YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Van’daki depremzedelere ve öğretmenlere maaşın önü açıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yasa ile Simav ve Van depremzedelerine ve hayatını kaybeden...

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yasa ile Simav ve Van depremzedelerine ve hayatını kaybeden 66 öğretmene maaş bağlanmasının önü açıldı.
Meclis’te dün gece kabul edilen ‘T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’ sigorta ve emeklilikte bir çok yenilik getirdi. Düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Simav ve Van’da meydana gelen depremler nedeniyle sigortalı ve hak sahiplerine aylık bağlanacak. Aylık bağlanabilmesi için maluliyet ve ölümün deprem nedeniyle meydana gelmesi ve en az 30 gün prim veya 1 ay kesenek bildirilmiş olması şartı aranacak.
PRİM BORCU OLAN BAĞKURLU ESNAF DA MAAŞ
Getirilen düzenleme özellikle Bağ-Kur sigortalılarına prim borcu olsa bile sadece 30 gün ile aylık bağlanmasına imkânı getirildi. Yine bu düzenleme ile depremde yaralananlara verilecek protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmayacak. Deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerden 66’sı öğretmen olup, bunların varsa hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilecek. Deprem sonucu yaralananların, hastanelerden alacakları sağlık raporlarına istinaden Kurum Sağlık Kurulunca yapılan değerlendirme sonucu çalışma gücünün en az yüzde 60’ ını kaybedenler malul sayılacak ve kendilerine aylık bağlanacak.
Emekli ikramiyesi ödenme şartlarına yönelik değişiklikler de yapıldı. Yapılan düzenleme ile memuriyet görevlerinden emeklilik dışında nedenlerle ayrılmış olanlara emekli ikramiyesi ödenmesi sağlandı. İdari para cezalarındaki pişmanlık indiriminin oranı artırılarak kapsamı genişletildi. Mevcut uygulamada pişmanlık indirimi (kişilerin vermedikleri bildirgeyi tespit edilmeden, pişman olarak kendiliklerinden vermeleri halinde uygulanan indirim) sadece işyeri bildirgeleri için uygulanmaktayken, yeni düzenleme ile sadece işyeri bildirgeleri için uygulanan idari para cezalarında pişmanlık indiriminin kapsamının genişletilmesi amaçlandı. Kapsama işe giriş, işten çıkış bildirgeleri ve kamu kurumlarının 5510 sayılı kanuna göre vermeleri gereken bildirgeler de alındı. İndirimden faydalanılabilmesi için yükümlülüğün yasal süresi geçtikten sonra 30 gün içinde yerine getirilmesi ve cezanın da 15 gün içinde ödenmesi öngörüldü. Ayrıca indirim oranı 3/4 olarak belirlendi.
TARIMDA ÇALIŞAN KADINLARA DA SİGORTA İMKANI
Tarımda çalışan kadınların mağduriyetleri giderildi. 02 Ağustos 2003 tarihinden önce tarımsal faaliyette bulunan kadınların “aile reisliği” tanımından kaynaklanan mağduriyetlerinin giderilerek, bu tarihten önceki faaliyetleri için sosyal güvenlik kapsamına alınmaları imkanı verildi. Böylece yargıya intikal eden bir çok uyuşmazlığın da çözümü sağlanacak.
EMEKLİ AVUKAT VE NOTERLER PRİM ÖDEYECEK
Emekli avukat ve noterler arasındaki adaletsizlik giderildi. 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre aylık bağlananlardan Bağ-Kur Kanununa göre sigortalılığı bulunan avukat ve noterlerden sosyal güvenlik destek primi kesilmiyordu. Yapılan düzenlemeyle maddenin yürürlük tarihinden itibaren 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi emeklilerden sosyal güvenlik destek primi kesilmeyenler hakkında da kesinti yapılması kararlaştırıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler