Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Sevinç Köfteci, karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için yanmakta olan sobanın yatmadan evvel mutlak surette söndürülmesi gerektiğini bildirdi. Her yıl onlarca insanın soba ve şofben zehirlenmeleri sebebiyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Köfteci, zehirlenmelerin havagazı ve kömür gibi yakıtların yanması sırasında oluştuğunu vurguladı.
Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gaz olduğunu kaydeden Şube Müdürü Köfteci, zehirlenmelerininse sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocak, bacası çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmamasından meydana geldiğini söyledi. Türkiye’de bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin hemen her kış tehlikeli boyutlara ulaştığına değinen Dr. Köfteci, güneybatıdan esen bir rüzgâr olan lodos sebebiyle onlarca kişinin, özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazıyla zehirlendiğini ifade etti. Karbonmonoksitin solunum yoluyla kana karışıp oksijen alımını engellemek suretiyle zehirlediğini anlatan Köfteci, belirtilerinin baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bulantı, kusma, solunum zorluğu, bayılma hissi, hipotansiyon, kaslarda aşırı gevşeme ve hareket edememe, şuur kaybı ve koma hali olduğunu söyledi. Zehirlenen kişinin temiz havalı bir yere taşınıp hemen suni solunum yapılması ve vakit kaybetmeden oksijen verilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Sevinç Köfteci, mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, “Kısa süre tıbbi müdahale yapılmazsa zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.” dedi.
Aşırı doldurulan sobanın duman yolunun daralacağı, içindeki düzensiz ısı dağılımı sebebiyle de baca çekişinin zayıflayacağının altını çizen Köfteci, şunları kaydetti: “Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar koyulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli. Yatmadan önce kesinlikle yakıt koyulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından, tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için bacalar standarta uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, bacalar standarta uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı.”
Binaların yangından korunması mevzuatı hükümlerine de uyulması gerektiğini hatırlatan Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Sevinç Köfteci, "Alınan cihazın kalite belgesi ve garantilerine dikkat edilmeli, şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayanlar asla çalıştırılmamalıdır. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı, montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz