Sakarya'nın ilk deprem istasyonu, Sakarya Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle faaliyete geçti.
Sakarya Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle SAÜ Esentepe Yerleşkesinde kurulan istasyonun açılışı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ Rektör Danışmanı ve Jeofizik Bölümü Başkanı Levent Gülen ve Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat tarafından yapıldı.
Açılış töreninde konuşan Prof. Dr. Levent Gülen, "Deprem İstasyonumuz Sakarya Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle kurulmuştur. 1999 depremi ve daha önceki depremleri de hatırlayacak olursanız Adapazarı deprem açısından en kritik bölgelerden bir tanesidir. Bu istasyon Adapazarı'ndaki ilk deprem istasyonudur. Bundan sonra istasyon sayılarını 10-12'ye çıkararak küçük ölçekli bir network kurmayı planlıyoruz" dedi.
Depremlerin daha iyi bilinmesi için bu tip çalışmaları önemsediklerini söyleyen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, "Bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi depremlerin daha iyi bilinmesi ve aynı zamanda üniversitelerdeki araştırmalara da hizmet etmesi. Benim ümidim buranın depremselliğinin ortaya çıkarılmasının yanında, jeofizikteki genç arkadaşların gelişmesine ve onların pırıl pırıl bilim adamı olarak hazırlanmasına yardım etmesi en büyük dileğim" diye konuştu.
Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas ise deprem istasyonlarını Sakarya'nın tüm ilçelerine kurmak istediklerini söyledi. Deprem istasyonunun açılmasının ardından akademisyenler, Jeofizik Mühendisliği binasında deprem istasyonunun kaydettiği verileri inceledi.
Açılış programının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Erdik, Marmara'da deprem hareketliliğinin normal olduğunu kaydederken, "Şu anda bir deprem hareketliliği yok. Bizim beklediğimiz durumda. Normal seviyesinde devam ediyor. Burada ki çalışma ile ilgili ise her üniversite bu çalışmayı yapabilir ama Sakarya Üniversitesi gerçekten büyük bir atılım yaptı; gerek jeofizik, gerekse üniversite olarak. Belli bir işbirliğiyle bütün Sakarya etrafında bir şebeke kurulmak isteniyor ki bu daha ileriki yıllarda erken uyarı, acil müdahaleye imkan sağlayacak şekilde olacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz