YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sinop Üniversitesi'nde 'Horizon 2020 Eğitimi' Düzenlendi

TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'TÜBİTAK Horizon 2020 Üniversite Başlangıç Seviyesi Eğitim ve...

Sinop Üniversitesi'nde 'Horizon 2020 Eğitimi' Düzenlendi

TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'TÜBİTAK Horizon 2020 Üniversite Başlangıç Seviyesi Eğitim ve Bilgilendirme Günü' başlıklı eğitim programı Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapıldı.

AB 7. Çerçeve Programı'nın devamı olarak 1 Ocak 2014’te başlayacak yeni Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı 'Horizon 2020 (H2020)' ve 'İkili-Çok Taraflı İş Birliği' fırsatları hakkında bilgi verilmesi amacıyla TÜBİTAK tarafından organize edilen eğitim ve bilgilendirme günü programı Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan’ın konuşması ile başladı. 1978’de akademik hayata başladığında imkanların çok sınırlı olduğunu belirterek söze başlayan Rektör Bircan, günümüzde Ar-Ge’nin öneminin farkına varan devlet yetkililerinin bu alana maddi ve manevi her türlü katkıyı sağladıklarını ifade etti. Üniversitenin Avrupa Birliği projelerinin hazırlanışına dair gereken tecrübeye sahip olduğunu söyleyen Rektör Bircan, “Horizon 2020, Avrupa’nın küresel sürdürülebilirliğini sağlayan yenilikçi finansal programdır. Bu projeyle mevcut ekonomik krize yönelik imkanların ve istihdam imkanlarının artması, araştırma ve inovasyon çalışmalarına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.” dedi.

TÜBİTAK Uluslararası İş Birliği Daire Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Özdemir ise hemşehrileri ile bir araya gelmiş olmanın heyecanını yaşadığını ifade etti. Yaptığı sunum ile 'Çerçeve programları nedir? TÜBİTAK’ın proje konusunda görevi nedir? Üniversitelerin üstlenmesi gereken soruımluluklar nelerdir?' gibi sorulara cevap veren Doç. Dr.Özdemir, TÜBİTAK’ın yeni Ar-Ge vizyonunu da anlattı.

Doç. Dr. Ali Rıza Özdemir şunları söyledi: “Horizon 2020 Programı, yenilikçi ve keşfedilmemiş firmaları dahil etme amacıyla hareket ediyor. Ülkemizin mevcut potansiyelini öne çıkarmaya çalışıyoruz. Ekonomileri, 'Yenilik Ekonomileri' ve 'Orta Gelir Tuzağındaki Ekonomiler' olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Türkiye ise hala bir orta gelir ülkesi. Dolayısıyla da pradigma değişikliği ihtiyacı doğdu. Elimizdeki potansiyel genç nüfusu harekete geçirmek üzere çalışmalar yürütüyoruz. Orta gelir tuzağını aşmanın tek yolu eğitim ve araştırma katkılarını artırmaktır.”

Türkiye’nin ekonomik katma değer yaratan teknolojilerini anlatan Doç. Dr. Ali Rıza Özdemir, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun işlevi ve çalışma yöntemi hakkında da detaylı bilgi verdi. Doç. Dr. Özdemir, “GSYİH ve Ar-Ge harcamalarının GSYİH’ye oranı artmaktadır. Ancak bir sıçrama yapılabilmesi için nitelikli projeler ihtiyaç vardır.” dedi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat 'Nasıl Başardım?' başlıklı bir sunum ile yürüttüğü proje çalışmalarını anlattı. Sunumunda, 'Proje ve program nedir? Hibe ve hibe programları nedir? Çerçeve program projelerinde başarılı olmanın dayandığı faktörler? Proje hazırlarken dikkat edilecek hususlar nelerdir?' sorularını cevapladı. Prof. Dr. Bat, desteklenen uluslararası projelerini anlattığı sunumunda, proje yapmaya neden gerek duyduğuna ve ilk AB projesi 'BIOMARE'ye de değindi.

Eğitim programı, TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzman Yardımcısı Pınar Çetin’in Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı'na dair yaptığı sunum ile son buldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler