YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Veterinerler, termik santrale direnen Gerzelileri ziyaret etti

Sinop’un Gerze ilçesinde yapımı planlanan ve 3 yıldır ilçenin gündeminde olan termik santrale tepki için...

Veterinerler, termik santrale direnen Gerzelileri ziyaret etti

Sinop’un Gerze ilçesinde yapımı planlanan ve 3 yıldır ilçenin gündeminde olan termik santrale tepki için yöre halkı, Yaykıl köyüne kurdukları çadırlarda yaşamaya devam ediyor. Kamuoyunun dikkatini çekmek isteyen vatandaşları ziyaret eden Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu üyeleri, halkın konuyla ilgili düşüncelerini dinledi.

İncelemelerin ardından termik santrale ilişkin görüş bildiren Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Fındık, bölgede yapılması planlanan termik santralin insan, hayvan, bitki ve çevre üzerine olumsuz etkiler yapacağını düşündüklerini söyledi. Yakıt olarak kömür kullanan termik santralin en önemli zararları arasında sera gazı emisyonunu artırması ve iklim değişikliğini hızlandırmasının yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Fındık, “Santral baca gazlarının içerdiği ağır metallerin sebep olacağı kirlilik insan ve hayvan sağlığı için önemli bir risk olacaktır. Olayı Yaykıl köyü ölçeğinde değerlendirmek gerekirse, topraklarının büyük bölümü 1. sınıf sulak tarım arazisi olması ve yöre halkının büyük bir kısmının geçimini tarım, hayvancılık, balıkçılıktan sağlıyor olması, durumu daha da önemli hale getirmekte. Burada kurulacak bir termik santralin tarımsal üretimi düşüreceğini, ürün kalitesini bozacağını ve bölgeden göçü artıracağını düşünüyoruz. Santralin etki alanı içerisinde içme suyu tesisleri, SİT alanları, tarım ve orman arazileri, balık üreme ve avlanma sahilleri bulunduğu göz ardı edilmemelidir." dedi.

Santral yapılırken, kullanacağı enerji kaynağından doğaya yapacağı etkiye, maliyetinden oluşturacağı istihdama, yer seçiminden yöre halkının taleplerine kadar çok sayıda parametrenin dikkate alınmasını istediklerini söyleyen Prof. Dr. Murat Fındık, şöyle konuştu: “Çevre Etki Değerlendirme raporlarında bu konular değerlendirilmelidir. Ancak özellikle bölgede bir kömür kaynağı bile yokken, bölge halkının bu denli yoğun tepkisi ortadayken, doğaya ve canlıların yaşam alanlarına bu denli zarar verecek kömürlü termik santral kurulma izninin daha önce EPDK tarafından nasıl verilmiş olduğu da ayrıca değerlendirilmelidir. ÇED raporları usulen hazırlanan bir evrak değil, çok detaylı bir araştırma ile ortaya çıkartılması gereken bilimsel raporlar olmalıdır. Veteriner hekimler olarak termik santrale karşıyız demiyoruz. Biz, ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması için doğayla barışık, yenilenebilir enerji kaynaklarının öncelenmesini istiyoruz."

Termik santral kurulmasının gündeme geldiği 2008 yılından bugüne usanmadan gerçekleştirdikleri haklı direnişten dolayı Gerze halkını kutlayan Prof. Dr. Fındık, yaşam alanlarını savunmak, havasını, toprağını, suyunu korumak için 3 yıldır aralıksız süren bu mücadelenin sonucunda tüm yetkililerin konuyu bir kez daha gözden geçireceklerini ve termik santral projesinin iptal edileceğini umduklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler