Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Güney Kore halkının beslenme tarzının zenginleşmeye başladığını belirterek, "Geleneksel olarak pirinç tüketimine dayalıyken beslenme tarzı şimdi yeni ürünlerle bir manada zenginleşiyor. Hububat, et ve süt ürünleri, meyve-sebze, zeytinyağı devreye giriyor. Zeytinyağı ile ilgili Güney Kore'de önemli bir gelişme sağlanabilir. Türkiye, zeytinin anavatanı" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Güney Kore Tarım Bakanı Suh Kyu-yong arasında Bakanlık’ta düzenlenen törenle Türkiye-Güney Kore Tarım Alanında İşbirliği Anlaşması imzalandı. Bakan Eker, törende yaptığı konuşmada, "Zeytinyağı, birtakım meyve-sebze, organik tarım gibi ürünlerin müşterek olarak iki ülkenin yatırımcıları tarafından işlenmesi, pazarlanması, Kore pazarlarına bunların taşınması gibi alanlarda işbirliğinin hayata geçirilmesi için karşılıklı mutabakatımız var" dedi.
Tarımın ve gıdanın bütün alanlarıyla ilgili Türkiye ile Güney Kore arasında bundan sonraki süreçte çok daha etkin bir işbirliğinin hayata geçirileceğini belirten Eker, somut adımların atılması konusunda bir mutabakat sağlandığını ifade etti. Eker, bu nedenle anlaşmada öngörülen işbirliği faaliyetlerinin hayata geçirilmesiyle önemli ilerlemeler kaydedileceğine işaret etti.
Bakan Eker, imza töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Güney Kore halkının günlük beslenme tarzının değiştiğinden bahsettiniz. Bu noktada Türkiye, Güney Kore'ye ne tür ürünlerde destek olacak" sorusuna Eker, "Güney Kore ekonomisi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi. 30 bin doları aşan milli geliri var. Böyle bir toplumda doğal olarak beslenme alanında değişim gerçekleşiyor. Tüketici tercihlerinde birtakım değişimler oluyor. Geleneksel olarak Uzak Doğu kültürünün gıda tercihleri değişiyor. Bunun içerisinde tabi daha evrensel ürünler günlük diyete giriyor. Kastettiğim bu. Geleneksel olarak pirinç tüketimine dayalıyken beslenme tarzı, şimdi bu yeni ürünlerle bir manada zenginleşiyor. Hububat, et ve süt ürünleri, meyve-sebze, zeytinyağı devreye giriyor" cevabını verdi.
Zeytinyağı ile ilgili Güney Kore'de önemli bir gelişme sağlanabileceğine dikkati çeken Eker, Türkiye'nin zeytinin anavatanı olduğunu ve son 7 yıl içerisinde zeytin ağacı sayısını çok önemli miktarda artırdığını söyledi. Eker, Güney Kore ile yapılan işbirliği anlaşmasıyla zeytinyağının ambalajlanıp Güney Kore pazarına nakledilebileceğini ifade etti. Eker, "Öte yandan kiraz, nar, narenciye gibi birtakım ürünlerle ilgili olarak da yine bir imkan ve bunların oraya nakledilmesi söz konusu" diye konuştu.
Organik ürün talebinin Güney Kore pazarında giderek artığına dikkati çeken Eker, Türkiye'nin bu alanda bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Bakan Eker, Tanzanya'nın Darüsselem şehrinde düzenlenen 'Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na yaptığı ziyaretin önemli bir adım olduğunu belirterek, "Yakın bir tarihte de Türkiye'de Türkiye-Tanzanya Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı' düzenlenecek" dedi.
İmza töreni sonrası Bakan Eker ve konuk Bakan Kyu-yong, birbirlerine hediye takdim etti. Tarım alanında ilk defa yapılan işbirliği anlaşması ile her iki ülkenin iç ve dış politikaları ile kırsal kalkınma politikaları konusunda bilgi alışverişi, tarımın ve ilgili sanayilerin gelişmesine yönelik tecrübe paylaşımı, tarım ve tarımsal gıda ile ilgili konularda teknik bilgi ve uzman değişimi yapılabilecek. Anlaşma, tarım ürünlerinin işlenmesi, dağıtımı ve pazarlanması hususunda bilgi ve deneyim paylaşımı, tarım ve tarımsal gıda ile ilgili olarak sempozyum, seminer, sergi ve fuar gibi ortak etkinliklerin düzenlenmesi konularını kapsıyor. Organik ürünler, kuru gıda, zeytinyağı ve işlenmiş diğer tarım ürünlerini ithal eden Güney Kore pazarında bu ürünlerin değerlendirilmesi hedefleniyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz