YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(özel Haber) Ramazan'da Balık Fiyatlarında Düşüş Var

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte tüketimdeki azalma nedeniyle balık fiyatlarında düşüş meydana geldi. Ramazan sofralarında...

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte tüketimdeki azalma nedeniyle balık fiyatlarında düşüş meydana geldi. Ramazan sofralarında pek tercih edilmediği için fiyatlarında düşüş görülen balığın ucuzlaması dar gelirli vatandaşları sevindiriyor. Geçimini avcılık yaparak sağlayan balıkçılar ile perakende balık satan esnaf ise; balık fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkilendiklerini söylüyor. Sağlık açısından çok faydalı olmasına rağmen Ramazan ayında balık tüketiminin azaldığını ve balık satışlarında yüzde elli oranında bir düşüş yaşandığını dile getiren balıkçı esnafı, fiyatlardaki düşüşe rağmen balık satışlarına talebin az olmasından yakınıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 'Ramazanda da balık yenir' sloganı ile balık tüketimini artırmaya yönelik kamu spotu ve benzeri çalışmaların yapılmasını talep eden balıkçı esnafı Ercan Kıpırdak, şunları söyledi: "Ramazan ayının gelmesi ile genelde insanlarımız balık susattığı ve çok doyurucu olmadığı için sofrada tercih etmiyorlar. Balık yemedikleri için daha az satış oluyor, daha az satış da fiyatlara yansıyor. Fiyatlarımız hemen hemen yarı yarıya düşmüş durumda."

ESNAFIN UMUDU RAMAZAN BAYRAMI

Yıllardır halde kabzımallık yaptığını belirten Mehmet Kuzu, yaz aylarında balık fiyatlarının en üst seviyeye çıktığını ama Ramazan ayında genelde diğer aylara göre fiyatlarda düşüş olduğunu söyledi. Bunun nedeninin vatandaşın balığa olan talebi olduğunu anlatan Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Balık işinde şöyle bir gerçek vardır; talep ne kadar fazla olursa fiyat o kadar yüksek, talep ne kadar az olursa fiyat o kadar düşük oluyor. Haliyle balığı tanıyan insanlar fiyatını düşünmeden alıyor ama normal vatandaş Ramazan ayının geçmesini ve balık fiyatlarının düşmesini beklemektedir. Bunun sonucunda balığı mümkün olduğunca düşük fiyattan istiyor. Haliyle satışlarımız diğer zamanlara göre biraz daha düşük seviyede seyrediyor. Ramazan ayında balığın fiyatı ve kilogram bazında tüketimi en az yarı yarıya düşmüş gibi gözüküyor." Kuzu, yaşadıkları ekonomik kaybı Ramazan Bayramı’nda telafi etmeyi hedeflediklerini söyledi.

FİYATLARDA YARI YARIYA DÜŞÜŞ VAR

İzmir'in balığı ile ünlü ilçesi Foça'da perakende balık satışı yapan Hüseyin Çetin, balık tüketiminin alkol kullanımına paralel olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ramazan’ın gelmesi balık fiyatlarımızı çok etkiledi. Biz, Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Sıcaklardan ötürü bugün herkes oruç tutmasa da toplumun büyük bir kesimi içinde bulunduğumuz bu kutsal aya olan saygısından ötürü alkol kullanmıyor. Malumunuz balık genelde alkol ile birlikte tüketilen bir üründür. Her yıl Ramazan ayında balık tüketiminde görülen düşüşün asıl nedeni de budur."

Ramazan ayı ile birlikte balık fiyatlarının yarı yarıya düştüğünü anlatan Çetin, "Örneğin Ramazan öncesi 'Tekir Barbun' balığının fiyatları oldukça yüksekken şu an yarı yarıya düşmüş durumda. Geçen Haziran ayında tezgahlarımızda 60 TL civarında satılan Barbun balığı bugünlerde 30-35 TL arasında satılıyor. Yine halk arasında tavuk balığı olarak bilinen Bakaleros, Ramazan öncesi 25-30 TL iken şimdi en kalitelisi 10-15 TL arasında satılıyor. Yapacak bir şey yok, bir ay boyunca ekonomik yönden biraz sarsılacağız" dedi.

KIYI BALIKÇISI ETKİLENİYOR

Tezgahlarında balık satan esnaf, satışlardaki düşüşten dert yanarken, geçimini avcılık yaparak sağlayan balıkçılar ise yakaladıkları balıkların değerinde alıcı bulamadığını ifade ediyor. Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği'nin İzmir Bölge Birliği Temsilcisi Kemal Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Ramazan ayı son yıllarda av yasağına denk geldiği için endüstriyel balıkçılarımız Ramazan ayından etkilenmiyor diyebiliriz. Ancak kıyı balıkçılarımız için durum farklı. Kış mevsiminde hava muhalefeti nedeniyle çok fazla çalışma imkanı bulamayan kıyı balıkçılarımız havaların düzelmesini yani yaz mevsimini ve yakaladığı 5-10 kilo balığın gerçek değerinde satılması için 7 ay süren endüstriyel avcılığın yasak dönemine girmesini dört gözle bekliyor. Çünkü endüstriyel avcılığın yasak olduğu dönemde piyasalarda talep fazlası avcılık olmadığı için kıyı balıkçısının bu dönemde yakaladığı balık değerinde satılıyor. Bu noktada Ramazan ayının, kıyı balıkçısı için en önemli ay diyebileceğimiz bu yaz aylarına denk gelmesi kıyı balıkçılarımızı maalesef olumsuz etkiliyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler