YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Annesinden Böbrek Alan Genç, Organlarını Bağışladı

Samsun’da iki yıl önce annesinin verdiği böbrekle sağlığına kavuşan genç, organlarını bağışladı.Samsun’da iki yıl önce...

Annesinden Böbrek Alan Genç, Organlarını Bağışladı

Samsun’da iki yıl önce annesinin verdiği böbrekle sağlığına kavuşan genç, organlarını bağışladı.

Samsun’da iki yıl önce annesinden alınan böbrekle böbrek transplantasyonu (böbrek nakli) olan 18 yaşındaki Serkan Arslan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü ve öğrenci aktivitelerinin katkıları ile Tıp Fakültesi’nde açılan stantta, ailesi ile birlikte organlarını bağışladığını beyan ederek organ bağışında bulundu. Arslan, herkesi organ bağışı konusunda daha duyarlı olmaya ve organ bağışında bulunmaya davet etti.

OMÜ Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Levent Ceylan yaptığı açıklamada, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en önemli sorunlardan birisi olduğunu söyledi. Ceylan, “Ülkemizin son dönem organ yetmezliği olan hasta sayısı 70 binin üzerindedir. Sağlık Bakanlığı 2012 verilerine göre organ bekleme listesine kayıtlı hasta sayısı ise 22 bin civarındadır. Kalp, karaciğer ve akciğer nakli bekleyen hastalar uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa sürede kaybetmektedir. Ülkemizde organ nakli ile ilgili en önemli sorun, organ bağışçısı azlığıdır. Organ bağışı organ naklinin toplum tarafından benimsenmesi ile giderek artacaktır. Bu bilincin yaygınlaşmasına yardımcı olmak vicdani bir görev sayılmalıdır” dedi.

“Organ nakli; vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden (böbreğin bir tanesi ve karaciğerin bir kısmı) veya tıbben yaşamı sona ermiş, beyin ölümü gerçekleşmiş kişiden alınan sağlıklı bir organın, ihtiyacı olan bir başka kişiye nakledilmesi işlemidir” diyen Dr. Levent Ceylan, “Organ bağışı; kişinin serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten, beyin ölümü gerçekleştikten sonra, doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, pankreas, ince bağırsak gibi organlar ve tendon, deri, kemik, kalp kapakçığı, kornea gibi dokularda nakledilebilir. Beyin ölümü; kişinin solunum dahil tüm beyin işlevlerini geri dönüşümsüz olarak kaybetmesi durumudur. Solunumu, ancak makineye bağlı sürer ve artık kişinin yaşaması, hayata dönmesi mümkün değildir. Tüm tıbbi desteğe rağmen kısa bir süre içerisinde bu kişilerin kalbi dahil diğer organları da çalışamaz duruma gelir. Beyin ölümü kararı, hasta, dört kişilik uzman doktor heyeti tarafından değerlendirilerek, klinik ve laboratuar incelemeler tamamlandıktan sonra alınır. Organ bağışlayan kişinin organlarının kullanılması o kişiye ancak tıbben yapılması gereken tüm tedaviler uygulanıp, bu tedavilerin başarısız olması sonucunda beyin ölümünün gerçekleşmesiyle gündeme gelir” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 06.03.1980 tarihi ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğu bildirildiğini ifade eden Ceylan, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde para ile organ alımı ve satımı kanunla yasaklanmıştır. Bağışlanan organların uygun hastalara dağıtımı Sağlık Bakanlığı denetiminde yapılmaktadır. Organ çıkarılması işlemi konusunda uzman hekimler tarafından diğer cerrahi girişimler gibi yapılır. Vücut şeklinin bozulması söz konusu değildir ve vücutta sadece bir ameliyat izi olacaktır. 18 yaşından büyük ve aklini dengesi yerinde olan herkes iki tanık huzurunda ve hekim onayı ile organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Hayatta iken organ bağışı yapılmamış ise yakınları (sırası eşi, reşit çocukları, annesi-babası, kardeşleri) kişinin yaşamı tıbben sona erdikten sonra organlarını bağışlayabilirler. İleri yaş veya süregelen sağlık sorunu olması organ bağışçısı olmanıza engel bir durum değildir. Ölüm gerçekleştikten sonra konunun uzmanı hekimler tarafından organ ve dokularınız değerlendirilecek, uygun olanlar ile nakil gerçekleştirilecektir. Organ bağışları birçok hastane ve sağlık kuruluşları tarafından kabul edilmektedir. Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü’ne başvurarak merkezimizce hazırlanmış olan organ bağış kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamanız yeterli olacaktır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler