Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Selim Erol, Antalya’da en çok kanserli ve nakilli hastalar için ödeme yaptıklarını söyledi.
Selim Erol, Sosyal Güvenlik Haftası sebebiyle düzenlediği basın toplantısında kurumu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yüzde 33,3’lük oranla Antalya’da her üç kişiden birinin sigortalı olduğunu belirten Erol, toplam sigortalı sayısının 671 bin 538 olduğunu söyledi. Aylık bildirge veren aktif iş yeri sayısının 64 bin 158 olduğu bilgisini paylaşan Erol, toplam emekli sayılarının ise 237 bin 451 olduğunu ifade etti. 2012 yılında bin 920 işyerine yapılan denetimde 3 milyon 700 bin liranın üzerinde idari para cezası uygulandığını kaydeden Erol, hileli boşandıklarını tespit ettikleri 201 kişinin ise aylığının kesildiğini anlattı.
Antalya’nın yanı sıra Isparta ve Burdur illerine de hizmet verdiklerini ifade eden Selim Erol, 4’ü üniversite toplam 73 hastane, bin 168 eczane, 246 optik kuruluşu ile anlaşmaları olduğunu belirtti. Hasta başına özel hastanelerde 88,99 TL, üniversite hastanelerinde 162,23 TL ödeme yaptıklarını anlatan Erol, özellere 2 milyon 762 bin 73 adet fatura karşılığı 252 milyon 909 bin 735 TL, üniversite hastanelerine ise 1 milyon 169 bin 472 adet fatura karşılığı 191 milyon 438 bin 489 TL ödeme yaptıkları bilgisini paylaştı.
Antalya’da sağlık kuruluşlarına en fazla ödemeyi, ilk sırada kanser hastaları, ardından da böbrek, karaciğer gibi nakilli hastalar için yaptıklarını anlatan Erol, “İklim şartları sebebiyle civardan ve doğu illerinden kanser hastaları geliyor. Organ ve uzuv nakillerinde başarılı olunmasından dolayı da burası çok tercih ediliyor.” dedi.
HASTANE DENETİMLERİ
Hastanelere yönelik denetimleri de aksatmadan yürüttüklerine değinen Selim Erol, en sık karşılaştıkları sorunu fark ücretleri olduğunu söyledi. Özellikle özel hastanelerin acil hallerde veya kanser vakalarında alınmaması gereken fark ücretlerine riayet etmediklerini tespit ettiklerini dile getiren Erol, “Özellerden en fazla acil ve yoğun bakım hizmetleri ve aradaki farklara uyulmadığına dönük şikayetler var.” diye konuştu. Usulsüzlük tespit ettiklerinde gerekli yaptırımları ve idari parası uyguladıklarını anlatan Erol, fark ücreti alınmaması gerektiği halde alınan vatandaşların durumu, belgelendirmek kaydıyla, SGK İl Müdürlüğü’ne, sağlık merkez müdürlüğümüze veya Alo 174 kanalıyla kendilerine ulaştırmalarını istedi. Erol şöyle devam etti: “A sınıfı özel hastaneler yüzde 90’a kadar fark ücreti alabiliyor. Tıp merkezi ise yüzde 30’u geçemiyor. Bu oranların üzerinde fark aldıklarına ilişkin bir şikayet olursa inceliyoruz. Yapılan tedavi, tetkik ve işlemlere göre de eğer fark ücreti varsa bunların sigortalımıza geri iadesi için gerekli işlemleri yapıyoruz. Biz şu teklifle gidiyoruz: Eğer fark ücreti vatandaşa tekrar iade edilirse sağlık hizmet sunucusuna ceza yüzde 50 uygulanıyor. Eğer iade etmemek yolu seçilirse indirim kalkıyor, iki katı ceza uygulamış oluyoruz.”
TEŞVİK CEZASI TURİZMDE KAYITDIŞILIĞI ÖNLÜYOR
Antalya’da en çok istihdam sağlayan sektörlerin başında turizmin geldiğini, bir otelde 300 ile 700 arasında kişi çalıştığını anlatan Erol, denetimlerde bir kişinin dahi bir gün sigortasız çalıştığının tespit edilmesi halinde işyerinin bir yıl boyunca yararlanacağı teşviklerden 5 puan sildiklerini anlatan Erol, “Sigortasız işçi çalıştırmıyorsa, kuruma borcu yoksa, bize ödemesi gereken 100 bin lira yerine yüzde 16 indirim yapıp 86 bin lira alıyoruz. 100 bin lirada her ay 14 bin lira karı oluyor. Turizm gibi bir yerde ortalama 300 liradan 500 kişi çalıştırdığınızda yıllık 500 bin ila 1 milyon lira arasında teşvikten kazancınız var. Bir kişiyi dahi sigortasız çalıştırdığınızda bundan mahrum kalıyorsunuz. 5 puanlık indirimler Antalya bölgesinde kayıt dışılığın azaltılmasındaki en büyük etkenlerden birisi.”
GENEL MÜDÜRLERİN MAAŞLARI
Göreve geldiği 2008’de turizmde yaşanan sıkıntılardan birinin on binlerce lira maaş alan otel genel müdürlerin asgari ücret üzerinden sigortalanması olduğunu hatırlatan Selim Erol, “2008’de komi ile genel müdürü aynı asgari ücret üzerinden bildiriliyordu. Yaptığımız unvan çalışması ile nitelikli nitelikli personelin asgari ücret üzerinden bildirimini önlüyoruz. Bugüne kadar matrah düzeyinde yüzde 35 ila 40 artış sağladık.” şeklinde konuştu.
KAYIT DIŞILIK TARIMDA
Antalya’da en fazla kayıt dışılığın tarım sektöründe yaşandığını dile getiren Erol, bunda; vasıfsız iş gücünün, işin süreklilik arz etmemesinin, anne, baba veya eşten maaş alanların sigorta istenmemesinin etkili olduğunu söyledi. Kayıt dışılıkta ikinci sırada hizmet sektörünün sayılabileceğin ifade eden Erol, “Antalya’da kayıt dışılıkta Türkiye ortalamasının çok daha altında diyebiliriz.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz