Diyarbakır'ın Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, tarihi evleri kurtarmak için yaptıkları ‘Doğduğun Evi Kurtar' kampanyasına Diyarbakır’a gönül vermiş herkesin destek olmasını istedi.
Sur Belediyesi tarafından Diyarbakır’ın eski evlerinin restore edilmesi kapsamında başlatılan ‘Doğduğun Evi Kurtar' kampanyası çerçevesinde şuana kadar bir çok evin restorasyonu yapıldığını belirten Belediye Başkanı Demirbaş, restorasyon için Kültür Bakanlığı’nın da desteğinin olduğunu ve evini restore etmek isteyenlerin bundan faydalanması gerektiğini söyledi. Kampanya ile Suriçi’ndeki tarihi evleri kurtararak, geleceği oluşturmaya çalıştıklarını ifada eden Başkan Demirbaş, “Sivil ya da resmi mimari tarzda olan evlerin sayısı yaklaşık 100 civarında. Şu an bu sayı daha da çok arttı. Tescil işlemleriyle tespitlerini yaptığımız ev sayısı bugün itibariyle 300’e ulaştı. Bu rakam daha da artacaktır. Bir yandan tescille değer veya tescilli olan evler onarılırken, kötü görüntülere neden olan evleri de yıkacağız. Bu kapsamda bir çok ev restore ettik. Sur Belediyesi olarak başlattığımız kampanaya ile tarihi nitelikte 23 tarihi ev kurtardık. Diyarbakırlı işadamları ve buraya gönül vermiş herkese çağrımız, gelin Diyarbakır’da bir evi kurtarın ve restore edin. Şuan en az 100’e yakın ev restore edilmeyi bekliyor. Bir çoğu harabe niteliğinde olup, mülkiyet sorunu yaşanıyor. Onların sahiplerine de çağrıda bulunuyoruz, gelin evlerinizi kurtarın. Kültür Bakanlığı’nın bu konuda desteği de var. Bu desteklemelerden yararlanmalarını istiyoruz” dedi.
"YAPILACAK EVLER DİYARBAKIR MİMARİSİNE UYGUN OLACAK"
Suriçi bölgesinde yapılacak yeni evlere Diyarbakır mimarisine uygun yapılması zorunluluğu getirdiklerini kaydeden Başkan Demirbaş, Suriçi’nde kentsel dönüşüm yapmadıklarını, bölgeyi tarihiyle buluşturma projesi yaptıklarını dile getirdi. Başkan Demirbaş, "Bundan dolayı Suriçi’nde koruma amaçlı plan oluşturduk. Bunları yaparken, Suriçi’ni açık hava müzesi haline getirmeyi hedefliyoruz. En önemli aşama koruma amaçlı plandı. 1930’lu yılarında hepimizin hayal ettiği Diyarbakır nasıl ise tekrar öyle olacaktır. 1930’lu yıllardan kastım, o yıllarda Diyarbakır’ın eski mimari tarzındaki evler, havlulu, damların üstündeki tahtların olduğu o tarz evler oluşacak. Yüksek katlı kötü binaların olmadığı bir Suriçi olacak. Şuan koruma amaçlı planı bitirdik. Daha sonra, Lalebey ve Alipaşa mahallelerinde yüksek katlı yapıları yıkılarak, bundan sonraki tarihi mimari tarzlara uygun evler yapacağız. Artık bu bölgede yapılacak evler Diyarbakır’ın mimarisine uygun bir şekilde yapılacak. Zaten koruma amaçlı planın şartlarından biri de budur. Kültürel sokak projemizle eski ibadet haneleri canlandıracağız” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz