Samsun Tabip Odası ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi tarafından 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenlenen programda konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, hekimliğin hak nazarında teknisyen olarak görüldüğünü söyledi. Hastaların hekimlerin kendilerine uyguladığı tedavi yöntemlerini ve verdiği reçeteleri Google’dan sorgulayarak doğru söyleyip söylemediğini araştırdığını ifade eden Prof. Dr. Akan, bunun büyük bir tehlike olduğunu kaydetti.
OMÜ Tıp Fakültesi Pembe Salon’da gerçekleşen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde hekimlerin özlük hakları, çalışma şartları ve Sağlık Bakanlığı’nın politikalarına vurgu yapıldı. Geçmişe göre hekimlere toplumda gereken saygı ve sevginin kalmadığına dikkat çekilirken, yoğun çalışma temposuna karşı aldıkları ücretlerin ise düşüklüğü eleştirildi. Uygulanan sağlık politikaları vatandaş memnuniyetini artırırken, hekimlere büyük sorumluluk ve iş yükü yüklendiğinin altı çizildi.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan burada yaptığı konuşmada sağlıktaki iyileşmenin bazı insanlar tarafından suistimal edildiğinin altını çizdi. İnsanlarda ne kadar çok tedavi olunursa kendilerini o kadar sağlıklı hissettikleri yönünde bir psikoloji oluştuğunu bildiren Prof. Dr. Akan, "Son 7 yılda sağlık harcamaları 12 milyar liradan 47 milyar liraya çıktı. Fakültemizde ameliyat sayımız 4 kat arttı. Önümüzdeki 4 yılda herkes ameliyat olmuş olacak. Hastalar sağlık hizmetlerindeki bu rahatlığı israf noktasında kullanıyor. Tedavi birim fiyatları düştüğü için hekimlerimiz sürümden kazanabilmek için tetkik ve ameliyat sayılarını artırabiliyor. Bunun yanında hekime saygı da azaldı. Artık hekimler çekilen filmleri ve kan tahlillerine bakıp bunları değerlendiren teknisyenler olarak görülüyor. Hasta eve gittiği zaman Google'da uygulanan tedaviyi ve verilen ilacı da sorguluyor. Böyle bir tehlike ile karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Akan, saat 16.00’dan sonra hasta bakılmasına dair Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı ikna etmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
"HEKİMLİĞİ PARA İÇİN YAPANLARI ALLAH BİLDİĞİ GİBİ YAPSIN"
Samsun Tabip Odası Başkanı Yard. Doç. Dr. Mithat Günaydın, her sorumluluğun ve yanlış uygulamanın faturasının hekime kesildiğini dile getirdi. Hekimliği para için yapmadıklarının söyleyen Yard. Doç. Dr. Günaydın, "Hekimliği para için yapanları Allah bildiği gibi yapsın. Zaten bizim ki para için yapılabilecek bir meslek değil. Özellikle yoğun nöbet şartlarında çalışan hekimlerde uyku düzensizlikleri, depresyon, öfke kontrolsüzlüğü, tükenmişlik sendromu, dikkat ve konsantrasyon problemleri ve kronik yorgunluk sendromu gibi bazı rahatsızlıklar baş göstermektedir. Sosyal kısıtlılık ve hekimlerin halkın gözündeki imajını zedelemeye yönelik yayınlar hekimlerde moral ve motivasyon sorunlarına yol açmaktadır. Hekimler de artık bir tabibe ihtiyaç duyar hale geldi. Soruyorum sizlere bu kadar ezilen başka meslek grubu var mı?” dedi.
OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. DR. Haydar Şahinoğlu, hastane başhekimleri, çok sayıda hekim ve tıp öğrencisinin katıldığı tören, meslekte 30 yılını doldurmuş hekimlere plaket ve onur belgelerinin verilmesiyle sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz