YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yazıcı: “gelecekte Ekonominin Merkezi Yine Asya Olacaktır”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Gelecekte ekonominin merkezi yine Asya olacaktır. O nedenle bizim...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Gelecekte ekonominin merkezi yine Asya olacaktır. O nedenle bizim başlattığımız bu gümrük idareleri iş birliği çok büyük önem taşımaktadır” dedi.

Bakan Yazıcı Polat Renaissance Otel’de gerçekleştirilen “5. Uluslararası İpek Yolu Ülkeleri Arasında Ticaretin Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılmasında Gümrük İdarelerinin Rolü Forumu”na katıldı. Foruma ayrıca; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Çin, Azerbaycan, Hindistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suriye, Tacikistan, Güney Kore, Afganistan ve Gürcistan’dan davetliler de yer aldı.

Bakan Yazıcı, “Bu projeye 2008 yılında Antalya’daki ilk toplantıyla başlamıştık. Aradan geçen 4 yılda epey yol aldık. Bu coğrafyada ticaretin kolaylaştırılması bakımından İpek Yolu Projesi kapsamlı bir girişim haline geldi. Beşinci toplantıyı yine Türkiye’de ve İstanbul’da yapıyor olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

“İpek yolu medeniyetlerin beslendiği hattır” diyen Yazıcı, şunları söyledi:

“Tarih boyunca izlenen yollar, insanlığın kullandığı yollar, aslında tarihi inşa eden ana arterlerdir. Yol, hem bir üstünlük ve güç kaynağı hem de insanoğlunun doğaya vurduğu en güçlü damgadır. Yol medeniyettir. İpek Yolu medeniyetlerin doğduğu, medeniyetlerin beslendiği hattır. İpek Yolu sadece tüccarların değil, aynı zamanda, doğudan batıya ve batıdan doğuya orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olmuştur. Bu yol, yüzyıllar boyunca sadece ticari eşyaların taşınmasını sağlamakla kalmamış, kültürleri birbiriyle tanıştırmış, Doğu medeniyetini Batı’ya taşımıştır. Barut, İpek Yolu üzerinden Doğu’dan Batı’ya gitmiş. Çin’de havai fişek olarak kullanılırken Batı’da bir silaha dönüşmüştür. İpek Yolu basitçe bir ticaret yolu değildir. Bu nedenle İpek Yolu bizim için çok önemlidir. Bu nedenle, 'Işık doğudan yükselir' diyoruz. Sadece ticareti artırmak değil, biz ülkelerimiz arasındaki dostluk, kardeşlik bağlarını da bu yolla güçlendirmek istiyoruz.”

Yazıcı, İpek Yolu’nun eski canlılığını kaybetmiş olmasının aslında ülkeler arasındaki ilişkilerin belli dönemlerde kesintiye uğramasından kaynaklandığını belirterek, "Bu yol üzerindeki gümrük kapılarını yenilerken dostluk köprülerini de daha sağlam inşa edelim istiyoruz. Gümrük kapıları ülkelerimizin birbirine açılan gönül kapıları, dostluk kapıları olsun. Biz ülkelerimiz arasındaki kültürel bağları, halklarımız arasındaki ilişkileri güçlendirmek istiyoruz. Biz dostluk ve kardeşlik medeniyetinin çocuklarıyız. Bu proje, ülkelerimiz arasında belli dönemlerde psikolojik olarak inşa edilen duvarları kaldırma projesidir. Biz Doğu medeniyetinin bu barış, kardeşlik ve dostluk mesajını tüm dünyaya anlatmak için Kervansaray Projesi’ni önemsiyoruz” diye konuştu.

Tarihin yeniden yazıldığına dikkat çeken Yazıcı, “Bu coğrafyanın yeniden güçlenmesinde bu coğrafyanın ana akım arteri olan İpek Yolu’nun güçlenmesi önemli bir rol oynayacaktır. Bizler hepimiz ortak bir coğrafya kadar ortak kültürel değerleri, ortak bir tarihi de paylaşıyoruz. İpek Yolu ülkeleri bir zincirin halkaları gibidir. Bunlardan birindeki bir aksama hepimizi ilgilendirir. Ülkelerimiz arasında geniş ufuklu bir perspektifle kurulacak ilişkiler bu coğrafyanın son 200 yıldaki kaderini değiştirecektir. Uzun geçmişe sahip olan İpek Yolu, dünya medeniyetinde çok önemli rol oynadı. Son yıllarda UNESCO İpek Yolu’nu, Doğu ve Batı arasındaki diyalog ve teması artırdığı için 'Diyalog Yolu' olarak adlandırdı.

Bu coğrafyaya baktığımızda klasik dönemlerde okyanuslar arasındaki o geniş uzaklığı kısaltan İpek Yolu’nun ekonomiye hakim olduğunu biliriz. 18. yüzyıl sonuna kadar dünya ekonomisi daha çok Asya ağırlıklı iken 19. yüzyılda Avrupa’ya doğru kaymıştır. 16’ncı yüzyılın sonlarında yapılan bir nüfus araştırmasına göre dünyanın en büyük, en aktif şehri 1 milyona yakın nüfusuyla İstanbul, ikincisi Pekin, üçüncüsü Kahire’dir ama 1800’lerin ortalarından itibaren yükselen şehirlere baktığınızda bunlar Londra’dır, Paris’tir. Yani 1800’lerin başında dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 65-70’i Asya’daydı. Bu oran 1910’larda yüzde 15’lere kadar düştü. 2000’de tekrar yükselmeye başladı. Gelecekte ekonominin merkezi yine Asya olacaktır. O nedenle bizim başlattığımız bu gümrük idareleri iş birliği çok büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Bakan Yazıcı, “Tekrar İpek Yolu’nu bu sefer geniş tren ağlarıyla, ulaşım hatlarıyla, enerji koridorlarıyla, doğalgaz boru hatlarıyla yeniden uyandırmanın çabası içindeyiz. Bu yol üzerindeki ülkeler olarak gümrük idarelerimizde yapacağımız yenilikler, bu hattın canlanmasındaki en önemli bölüm olacaktır. Özellikle ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek Avrasya, Orta Asya ve Kafkasya bölgesinin potansiyelini değerlendirmek için Tarihi İpek Yolu'nu canlandırmak büyük önem taşımaktadır. Bugün burada ülkelerimiz arasında tüm işbirliği imkanlarının daha da geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunarak geleceğe yönelik yapıcı kararlar alacağımıza inanıyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, ülkeler arası yapılan antlaşma metinleri törenle imzalandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler