Edirne’nin meşhur tavaciğeri ile birlikte servis edilen Karaağaç acı biberi, kurutulmak üzere ev hanımları tarafından ipe diziliyor. Kolye şeklinde hazırlanan binlerce biber, askılara asılarak güneşte kurumaya bırakılıyor.
Tavaciğeri, Trakya’da yetişen büyükbaş hayvanlardan alınıyor. Aynı tadı vermediği için esnaf tarafından başka bölgelerin hayvanları tercih edilmiyor. Ciğer konusunda gösterilen hassasiyet, onun tamamlayıcısı olan acı biber için de gösteriliyor.
Yurdun birçok noktasında yetişmesine rağmen, ciğerci esnafı, Karaağaç Mahallesi’nde yetişen ince uzun acı biberi tercih ediyor. Bunun için bir yıl öncesinde mahalledeki çitfçilere siparişler veriliyor. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte biberler esnafa teslim ediliyor. Teslim edilen biberler ev hanımları tarafındann tek tek iğneyle ipe diziliyor. Kolye şeklinde hazırlanan binlerce biber askılara asılarak güneşte kurumaya bırakılıyor.
Kurutma işlemleri ciğer ustası Kemal İmren’in evinde de yapıldı. Mahalleli kadınlar, ustanın evinde toplanarak imece usulü Lütfiye İmren’e yardım ediyor. Geleneksel tavaciğerinin tamamlayıcısı olan acı biberi kurutan ev hanımlarına, Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar tarafından kemancı eşliğinde moral ziyareti yapıldı. Ev hanımları, kemancının çaldığı tavaciğer konulu parçalar eşliğinde hem çalıştı hem eğlendi.
Dernek Başkanı Dinar, ciğerin en tatlı acısında hasat döneminin başladığını söyledi. Dinar, “Biber, dünyanın her tarafında var. Her yörenin kendine göre bir tadı var. Ama Edirne tavaciğerinin olmazsa olmazı biber, sadece Karaağaç Mahallesi’nde yetişiyor. Onun için bir yıl öncesinde siparişlerimizi veriyoruz. Rezervasyonlarımızı yapıyoruz. Onlar da bizim istediğimiz doğrultuda hasadını yaparak biberlerimizi hazırlıyorlar.” dedi.
Tavaciğer ustalarından Kemal İmren ise acı biberin tavaciğerinin sevgilisi olduğunu belirterek, şu anda acı biberin hasat dönemini yaşadıklarını kaydetti. İmren, komşu hanımların, toplarak biberleri ipe dizerek kışa hazırladığını ifade etti. Biberi iğneye geçirerek ipe dizen Hava Kızıl, komşusuna yardım etmek için geldiğini dile getirerek, hem çalıştıklarını hem de tavaciğeri yediklerini anlattı.
Lütfiye İmren de “30 yıldan bu yana bu işi yapıyoruz. Komşularımızla toplanıp hep birlikte biberleri ipe diziyoruz. Hem eğleniyoruz hem de çalışıyoruz. Ciğer servis edildiği zamandan beri yanında biber de veriliyor. Tarlalardan çuvallarda evimize geliyor. Komşularla birlikte iğneye diziyoruz. Burada kurutulduktan sonra müşterilerin masasına geliyor.” dedi.
Bibersiz ciğerin olamayacağını vurgulayan Sevil Kahraman, ciğer ile biberin durumunu Leyla ile Mecnun’a benzetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz