İzmir'in şehiriçi ulaşımında büyük rolü olan banliyö sistemi İZBAN'ı Cumaovası'ndan Torbalı'ya bağlayacak 30 kilometrelik ilave hat için önemli bir adım atıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hattı Torbalı'ya bağlayacak raylarda ilk kaynağı birlikte yaptı. Hat güzergâhında planlanan 6 yeni istasyon ve 9 karayolu alt ve üst geçidi için de ilk harç törenle atıldı.
Torbalı ilçesi Tepeköy Tren İstasyonu'nda düzenlenen törene Bakan Yıldırım ve Başkan Kocaoğlu'nun yanısıra İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yıldırım, törende yaptığı konuşmada İzmir için siyaset değil hizmet ürettiklerini belirterek, "Bir yıl önce Torbalı'da TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Aliağa-Menderes-İZBAN-EGERAY’ diye tabir ettiğimiz sistemi için 80 km.'de kalmayacağını söyledik. Kuzeyden Bergama'ya, güneyden Selçuk'a uzatacağımızı söyledik. 88 km., 188 km.'ye çıkacak. İlk etabın yarısına geldik. Geçen yıl temelini atmıştık. Şimdi de altyapı büyük oranda bitti. Ray kaynağını yapıyoruz, alt ve üst geçitlerle istasyonların temelini atıyoruz. İki yıl içinde Torbalı'dan İzmir'e daha rahat seyahat etme imkanı olacak. İZBAN hattı, hakikaten İzmir halkı için yüz akı ve hükümetle belediyenin birlikte gerçekleştirdiği bir projedir.” dedi.
'KONU İZMİR’E HİZMETSE GERİSİ TEFERRUATTIR'
"Eğer mesele İzmir'e hizmetse siyaset teferruattır.” sözleriyle konuşmasını sürdüren Bakan Yıldırım, bu anlayışla İzmir'e hizmet ettiklerini belirtti: "Bu anlayışla bu projeyi yaptık. 214 bin sefer yapılmış, 80 milyondan fazla insan iki yılda bu hattan yararlanmış. Bunların duası ve teşekkürü bize yeter. Bu iş burada bitmiyor. Selçuk'a kadar projeler bitti. Yakında Selçuk'un da ihalesini yapacağız. 2013'te de Aliağa'dan Bergama’ya doğru projelere başlayacağız." Afyonkarahisar, Uşak, İzmir hızlı tren hattına da gelecek sene başlayacaklarını belirten Bakan Yıldırım, İzmir'i hızlı trenle Ankara'ya ulaştıracaklarını vurguladı. Seçimlerden önce İzmir için 35 proje açıkladıklarını ve 1,5 yılda 14'üne fiilen başladıklarını kaydederek, körfez altından geçecek İZKARAY projesinin de ihalesini yaptıklarını ve çalışmalarına başladıklarını belirtti.
KOCAOĞLU'NDAN BAKAN YILDIRIM'A TEŞEKKÜR
Başkan Kocaoğlu da İZBAN'a verilen destek dolayısıyla Bakan Yıldırım ve TCDD'ye teşekkür etti. Kocaoğlu, “2004 yılında rahmetli Başkan Ahmet Piriştina'nın 18 milyon liralık ihaleye çıkmasından sonra projenin devamı için göreve geldikten sonra başladığımız yolculukta önce TCDD'ye ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a desteklerinden dolayı teşekkür ederim." dedi. İzmir'in ulaşım projeleri hakkında bilgi veren Kocaoğlu, büyük şehirlerin en önemli meselesinin ulaşım olduğuna dikkat çekti. Zamanın en kıymetli unsur olduğunu belirterek, lastik tekerlekli otobüslerle vatandaşları işe, alışverişe, ziyarete götürmenin ve mutlu etmenin mümkün olmadığını ifade eden Kocaoğlu, raylı sistemin önemine vurgu yaptı. Kocaoğlu, "Bunun alternatifi raylı sistemdir. Metro, İZBAN ve tramvaydır. Göreve geldiğimde Bornova-Üçyol 11 km. metro hattı çalışıyordu ve 80 bin yolcu taşıyordu. Bugün Aliağa-Menderes projesi ile yolcu sayısı 180 bine ulaştı. Metro kapasitesi ise 208 bin oldu. Metro, beş istasyon ilavesi ile Üçkuyular'a uzandığında yolcu kapasitemiz 350 bin kişiye ulaşacaktır." şeklinde konuştu. Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşımda her gün 1,5 milyon kişiyi güvenli şekilde taşıdığını da kaydeden Kocaoğlu, "Ulaşım mutlaka dünyanın her tarafında finanse edilen bir konudur. Bunun da bir sınırı vardır. Otobüslerle bu işin içinden çıkmak mümkün değildir. 1,5 sene içinde Torbalı'da banliyö sistemi çalışacak. Hemen arkasından Selçuk ve Bergama'ya ulaşacağız.” dedi. Kocaoğlu, İzmir’in için önem taşıyan projelerle ilgili de Bakan Yıldırım'a destek çağrısında bulunarak, "Tramvay projelerimiz onaylandıktan sonra 23,5 km.'lik Konak ve Karşıyaka tramvaylarını yapacağız. Metronun Narlıdere ve Buca'ya uzatılması ve Buca tramvayının yapılması, ayrıca Halkapınar'dan otogara hızlı tren sisteminin yapılması ile İzmir, raylı sistemde çağ atlayacaktır. Türkiye'nin en büyük raylı sistem ulaşım sistemine sahip olan İzmir, yakalanamayacak noktaya gelecektir. Hizmet anlayışı ve dayanışma ile bunu gerçekleştiriyoruz. Bir müjde vermek istiyorum. 400 milyon lira harcayarak Gaziemir'de fuar alanı yapacağız. 285 bin metrekare inşaat, 113 bin metrekare kapalı sergi alanları ve açık alanlar yapacağız. Türkiye'nin en büyük fuar alanı olacak. Bu proje önce Torbalılara, sonra Küçük Mendereslilere, İzmir'e ve ülkemize hayırlı olsun." dedi.
Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Bakan Yıldırım ve Başkan Kocaoğlu, İZBAN'ı Torbalı'ya bağlayacak raylardaki ilk kaynağı birlikte yaptı. Temeli atılan Torbalı hattının da işletmeye alınması ile birlikte İZBAN'ın işletmecilik yaptığı 80 kilometrelik hat, 112 kilometreye çıkacak. TCDD, iki şeride çıkarılacak 30 kilometrelik yeni hattın demiryolu döşemesi, elektrifikasyon ve sinyalizasyon işlerini yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise 6 yeni istasyonu tamamlayacak, 9 karayolu alt ve üst geçidini yapacak. Hattın devreye girmesi ile birlikte İZBAN trenleri, Torbalı-Cumaovası arasındaki mefafeyi 25 dakikada geçecek. Selçuk, Bayındır, Tire ve Ödemiş'ten İzmir'e gelecek yolcular, Torbalı'dan itibaren İzmir merkez ve Aliağa'ya kadar raylı sistemi kullanabilecek. Proje 18 ayda tamamlanacak. Torbalı ilave hattının tamamlanması ile birlikte İZBAN'ın kuzeyde Bergama, güneyde ise Selçuk'a uzaması için çalışmalar başlatılacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz