Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolunda yetkili sendika olan Sağlık-Sen'in Genel Başkanı Metin Memiş, toplu sözleşme masasında etkin şekilde mücadele verdiklerini ifade ederek, kamu işveren heyetinin önyargılı ve öznel tutumuna rağmen taleplerini gerekçeleriyle birlikte masaya taşıdıklarını dile getirdi.
Toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde hizmet kolu olarak önemli kazanımlar elde ettiklerini kaydeden Memiş, düzenlemelerin kendilerini memnun etmemekle birlikte kazanımları yeterli görmediklerinin altını çizdi. Kamu işveren heyetinin toplu sözleşmenin mahiyetini anlamaması ve taleplerine makul şekilde karşılık vermemesi nedeni ile sağlık ve sosyal hizmet çalışanları için istedikleri ve daha önce kamuoyu ile paylaştıkları diğer konu başlıklarını da Kamu Hakem Kurulu'na taşımak zorunda kaldıklarını söyleyen Memiş, "Toplu sözleşme masasında göz ardı edilmek istenen haklı taleplerimizin Kamu Hakem Kurulu'nda daha sağlıklı şekilde değerlendirilmesini bekliyoruz. Sonuçta kazananın sağlık ve sosyal hizmet çalışanları olmasını istiyoruz. Çünkü bizlerin kazanması hükümet yetkililerinin hedef saptırmaya çalıştıkları gibi milletin de devletin de kaybetmesi değil bilakis kazanması anlamına gelecektir. Kamu çalışanları yine kazandıklarını bu ülkede harcayacak, bu ülkenin esnafına, hizmet üretenine ve devlete geri verecektir" dedi.
Sağlık-Sen'in Sağlık ve Sosyal Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklarla İlgili Toplu Sözleşme kazanımları şu maddelerden oluştu:
"- Yataklı tedavi kurumları ile yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında çalışan kadrolu personel, kurumda çıkartılan yemekten ücretsiz faydalanmaktaydı. Bundan sonra aynı şekilde söz konusu kurumlarda görev yapan sözleşmeli personel de herhangi bir ücret ödemeden aynı haktan yararlanacak.
- Asli görevlerinin yanı sıra şoförlük yapan paramedik ve acil tıp teknisyenleri ilave performans puanı alacak.
- Sözleşmeli personelin sağlıkla ilgili bitirdiği herhangi bir üst öğrenim, maaş ve döner sermayesine yansıyacak.
- Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra üniversite hastaneleri ile adli tıp kurumlarında döner sermayelerin ek ödeme kadar olan kısmı her ayın 15'inde verilecek.
- 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının döner sermayeleri özellikli birim kapsamında değerlendirilecek.
- Dini bayramlarda nöbet tutan personelin nöbet ücretlerinde yüzde 20 artış olacak.
- Pratisyen hekim ve diş hekimlerimizin maaş dışındaki garanti gelirleri ek ödemenin altında kalmayacak.
- 657 sayılı DMK'nın 86. maddesine göre vekaleten görev yapan personelin döner sermayesi asıl kadrosuna göre değil, yürüttüğü göreve ilişkin matrah esas alınarak hesap edilecek.
- Döner sermaye ve maaşların birlikte hesap edilerek yapılan gelir vergisi kesintilerinde yaşanan mağduriyetin önüne geçilecek. Sağlık çalışanları, yılsonunda yapılacak hesaplamalar sonucunda; ek ödeme alan emsali personelle kıyaslanacak. Bu sayede maaşların yıllık toplamında daha fazla gelir vergisi ödenmesinin önüne geçilecek.
- Burs veya Devletçe okutulan çocuklar için de aile yardımı ödeneği verilecek.
- Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkililerine verilecek mali sorumluluk zammı ile kefalet sandığına yapılan kesintileri telafi edilecek.
- Sosyologlar için tazminat ve ek tazminat oranları artırılacak."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz