YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milas’ta İpekböceği Üreticiliğinin Desteklenmesi Projesi

Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Akay, ipekböceği yetiştiriciliğiyle ilgili 2012 yılında...

Milas’ta İpekböceği Üreticiliğinin Desteklenmesi Projesi

Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Akay, ipekböceği yetiştiriciliğiyle ilgili 2012 yılında büyük bir atılımın gerçekleştirildiğini söyledi.

Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye genelinde ipek böceği üretiminin yaygınlaştırılması için düzenlenen proje kapsamında Milas’ta Kırcağız, Çomakdağ Kızılağaç, Akçalı ve Alaçam köylerine giderek köyde yaşayan kadınlara ipek böceği yetiştiriciliğiyle ilgili bilgi verdi.

Köyde ipek böceği üreticiliğinin teşvik edilmesi için Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Akay ve Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’nın katıldığı bilgilendirme ziyareti kapsamında ilk olarak Çomakdağ - Kızılağaç köyüne gidildi.

Çomakdağ - Kızılağaç Muhtarı Yaşar Yılmaz ipek böceği yetiştirilen yerleri ve ürettikleri ipek ürünlerini Atıcı ve Akay’a gösterdi.

İpekböcekçiliği üretimiyle ilgili bilgi veren Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay konuyla ilgili şunları söyledi: “İpekböcekçiliği Milas bölgesinde yeni gelişti. Eskiden bayan çiftçiler kendi imkânlarıyla tohumlarını çıkartırlardı fakat bu 15 - 20 yıldan beri azaldı. Koza geçen sene bir atılım yaptı. Özellikle Ege Bölgesi’nde bu atılım gözükmektedir. Bu tohumları kuluçkalarından günlük birer kutu olarak çıkarıp çiftçilere verdik. Bu rakam 120 - 125 kutuyu buldu. İpek böceği tohumu çiftçilere dağıtıldı. İpek böcekleri dut yaprağından beslenmektedir. Beş yaşından sonra ipek böcekleri ağzından çıkardıkları salyayla koza verirler. Kuluçkaları çıkmış koza arasında 40- 45 günü geçer. Hemen bir üretim modeli oluşur. Geçen sene biz kampanya ile Çomakdağı’ndaki çiftçi bayanlar geçmişten gelen bilgiyle çok becerikli oldukları için kendi yerel dokumalarında bunları kullandılar. Çomakdağ hanımları ipek böcekleriyle şal, ipekli yazma yaptılar. İpek ipliğiyle yapılan bu ürünler vatandaşa 20-25 TL civarında ücretlendirilip, bunları yetiştiren bayanlara katkı sağlandı. İpek böceği yetiştiricileri bundan oldukça memnun olduklarını ve tekrar ipek böceği yetiştirmek istediklerini söylediler.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler