Kurbanlık hayvanın kesilir kesilmez etinin pişirilerek yenmesi mide ve bağırsak problemlerini beraberinde getiriyor. Uzmanlar, kurban etinin 24 saat geçtikten sonra sebzeyle pişirilerek tüketilmesinin sağlık açısından daha uygun olduğunu belirtiyor. Beklemek istemeyenlerin ise bayramın ilk günü sakatat tüketmesini tavsiye ediliyor.
Uzman Diyetisyen Serpil Tarman, kesildikten hemen sonra ateşe alınan etlerin tam anlamıyla pişmeyeceğini sert kalacağını ve bu durumun mide ve bağırsak şikayetlerini beraberinde getireceğini söyledi. Etlerin sindirimi zor besinler olduğuna dikkat çeken Tarman, “Kurban etleri en az 24 saat bekletildikten sonra marinasyon işlemi denilen soğan suyu, süt, karabiber, çok az tuz uygulanarak fırında, ızgarada sebzeli soteleme yöntemi ile kekik ve arzu ediliyorsa pul biber ekleyerek düdüklü tencerede pişirilmesi sağlık açısından daha uygun olur. Etler mangalda pişecekse ateşten 10-15 santimetre yükseklikte olması gerekiyor. Etlerin iç kısmının iyi pişmesine dikkat etmek gerekiyor. Eğer isteniyorsa, bayramın 1. günü bekletilmesi gerekmediği için sakatat eti pişirilebilir. Ayrıca hijyen açısından et kesilen tahtada sebze doğranmamasına özen gösterilmesi gerekiyor. Et tüketirken yanında mutlaka mevsim salata, yoğurtlu salata tüketilmelidir. Misafirlere börek ve ağır hamur tatlıları yerine meyve tatlıları kabak, elma, ayva, aşure gibi sütlü tatlılar veya meyve ikram edilmesi daha faydalı olur. Özellikle şişman kişiler, kalp-damar hastaları, kolesterolleri yüksek olanlar, metabolik sendromu olanlar, tansiyon hastaları, mide-bağırsak hastalıkları olanlar, gut hastaları et miktarına özellikle yağlı et tüketmemeye çok dikkat etmesi gerekiyor. Kurbanlık hayvanın sakatatlarını kalp hastaları ve kolesterolü yüksek kişilerin tüketmemesi önem arz ediyor” dedi.
Aşırı et, börek, baklava, şuruplu tatlılar, şekerler, çikolatalar gibi yağdan ve karbonhidrattan yüksek beslenme şeklinin yanlış olduğunu aktaran Tarman, etin posadan fakir bir besin olduğunu ve mutlaka yanında çiğ veya pişmiş sebze ile tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Etin derin dondurucuda -18 derece küçük parçalara ayrılmış, bir kullanımlık olarak 4-6 ay bekletilebileceğini ifade eden Tarman, donmuş etlerin ocağa direkt atılarak veya buzdolabının sebzeliğinde çözdürülerek kullanılabileceğini söyledi. Dondurulmuş etin çözülüp tekrar dondurulmasının yanlış bir uygulama olduğuna değinen Tarman, dondurulmuş etlerin kalorifer üstünde de çözdürülmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz