Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu'nun kurulduğunu ve koordinasyon probleminin kökünden çözüldüğünü belirterek, "Vergi Denetim Kurulu uzmanlaşan birimler halinde görev yapıyor. Bu sene için bin 500 yeni Müfettiş Yardımcısı almayı hedefledik. Her sene bin 500 kişi almayı hedefliyoruz. Bin 500'ü sınırlayan 'eğitim kapasitesi' ile olan ilişkidir. Eğitim kapasitemiz olsa bu sene 12 bine çıkartmayı hedeflerdim" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlıkta 'Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele' konulu bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Şimşek, elektronik ticaretin boyutuna ilişkin olarak, "Hakikaten son yıllarda elektronik ticaret neredeyse her sene katlanarak artıyor. 2003 yılında elektronik ticaret hacmi elimdeki verilere 262 milyon liraymış. 2011 yılında 22.8 milyar liraya ulaşmış" dedi. Vergi açısından bunun desteklendiğini anlatan Şimşek, gerekli her türlü hukuki zeminin hazırlanması ve vergi kayıp-kaçağının minimize edilmesi gerektiğini ifade etti. Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın inşaat sektöründeki bütün firmaların bütün denetimleri kontrol altına almaya dönük bir şekilde bilgi ve kayıt alt yapısını oluşturduğunu söyledi. Şimşek, "Burada kayıt dışılığı azaltmayı hedefliyoruz" dedi.
Bir soru üzerine Bakan Şimşek, "Gündemdeki satılacak konutların değerine göre KDV'nin farklılaştırılması ayrı bir konu. Çünkü bu tamamen vergi adaletini sağlamaya yönelik bir adım. O tabii şu anda Meclis'te alt komisyonda tartışılıyor. Takdir meclisin tabii. Biz Bakanlık olarak bu konuda önemli bir düzenleme yaptık gönderdik. Burada bizim yeni bir vergiden uygulamadan çok sektörü bütün yönleriyle kayıt içine alma, denetim yapıyoruz zaman zaman" diye konuştu.
KDV iadesi almak için yapılan denetimlerde dairelerin birleştirildiğini söyleyen Şimşek, bu verilerin toplanacağını ve denetimlerin arttırılacağını belirtti. Bakan Şimşek, vergi iadesine ilişkin olarak, "Vergi iadeleri kalktı, fiş toplama vesaire azaldı' ben buna katılmıyorum. Rakamlar bunu desteklemiyor, bu yönde bir algı var ama rakamlar bunu desteklemiyor" dedi.
Türkiye'de perakende sektörünün çok daha organize bir noktaya geldiğini anlatan Şimşek, öncesinde çok daha ufak ölçeklerde ve kurumsallaşma alt yapısından uzak bir yapıda gidildiğini söyledi. Şu anda ise AVM'lerde kiraların ciro üzerinden alındığını bildiren Bakan Şimşek, "Dolayısıyla bizim adımıza kirayı toplayan AVM hissedarları bu işle uğraşıyorlar" diye konuştu.
Türkiye'nin eski Türkiye olmadığına dikkati çeken Şimşek, eskiden olduğu gibi işletmeyi kuranın orada çalışmadığını vurguladı. 'Mükellef sayısının yeterli olup olmadığının' sorulması üzerine Şimşek, "Geçtiğimiz iki hafta içerisinde 5 bin 500 denetim elemanımız sahaya çıktı. 12 bin 13 bin yeni mükellef buldu. Her hafta bunu yapsak. Dolayısıyla biz memnun değiliz nasıl memnun olalım. Mükellef sayısında artış var, ben bu rakamları sizlerle paylaştım. Türkiye'de vergi sisteminden kaynaklanan vergi mükellefi azlığı var" diye konuştu.
Mükellef sayısında ciddi iyileşmeler söz konusu olduğuna dikkati çeken Şimşek, bunun yeterli olmadığını ve kayıt dışıyla mücadelenin bu nedenle ön plana çıkarıldığını ifade etti.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bir takım hedefler koyduğunu anlatan Şimşek, "Bizim en büyük sıkıntımız bütçe ve uygulamalarında, Sosyal Güvenlik Kurumu faturasını bilememek. Açık hesap şeklinde çalışıyor. Bizim önümüze ne gelirse ödüyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu elini ne kadar güçlü bir şekilde düzene koyarsa o kadar memnun oluruz" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun e-haciz uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamaları hatırlatması üzerine Şimşek, "TOBB Başkanımız gündeme getirmiş olabilir. Biz hiçbir mükellefimizi zora sokmak istemiyoruz. Hiçbir mükellefimizin hesabında nakit parası varken 75 milyonun hakkını hukukunu ödememezlik içerisine girmesine izin vermeyiz. Açık ve net söylüyorum. Bir yandan mükellefimizin bizim başımız gözümüz üstünde, hayatını kolaylaştırmak için her şey yaparız. Kendisi beyanname vermiş 'Ben bu kadar para kazandım bu kadar vergi vereceğim' diyor. Hesabında para var, bize de parayı vermiyor. Vatandaşımıza karşı biz hesap vermek zorundayız, bunun açıklamasını yapamayız. Açık ve net söylüyorum. Elektronik haciz uygulaması devam edecek" dedi.
Kayıt dışılıkta hukuki yaptırımların eylem planının bir gereği olduğunu belirten Bakan Şimşek, temel çalışma alanlarından bir tanesinin bu olduğunu ifade etti. Sosyal Güvenlik Kurumu'yla ortak denetimlerin yapıldığını söyleyen Şimşek, "Bu konuda 2008 yılında denetimler yaptık. Biz o zaman Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'yla defalarca bir araya geldik. Beyannamelerin birleştirilmesi o anlamda güç birliği konusunda. Maalesef orada birtakım sorunlar nedeniyle bu uygulamaya konulmadı. Bizim amacımız şu anda, pratik ve gerçekçi olarak 'Gelin siz de bize katılın sahaya çıkalım' diyoruz" şeklinde konuştu.
"Vergi denetim Kurulu'nu kurduk ve koordinasyon problemini kökünden çözdük" diyen Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Vergi Denetim Kurulu uzmanlaşan birimler halinde görev yapıyor. Bu sene için bin 500 yeni Müfettiş Yardımcısı almayı hedefledik. Her sene bin 500 kişi almayı hedefliyoruz. Bin 500'ü sınırlayan eğitim kapasitesi ile olan ilişkidir. Eğitim kapasitemiz olsa bu sene 12 bine çıkartmayı hedeflerdim."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz