) köyünde, yok olmaya yüz tutan geleneksel çok sesli halk şarkılarını yaşatmaya çalışan ve yaş ortalaması 68 olan koro üyeleri, çeşitli etkinliklerde sahne alıyor.

Köyde 2001'de kurulan ekip, profesyonel anlamda müzik eğitimi almayan Nevzat (88), İsmail (77) ve Hamdi Ertürk (69) ile Muhammet Balcı (69), Cemal Karadeniz (67), Şükrü Cesur (65), Muhittin Gökdemir (54) ve Medeni Altın'dan (53) oluşuyor.

Macahel Yaşlılar Çok Sesli Korosu'nu ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, koronun UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak tescillendiği müjdesini verdi.

Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, somut olmayan kültürel mirasın envanterinin çıkarılması, memleketin bu konudaki kültürel derinliği, zenginliği ve çeşitliği konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bunun uzun yıllar sürdüğünü anlatan Dursun, bu çalışmaların değişik aşamaları ve incelemelerinin bulunduğunu, bunlardan birinin de Yaşayan İnsan Hazinesi'nin tescili ile duyurulması olduğunu kaydetti.

Türkiye'de son yıllarda 10 ayrı kültürel kimliğin Yaşayan İnsan Hazinesi olarak tescili konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Dursun, bölgesel kültürün melodik, ritmik ve folklorik özelliklerini taşıyan Camili'deki yaşlılar korosunun da bunlar arasında yer aldığını bildirdi.

"Bir genç gibi dimdik ayaktalar"

Bu tescil çalışmasında sona gelindiğini belirten Dursun, şöyle devam etti:

"Grupta bulunan herkes, ihtiyar olmalarına rağmen bir genç gibi dimdik ayakta. Bu koroda yer alan herkesi Yaşayan İnsan Hazinesi'ne kaydettik. Somut olmayan kültürel mirasta UNESCO açısından bir bölgesel hazine, bölgesel kültürel renklilik ve kıymet olarak tescil oldu. Bu tescilin ülke genelinde duyurulması önümüzdeki günlerde yapılacak."

Öncelikle bu konudaki kaynak envanter çalışmalarını tamamlandıklarını anlatan Dursun, "Türkiye'nin daha önce ilan edilmiş somut olmayan kültürel miras listesi var. O listede bu kıymetli ihtiyarlar korosu da kayda geçmiş olacak. Ben de bakanlığın müsteşarı ve kültür tarihi profesörü olarak bu müjdeyi kendilerine vermekten mutluyum" dedi.

Dursun, gelecek günlerde düzenlenecek törenle, koro üyelerine UNESCO tarafından tescil belgesi takdim edileceğini kaydetti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler

SGK artık ödemeyecek: Yargıtay’dan tartışma yaratacak karar! "Erkeğinizin aldattığını gösteren büyük işareti" 2 katlı 5 odalı! 950 bin TL'lik ev kullanıcıları ikiye böldü 1987 yılından beri derin dondurucusunda saklıyormuş! Kapağını açınca şaşırdı Sokak ortasında 30 kişilik bisikletli çete tekme tokat saldırdı Denizden çıktı! Yakaladığı şeye kendisi de inanamadı Garsona notunu fişle iletti! "Kocama canım deme" Kurtulduk! Şansı %0'a düştü Tesadüfen gördü! Eşini dolabın önünde böyle yakaladı Gelinin annesinin kıyafet seçimi olay oldu Fiyatı duyunca şoke oldular! Para ödemeden kuaförden kaçtılar 3 aylık bebek hastanelik oldu! Güvenlik kamerası gerçeği ortaya çıkarttı Dans ederken işler kontrolden çıktı! Alkolü fazla kaçırdı Yüzüğünü düşürdü! Arabasını parçaladı, didik didik aradı Beyaz lekeler endişe yarattı! "Uzak durun" Burnunu çıkartıp kavanozda saklıyor! Değişimi şaşırttı Sosyal medya bu teoriyi konuşuyor! "Asla ölmüyoruz" dedi Kiralardan bıktı! Burada yaşıyor Bir günde 10001 barfiks çekip dünya rekorunu kırdı Bebeğine 'çirkin' denildi! Cevabıyla olay oldu Mutfakta sağlık var! Her gün tüketilebilecek antiinflamatuar gıdalar "Dünyanın en iyi çileği" diyerek paylaştı! 1 tanesine 692 TL ödedi Gözlerinin önünde ölen yolcuyla tüm yolu yan yana gittiler DERBİ BERABERE BİTTİ AMA GİZLİ KAZANAN GALATASARAY OLDU 'Kıyamet tarihi' denildi! Herkesi endişelendirdi: "Durma noktasına gelecek" 10 yıl boyunca hiçbir şey yemedi! "Nasıl bir şey olduğunu anlatmak zor" Restoran sahibi de şaşkın! Hırsız tuvaletin lavabosunu çaldı Evlendi ama eşi gerçek bile değil! "İlişkimiz bir bilim kurgu filmi gibi" Ketçaptan korkuyor! "Yakınımda bile bulunduramıyorum" Boy aynası beklerken gelen kargo şoke etti
Kapat