YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Söke'deki Tarihî Rum Evleri Ayağa Kaldırılacak

Aydın'ın Söke Belediyesi’nin 2004 yılından bu yana öncelikli projeleri arasında yer almasına rağmen Anıtlar Kurulu’ndan...

Aydın'ın Söke Belediyesi’nin 2004 yılından bu yana öncelikli projeleri arasında yer almasına rağmen Anıtlar Kurulu’ndan ancak 2011 yılında onay çıkan "Tarihî Kemalpaşa Evleri Sokak Sağlıklılaştırma" projesi için nihayet uygulamaya geçiliyor. Mahallede belediyenin kamulaştırdığı tarihî Rum evleri dahil olmak üzere toplam 116 parseli kapsayan projede ihale aşamasına gelinirken bedelinin yüzde 50’si, İl Özel İdaresi tarafından karşılanacak. Evlerin sahiplerinden muvafakatname alınırken ihalenin kısa sürede yapılarak cephe düzenleme ve sokak iyileştirme çalışmalarının 2013 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Projenin kapsadığı sokaklarda yaşayan mahalle sakinlerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonu’ndaki toplantıda Söke Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Etüt Proje Müdürü Mine Even bilgi verdi. Belediye İmar İşleri Müdürü Müge Bayrak ve proje sorumlusu arkeolog Sezgin Sukayar da toplantıda bulundu. Kemalpaşa Mahallesi'nde tarihî Rum evlerinin bulunduğu alanların 2001 yılında İzmir 2. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kentsel sit alanı ilan edildiğini belirten Başkan Yardımcısı Even, "Kemalpaşa Mahallesi Sokak Sağlıklılaştırma" projesiyle ilgili olarak 2004 yılından bu yana yoğun çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Yedi yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aydın Valiliği, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile yazışmalar yapıldığını, kamulaştırmalar ve bütçe hazırlığı gibi süreçler yaşandığını anlatarak, uygulama aşamasına yeni gelindiğini söyledi. Projenin yapılmasının ardından korunması için mahalle sakinleri başta olmak üzere Sökelilere görev ve sorumluluk düştüğünü belirten Mine Even, “Bu proje Söke için, Kemalpaşa Mahallemiz için yapılıyor. Sizlerin desteklemesi ve sahip çıkması çok önemli. Tarihi ve kültürü yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak herkesin ve belediyemizin görevi. Mahallenin kültürünün yaşatılması yanında, turizm ve ekonomi anlamında da çok önemsenen bir proje.” dedi.

Soru cevap kısmıyla devam eden toplantıda mülk sahipleri, genel olarak projenin hayata geçirilecek olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Proje kapsamında binaların ve sokağın görünüşünü etkileyen telefon, elektrik hat ve direklerinin yer altına alınması, bina cephelerindeki olumsuz görüntüye sebep olan unsurların (tesisat, klima, uydu anten, soba borusu vb.) kaldırılması veya yeniden düzenlenmesi, cephelerdeki eksik mimari öğelerin aslına uygun olarak tamamlanması, yıpranmış cephe öğelerinin onarımı, yapı sağlamlaştırması, bazı cephelere uygulanmış ve özgün dokuyu kapatan kaplamaların ayıklanması (balkon panjurları vb. öğelerin kaldırılması), cephelerde rutubet etkisi görülüyorsa izolasyon yapılması, sıva onarımı, cephelerde yüzey temizliği, çatıların elden geçirilmesi, düz çatılı yapılarda gerekiyorsa eğimli çatı yapılması, cephelerin tarihî dokuya uygun olarak boyanması ve giriş saçağı eklenmesi işlemleri yapılacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler