YURTHABER

Iğdır
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Sazak mukallidi Türkiye'de ilk kez halkalandı"

Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti'nde, daha önce Türkiye'de halkalanamayan ve ana vatanı Orta Asya olan "sazak mukallidi" türü kuş yakalanıp ilk kez halkalanarak doğaya salındı - KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu: "Bu çok ender ve Türkiye'de normalde olmayan bir tür. Türkiye'de ilk kez yakalandı, bilimsel olarak ölçüldü ve halkalandı"

HÜSEYİN YILDIZ - Dünyanın en önemli kuş gözlem istasyonları arasında yer alan Aras Kuş Cenneti ve Halklama İstasyonunda yakalanan "sazak mukallidi" türü kuş, Türkiye'de ilk kez halkalandı.

Tuzluca ilçesinde, KuzeyDoğa Derneği ile Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce yürütülen halkalama çalışmalarında, yeni bir kuş türüne rastlandı.

Uzmanların yaptığı inceleme ve ölçümlerin ardından kurulan ağlarla yakalanan kuşun ana vatanı Orta Asya olan "Sazak Mukallidi" olduğu belirlendi.

Geçmişte yine Türkiye'de görülen fakat halkalanamayan sazak mukallidi, KuzeyDoğa Derneği ekibince gerekli çalışmaların yapılmasının ardından halkalanarak doğaya salındı.

KuzdeyDoğa Derneği ve Utah ile Koç Üniversiteleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu çok ender ve Türkiye'de normalde olmayan tür. Türkiye'de ilk kez yakalandı, bilimsel olarak ölçüldü ve halkalandı. Diğer türlere çok benzeyen tür olduğu için ölçülmesi çok önemli, görüntü olarak benzer türlerden ayırt edilmesi neredeyse imkansız." dedi.

Kuşun halkalanmasının Türkiye'nin kuş bilimi açısından büyük önem taşıdığını belirten Şekercioğlu, "Bütün ölçümlerini yaptık, birçok farklı ölçüm aldık. Kanat, kuyruk, ağırlık, bacak uzunluğu, gaga genişliği gibi. Türkiye'de olmayan bir tür Hindistan ve komşu ülkelerde, Pakistan'da kışlayıp Afganistan ve Orta Asya'da üreyen tür. Bizim tahminimiz kışlayan bireylerden biri, çok fazla göç etti, normalde gideceği yeri geçti ve Iğdır'a geldi." diye konuştu.

- "Dünyanın 8 ana göç rotasından 3'ü buradan geçiyor"

Türkiye'de kuş bilimi açısından Aras Kuş Cenneti'nin sazak mukallidinin halkalanması gibi çok sayıda ilke imza attığının altını çizen Şekercioğlu, şöyle devam etti:

"Bu tür Aras Kuş Cenneti'nin 292. türü, Iğdır'ın da 331. kuş türü olarak kayda geçti. Bunlar muhteşem sayılar, Aras Kuş Cennetinde Türkiye'deki kuş türlerinin yüzde 60'ından fazlasını kaydettik. Türkiye'nin sadece yüzde 2'sini kaplayan Iğdır'ın genelinde de Türkiye kuş türlerinin 3'te 2'sinden fazlasını kayıt altına aldık. Dünyanın 8 ana kuş göç rotasına bakarsak bu 8 rotanın 3'ü tam üzerimizden, Aras Kuş Cenneti'nin üzerinden geçiyor."

Ana vatanı Orta Asya olan sazak mukallidi, küçük boylu ve ötleğengiller ailesinin tanımlanması en zor üyeleri arasında yer alıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler