YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tansiyonun İnadını Kırdılar

İlaçlara dirençli hipertansiyon hastaları artık renal arter denervasyonu işlemi ile kısa sürede sağlıklarına kavuşuyor. Prof....

Tansiyonun İnadını Kırdılar

İlaçlara dirençli hipertansiyon hastaları artık renal arter denervasyonu işlemi ile kısa sürede sağlıklarına kavuşuyor. Prof. Dr. Talat Tavlı, bu yeni yöntemle ‘sinsi katil’ olarak tanımladıkları hipertansiyonun üstesinden gelebildiklerini söyledi.

İlaçlara dirençli hipertansiyon hastaları, dünyada son 2 yıldır uygulanan yeni bir yöntemle tedavi ediliyor. Renal arter denervasyonu adı verilen işlemi Türkiye’de ilk uygulayan isimlerden biri olan Şifa Üniversitesi Bornova Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talat Tavlı da yeni yöntemle oldukça başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Anjiyo benzeri bir işlemle hastanın böbrek damarlarındaki sinirlerin radyo dalgaları ile hissizleştirildiğini anlatan Tavlı, şöyle konuştu: “Kan basıncını düşürücü 3-4 ilaç verilmesine rağmen olumlu sonuç elde edemediğimiz hastalarla gerçekten çok sıkıntılı bir süreç geçiriyorduk. Hastaları yatırıyor ve damardan çok etkin ilaçlar vererek kısa süreli faydalar sağlayabiliyorduk. Ancak ülkemizde de yeni yeni uygulamaya başladığımız renal arter denervasyonu dediğimiz işlemle çok kısa sürede etkin sonuçlar elde edebiliyoruz. Bu işleme, böbrek arterlerindeki sinirsizleştirme de deniliyor. Son 1-2 yıldan beri yurt dışında yaygın olarak kullanılıyor. Biz de bunu İzmir ve Ege Bölgesi’nde de ilk uygulayan merkez olduk. Bugüne kadar çok sayıda hastamızda başarılı bir şekilde uyguladık.”

HASTA FELÇ OLMAKTAN KURTULDU

Renal arter denervasyonu işlemi uyguladıkları son hastanın kendilerine 22’ye 12 tansiyonla geldiğini belirten Tavlı, “Verdiğimiz 4 ilaç tedavisi ile aşağı yukarı iki haftadan beri ancak 22’den 20’ye düşürdük. Yani küçük tansiyonda bir başarı elde edemedik, büyük tansiyonu da ancak 22’den 20’ye düşürebildik. Hastamızın felç geçirme riski vardı. Halk dilinde sinsi katil olarak bilinen hipertansiyonun tehlike yarattığı bu devre için biz hastanede konseyi kararı ile renal arter denervasyonu yapılmasına karar verdik. Hastamız da bunu olumlu karşılayınca 20 dakikalık bir işleme aldık. Böbreklerin anjiyosu şeklinde yapılan işlemle hastanın her iki böbreğinin 8 bölgesine yaklaşık 90 saniye süre ile ses dalgaları gönderiyoruz. O özel bölgelerden geçen sinirlerin hassasiyetlerini azaltıyoruz. Dolayısıyla beyinden bu böbrek damarları içindeki sinirlere gelen emirleri bloke ediyoruz yani azaltıyoruz. Dolayısıyla tansiyon, kan basıncı yüksekliği bu hastalarda gerçekten çok uygun hale geliyor. Son hastamızda bu etkiyi çok net bir şekilde gördük. Bize geldiğinde 22’ye 12 olan tansiyon, bugün itibariyle 12’ye 8’e inmiş vaziyette” şeklinde konuştu.

HER 100 KİŞİDEN 15’İ HİPERTANSİYON HASTASI

Ülkedeki her 100 kişiden 15’inin hipertansiyon hastası olduğuna, bu oranın bazı bölgelerde yüzde 25’e kadar çıktığına dikkat çeken Tavlı, “Ama çoğumuz bunun bilincinde değiliz. Farkında olanların da ilaç kullanım oranı son derece düşük… Ya ilaçlarını etkili bir şekilde kullanmıyorlar ya da ilaç kullansalar bile tuzu kesmiyorlar. O yüzden tedavi etkili olmuyor, o yüzden de bir gün karşımıza felçle gelebiliyorlar. Bu nedenle biz hipertansiyona sinsi katil diyoruz” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler