YURTHABER

Aydın
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Narenciyede 900 milyon dolar ihracat hedefi

Kış aylarının vazgeçilmezi, doğal vitamin deposu, C vitamini narenciye ürünlerinin Ege Bölgesi’ndeki rekoltesi 2019/20 sezonunda 442 bin 349 ton olarak tahmin edildi.Ürün kalitesinin iyi olduğunu dile getiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 900 milyon dolar hedef koyduklarını belirtti.

Narenciyede 900 milyon dolar ihracat hedefi

Kış aylarının vazgeçilmezi, doğal vitamin deposu, C vitamini narenciye ürünlerinin Ege Bölgesi’ndeki rekoltesi 2019/20 sezonunda 442 bin 349 ton olarak tahmin edildi.

Ürün kalitesinin iyi olduğunu dile getiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 900 milyon dolar hedef koyduklarını belirtti. Portakal rekoltesi 264 bin 468 ton tahmin edilirken, Mandalina rekoltesi 121 bin 918 ton öngörüldü. Limon rekoltesinin 50 bin 824 ton olması beklenirken, Altıntop rekoltesinde beklenti 4 bin 571 ton.

2018/19 sezonunda Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi’nin 688 bin tonluk tarihi bir seviyeye ulaştığına dikkati çeken Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, bu sezonki narenciye rekoltesinin 2017/18 sezonundaki 428 bin tonluk rekolteyi geçtiğini, ürünlerin kaliteli olduğunu, ihracatta bir sorun yaşanmayacağını kaydetti.

Akdeniz meyve sineğine dikkat
Bu sezon Akdeniz meyve sineği için oldukça uygun şartların oluştuğunun altını çizen Uçak, üreticileri daha tedbirli davranmaları gerektiği konusunda uyardı. Uçak, "Geçen yıl hasat sırasındaki ve bu sezon tam çiçeklenme dönemindeki yağışlar ağaçlarda yorgunluğa neden oldu. Meyve gelişimlerinde 10-15 günlük gecikme söz konusu. Bu yıl 15 gün geç hasat tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye’nin portakal üretiminde dünya dokuzuncusu, mandalina üretiminde dünya üçüncüsü, limonda ise dünya altıncısı olduğunu anlatan Uçak, Greyfurt üretiminde de yedinci sırada yer aldığımızı, Türkiye’nin 2018 yılında narenciye ürünleri üretiminden 738 milyon dolar döviz geliri elde ettiğini, 2019/20 sezonunda ise 900 milyon dolar ihracat hedefine ulaşacaklarına inandığını sözlerine ekledi.

Mandalina ihracat lideri oldu
2018 yılında Türkiye, narenciye ürünlerinden en fazla döviz gelirini mandalinadan elde etti. Mandalina ihracatı 286 milyon dolar olurken, limon ihracatı 280 milyon dolar olarak gerçekleşti. Portakal, Türkiye’ye 101 milyon dolar döviz kazandırırken, Greyfurt ihracatı 70 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Rusya, Irak ve Ukrayna ilk üçte
Türkiye’den narenciye ürünleri ihracatında Rusya 268 milyon dolarlık tutarla açık ara birinci olurken, Irak 94 milyon dolarlık Türk narenciye ürünleri tercih etti. Ukrayna ise; 79 milyon dolar ile üçüncü ülke oldu. Bu ülkeleri; Romanya, Suudi Arabistan, Bulgaristan, Polonya, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti ve Azerbaycan takip etti. Türkiye, 75 ülkeye narenciye ürünleri ihraç etti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi’nin tespiti amacıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne rekolte çalışması yaptırdı.

Narenciyede 900 milyon dolar ihracat hedefi

Narenciyede 900 milyon dolar ihracat hedefi

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler