Van’daki sivil toplum örgütleri, ticari ve turizm seyahatlerinde uygulanan vizeden dolayı komşu ülke İran’ın batıya açılan kapısı konumunda olan Van’da İran Konsolosluğu’nun açılması gerektiğini söylediler.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgesinin iki güçlü ülkesi, iki dost ve kardeş ülkesi olduğunu söyledi. Mirza Nadiroğlu, Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı ile Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Esendere Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan İranlı turistlerin uğradığı tek yerin Van olduğunu belirtti. İranlı turistlerin Türkiye’nin batı ve güney illerine gitmek için Van’a uğramadan gitmelerinin imkansız olduğunu dile getiren Nadiroğlu, “Van’ın İran ile 320 kilometre sınırı olmasına rağmen geçen yıla kadar hiçbir kapımız yoktu. Biz Hoy’a gitmek için Urumiye veya Bazergan üzerinden gitmek zorundaydık. Ama şimdi Van ve Hoy çok yaklaştı. Yollarımız tamamlandığında Van’dan çıkan birisi 1,5 saatte Hoy’da oluyor. Dost ve kardeş ülke İran ile Türkiye’nin ekonomik yönden de ilişkilerini geliştirmesi gerekir. İki dost ülke ve iki kardeş ilin burada buluşması bizim için çok önemlidir. Kapıköy-Razi Sınır Kapısı’nın açılmasıyla birlikte ilimizde İranlı tüccar ve turistleri görmek bizim için önemli ve sevindirici bir olay. Bizlerin amacı Van ve Hoy illerinde tüccar ve tacirlerin ekonomik durumlarının iyileşmesi ve ilişkilerinin iyi hale gelmesidir. Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması ile birlikte iki il ve iki ülke için bir hazine ortada görülüyor. Tüm bunlara rağmen Van’da İran’a ait bir banka şubesi ile konsolosluğunun bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu düşünüyoruz. Bunların Van’da kurulması halinde İran’dan gelecek olan turist sayısından da büyük bir artışın olmasını bekliyoruz. Van’a gelen bir İranlı turist veya tüccar vize işlemleri için 450 kilometre uzaklıkta bulunan Erzurum’a gitmek zorunda kalıyor. Halbuki Urumiye’de Türk Konsolosluğu var, Urumiye’nin karşılığında Van’da da bir İran Konsolosluğu’nun olmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak ise, İran ile Türkiye arasındaki sınırın en büyük bölümünü Van’ın oluşturduğunu hatırlatarak, “İlimizden İran’a açılan kara ve demiryolu kapımız bulunmaktadır. İran’la yapılan turistik ve ticari seyahatlerin en uygun yeri de yine ilimiz oluşturmaktır. Bunlara rağmen ilimizde maalesef İran Konsolosluğu’nun bulunmaması, yapılacak seyahat ve ticarette zaman kaybına ve zorluklara neden olmaktadır. Vize uygulamalarında ilimizdeki iş adamlarının ya da İran’a turizm amaçlı gitmek isteyen hemşehrilerimizin vize için bir başka ile gitmesi kolaylık değil zorluktur. Dolayısıyla gerek turizmin canlanması gerekse ticaretin daha kolay yapılabilmesi, gerekse ilişkilerin geliştirilmesi için Van’da mutlaka bir konsolosluk açılmalıdır” dedi.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir de, Van’da İran Konsolosluğu bulunmadığını hatırlatarak, “Gürbulak, Kapıköy ve Esendere sınır kapılarına gidenler Van’dan geçiyor. Ancak Van yerine Erzurum ve Trabzon’da İran Konsolosluğu var. Böyle bir şey olamaz. İran vize uyguluyor. Sınır kapılarına Van’dan gidiliyor. Ama burada konsolosluk yok. Biran önce açılması lazım” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz