YURTHABER

Kırşehir
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arzuhalciler Teknolojiye Direnmeye Çalışıyor

KIRŞEHİR (İHA) – Özellikle adliye ve diğer devlet kurumlarında işi olan vatandaşların dilekçelerini yazan arzuhalciler,...

Arzuhalciler Teknolojiye Direnmeye Çalışıyor

KIRŞEHİR (İHA) – Özellikle adliye ve diğer devlet kurumlarında işi olan vatandaşların dilekçelerini yazan arzuhalciler, gelişen teknolojiye direnmeye çalışıyor.

Kırşehir’de 1976 yılından 2006 yılından kadar babası Fahrettin Süel’in arzuhalcilik yaparak geçimini sağladığını anlatan Şakir Süel, “Babam rahatsızlığı nedeniyle işi bırakınca ben emekli olarak baba mesleğini yapmaya başladım. İlkokul mezunu olan babam adli yazı işleri müdürü iken kendisini yetiştirmiş, Çiçekdağı ilçesi adliyesinde savcı, hakim yokken noterlik ve icra memurluğu yapmış. Emekli olup yazıhaneyi açtıktan sonra da ben mesleğini devraldım” dedi.

Bir hevesle başladığı arzuhalcilik mesleğinde okur-yazarlığı olmayanların dertlerini dinlediğini ifade eden Refik Akbayır (74) ise, avukatların çoğalmasıyla birlikte arzuhalciliğin azalmaya başladığını belirterek, "1967 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Şubesine tayinim çıktı. Bir süre görev yaptıktan sonra Kırşehir’e müracaat ettim. Dönemin hakimi Mehmet Amcaoğlu’nun zabit katipliğine başladım. Emekliliğimde ise arzuhalciliğe başladım. Cahil kesim ile okur-yazarlığı olmayanların dertlerini anlatamayanların dertlerini yazılı olarak anlatan arzuhalciler epeyce vardı. Ama o dönemlerde avukatlarda azdı. Avukatların yapamayacağı basit işleri arzuhalciler yapıyordu. Bilgisayarların çıkması ile dilekçeye gerek duymadan resmi kurumlarda işler rahat yürütülüyor. Bu nedenle de arzuhalcilik mesleği azalma gösterdi. O dönemlerde arzuhalcilere gelen insanlar kuvvetli dilekçe isterlerdi. 25 yıl daktilo kullandık. Bilgisayar çağını yakalayamadık. Daktiloya alışmanın da etkisi büyük bilgisayar kullanımını zor zannediyoruz. Eski telefonlardan da akıllı telefonlara geçiş yapamadık” diye konuştu.

Arzuhalciler Teknolojiye Direnmeye Çalışıyor

Arzuhalciler Teknolojiye Direnmeye ÇalışıyorArzuhalciler Teknolojiye Direnmeye Çalışıyor

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler