YURTHABER

Manisa
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Örnek çevreci "Manisa Tarzanı", vefatının 59. yılında anılıyor

Ahmet Bedevi'nin arkadaşlarından Ali Haydar Aksakal: - "Bedevi, kendisini dünyanın en zengin insanı olarak tanımlardı. 'Neden' diye sorduklarında 'Binlerce çocuğum var' derdi. Çocukları ağaçlardı, çiçeklerdi, doğaydı, tabiattı..."

MANİSA (AA) - AHMET BAYRAM - Türkiye'nin ilk çevrecisi olarak bilinen, "Manisa Tarzanı" lakaplı, İstiklal Madalyası sahibi Ahmet Bedevi'nin vefatının üzerinden 59 yıl geçti.

Kerkük kökenli Türkmen bir ailenin çocuğu Bedevi, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda orduya katıldı. Kafkas ve Batı Anadolu cephelerinde savaşan Bedevi'ye, TBMM tarafından kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verildi.

Manisa düşman işgalinden kurtarılırken yangınlar sonucu şehirde oluşan tahribatı gören Bedevi, savaştan sonra kentin kararan manzarasını tekrar yeşile dönüştürmek üzere burada kalmaya karar verdi. Kendini tüm Türkiye'ye örnek olacak şekilde Manisa'nın ağaçlandırılmasına adayan Bedevi, birkaç senede Spil Dağı'na binlerce fidan dikti.

Yaz kış şortla ve lastik pabuçlarla dolaşan, saçını ve sakalını uzatıp, Spil Dağı'nın eteklerindeki küçük bir kulübede yaşam süren Bedevi'ye, şehir halkı bir süre sonra "Manisa Tarzanı" lakabını verdi.

Azimle çalışan, yoksul ve yalnız yaşayan, buna karşın ihtiyaç sahiplerine karşı yardımseverliğiyle de tanınan Bedevi, şehri yeniden yeşillendirerek Manisalıların gönlünde yer edindi.

Hayata 31 Mayıs 1963'te gözlerini yuman Bedevi, her yıl mezarının bulunduğu Çatal Kabristanı'nda anılıyor.

Manisalıların büyük minnet duyduğu "Manisa Tarzanı" Ahmet Bedevi'nin adı, bugün Şehzadeler ilçesindeki bir mahallede, bir cadde ve bir okulda yaşatılıyor. Ayrıca şehrin muhtelif noktalarında heykeli bulunuyor.

- En yakın arkadaşlarından Ali Haydar Aksakal, Tarzan'ı anlattı

Manisalı 84 yaşındaki Ali Haydar Aksakal, AA muhabirine, gençlik yıllarında tanıştığı Bedevi ile vefat ettiği güne kadar beraber olduklarını, kendisine "kardeş" diye hitap ettiğini söyledi.

Ahmet Bedevi ile zaman zaman Anadolu'daki dağlara tırmanışa gittiklerini belirten Aksakal, şöyle konuştu:

"Okuyan bir insandı, belediyede işe girmişti, belediyeden aldığı maaşı yarım saat içinde fakirlere dağıtırdı. Günümüzde böyle bir insan bulmak çok zor. Ahmet Bedevi, Manisa'ya geldiği dönemde Spil Dağı'nın eteklerinde, Mevlevihane sırtlarında ağaç yoktu. Bugün Manisa Spil Dağı'nın etekleri, Manisa-İzmir yolu çam ağaçlarıyla dolu, ormanlaşmış durumda. O ağaçlar Tarzan'ı anıyor. Onunla dağcılık yaptık, her hafta onu kulübesinde ziyaret ederdik. 31 Mayıs'ta vefat ettiğinde Manisa'nın en büyük cenaze töreni yapıldı. Ancak o hala yaşıyor, gönüllerimizde yaşıyor."

Aksakal, doğayı ve insanları karşılıksız sevecek yeni Tarzanlara ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Tarzan böyle bir insandı. Ahmet Bedevi, kendisini dünyanın en zengin insanı olarak tanımlardı. 'Neden?' diye sorduklarında 'Binlerce çocuğum var.' derdi. Çocukları ağaçlardı, çiçeklerdi, doğaydı, tabiattı..." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler