YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muş Çiftçisi Ayçiçeğine Dönüyor

Orta ve Doğu Anadolu'da ayçiçeği tarımını geliştirmek ve Türkiye'nin önemli ithal kalemlerinden ayçiçeği tohumu ve...

Muş Çiftçisi Ayçiçeğine Dönüyor

Orta ve Doğu Anadolu'da ayçiçeği tarımını geliştirmek ve Türkiye'nin önemli ithal kalemlerinden ayçiçeği tohumu ve sıvı yağ ithalatını düşürmek için çalışmalar başlatan Sunar Grup, ilk adımı Muş'ta attı. Ocak ayında Muş'ta gerçekleştirilen toplantıların ardından Mayıs ayında sözleşmeli tarım modeliyle 50 bin dekar arazi üzerinde ayçiçeği ekimine başlandı.

Çiftçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyleyen Sunar Grup Hammadde Satın Alma Yöneticisi Halit İyisan, öncelikle çiftçiye satın alma garantisi verildiğini, ardından güzide bir tohum firması ile birlikte çalışılarak bedeli hasatta tahsil edilmek üzere tohum desteği sağlandığını söyledi. Ardından bölgeye uzman ziraat mühendislerinin yönlendirildiğini ve bizzat mibzerlerle ekimin mühendisler tarafından yapıldığını kaydeden İyisan, Muşlu çiftçilerle yapılacak ayçiçeği hasadını da şenlik havasında geçirmeyi planladıklarını vurguladı. Öte yandan İyisan, Ağrı merkez, Bitlis'in Ahlat ve Adilcevaz ilçelerindeki bazı üreticilerin de projeyle ilgilendiklerini ve deneme üretimi yapmak isteyen bu üreticilerin de alım garantisi verilmek suretiyle desteklendiğini sözlerine ekledi.

Sunar Grup tarafından başlatılan proje kapsamında bölge çiftçisinin karsız buğday ve pancar tarımı arasında sıkışmaktan kurtulması bekleniyor. Halen izlemeyi tercih eden üreticilerin ise sezon sonunda ayçiçeği tarımına yönelmelerini beklediklerini kaydeden Halit İyisan, "Bu bağlamda gelecek sezonlarda Muş Ovası'nın ciddi ayçiçeği üretim merkezlerinden biri olacağına kuşkumuz yok. Veriler bu gözlemimizi doğruluyor" dedi.

Ayçiçeği ekiminden hem kamunun, hem çiftçinin, hem de sanayicinin karlı çıkacağına inandıklarını belirten İyisan, yakın zamanda diğer bölgelerde de ayçiçeği ekimini teşvik eden toplantılar yapacaklarını ve ilgili aksiyon planlarını çiftçiler ve kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

Sunar Grup'un bu proje ile gerçekleştirmek istediği hedeflerden diğeri ise, yıllık yaklaşık 3,5 milyar dolar olan yağlı tohum ve türevlerinin ithalatını düşürmek olduğunu ifade eden İyisan, Türkiye'de halen atıl 5 milyon hektar arazinin mevcut olduğunu ve bu arazilerin büyük kısmının, Kırşehir, Sivas, Yozgat, Muş, Elazığ, Malatya, Erzurum, Ağrı, Kars, Bitlis, Van ve Erzincan'da yer aldığını belirtti. Ekilebilir arazilerinin yüzde 25'inde ayçiçeği ekimi gerçekleştirilmesi durumunda, Türkiye'nin ithalatçı konumundan, ihracatçı konumuna geçeceğini vurgulayan İyisan, ayçiçeği üretiminin geniş ekolojik şartlarda yapılabilmesi ve makineli tarıma uygun olması, Ortadoğu ve Afrika'da, İslam coğrafyasında da tüketilen yağ olması üreticilere avantaj sağladığını kaydetti. Türkiye'de likit ayçiçeği yağ tüketimi yaklaşık 850 bin ton, 180 bin ton da ihracatın mevcut olduğunu dile getiren İyisan, bu likit yağın, tohum olarak yaklaşık olarak 2,5 milyon ton ay çekirdeğine karşılık geldiğini belirtti. Halen Türkiye'de 1 milyon ton üretimin, 500 bin hektar alanda gerçekleştiğini ifade eden İyisan, aradaki farkın, fiyat paritelerinin etkisiyle ayçiçeği tohumu veya sıvı yağ ithalatı olarak ağırlıkta Karadeniz ülkeleri ve Balkan ülkelerinden ithal edildiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler