YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türkiye'nin Her Yıl Sigaraya Bağlı Nedenlerle 7 Milyar Liralık Kaybı Oluyor'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tütüne bağlı sağlık harcamalarının doğrudan 3 milyar, dolaylı...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tütüne bağlı sağlık harcamalarının doğrudan 3 milyar, dolaylı yoldan ise 7 milyar lirayı bulduğunu söyledi.

Faruk Çelik, yaptığı açıklamada, SGK ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkililerinden ortak bir ekip oluşturarak tütün kullanımına yönelik geniş çaplı bir araştırma yapıldığını belirtti. Çelik, 2010 yılında başlayan ve yaklaşık 1 yıl süren araştırmada ilginç sonuçlara ulaşıldığını vurguladı.

Yapılan araştırmada ilk kez doğrudan hastalık verilerinin kullanıldığını ifade eden Çelik, "DSÖ tarafında ilgili konuya yönelik tüm dünya ülkelerine referans araştırma olarak örnek gösterilen çalışmaya göre Türkiye, sigara kullanımında riskli ülkeler içinde yer aldı. Araştırmada, günlük içilen sigara miktarlarına göre Türkiye, erkeklerde birinci, kadınlarda ise ikinci sırada yer aldı." dedi.

Araştırmada, sigara kullanımına bağlı hastalıkların SGK’ya ek maliyet getirdiği de ortaya çıktı. Buna göre; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun 32 milyar 556 milyon liralık sağlık harcamasının yüzde 22’sine karşılık gelen 7 milyar 322 milyon liralık kısmının kanserler, kalp ve damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve üreme ile ilgili hastalıklar için kullanıldığı belirlendi. Toplam sağlık giderlerinin yüzde 9’una karşılık gelen 2 milyar 805 milyon TL’nin ise tütüne bağlı olduğunu belirtilen araştırmada, erkeklerin tütüne bağlı sağlık giderleri için SGK’nın 2 milyar 37 milyon lira harcama yaptığı, kadınlar da ise bu rakamın, 768 milyon 323 bin lirayı bulduğu belirlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu maliyetlere üretkenlik kaybı ve özürlülük ve ölümlerin katılmadığını belirterek, “Eğer bu kayıpları da hesaba koyarsak; manevi kaybımız yanında yaklaşık 7 milyarlık bir maddi kaybımız ortaya çıkmaktadır.” dedi.

SGK’nın 74 milyon vatandaşa doğumdan ölüme sağlık ve sigortacılık alanlarında hizmet verdiğini hatırlatan Çelik şöyle konuştu: “Önemli olan vatandaşlarımızın sağlığı. Sağlığın yerine hiçbir şeyi koyamazsınız. Hükümet olarak özellikle sigarayla mücadelede çok titiz davranıyoruz. Bu konuda önemli mesafe aldık. Ancak, halen istediğimiz yerde değiliz. Sigaraya verilen hayatı ve harcanan parayı görmezden gelemeyiz. Mutlaka önlem alınmalı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'Tütünle Mücadele Kontrol Çalışmaları' yürütülmektedir. Amacımız herkesin sigaradan uzak durmasını sağlamaktır. Ancak, daha da önemlisi geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı bu zararlı alışkanlıktan koruyabilmektir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler