YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aydın'da Anne Ve Bebek Ölümleri Azalıyor

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, 2002 yılından bugüne Aydın'da yaşanan bebek ölümlerinin binde...

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, 2002 yılından bugüne Aydın'da yaşanan bebek ölümlerinin binde 9'a ve anne ölümlerinin ise 100 binde 8,2'ye düştüğünü belirtti.

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü'nün il genelinde yürüttüğü anne ve bebek sağlığı çalışmaları hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Tırpancı, "Sağlık Bakanlığımızın başlattığı Sağlıkta Dönüşüm Projesi sonrası Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmaların neticesinde 2002 yılında canlı doğan bebek sayısı 11 bin 330, bebek ölüm hızı binde 20,9 ve anne ölüm hızı yüz binde 61,8 oranında iken, 2011 yılında canlı doğan bebek sayısı 12 bin 237'ye yükseldi. Bebek ölüm oranı yüzde 57 azalarak binde 9'a, anne ölümü ise yüzde 87 azalarak yüz binde 8,2'ye düşürüldü" dedi.

Anne ve bebek ölümlerinin daha da azaltılması için çalışmalar yapıldığına işaret eden Tırpancı, "Anne ve bebek ölümlerini önlemek üzere standartları belirlenmiş doğum öncesi bakım, doğum ve doğum sonu bakım hizmetlerine erişilebilirlik, sağlık hizmetlerinden faydalanma, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve hizmet sunan sağlık kurumları arasında koordinasyonun sağlanarak işleyen bir sevk sisteminin önemi tartışılmaz bir gerçektir. Bu kapsamda ilimizde bebek-çocuk sağlığına yönelik; Bebek Çocuk İzlem Protokolleri,Anne Sütünün Teşviki Ve Bebek Dostu Hastaneler Programı, D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Korunması Programı, Bebeklerde Demir Yetersizliği Anemisinin Önlenmesi ve Kontrolü Programı, Neonatal Tarama Programı, Prematüre Retinopatisi , Çocuk Tansiyonu, Hemoglobinopati Kontrol Programı takibi çalışmaları ile bebeğin Fkü,Hipotiroidi,Biyotinidaz gibi hastalıklarında erken tanı takibi sağlanmaktadır. Yenidoğan İşitme Taraması ile her yeni doğan bebeğin işitme testi uygulanarak ileride oluşabilecek kalıcı sağırlık önlenebilinmektedir" diye konuştu.

KADIN SAĞLIĞI ÇALIŞMALARI

Aydın genelinde yürütülen kadın sağlığı faaliyetlerine de değinen Tırpancı, "Bakanlığımız bilim komisyonu tarafından hazırlanan Doğum Öncesi Bakım ve Doğum Sonu Bakım Yönetim Rehberleri tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda uygulanmaktadır. Gebelerin hastanede doğum yapmasının sağlanması ve gerektiği durumlarda sevk edilmesi ile ilgili Acil Obstetrik Bakım Programı, Misafir Anne Uygulaması ve ayrıca anne ölümlerini önlemeye yönelik Gestasyonel Diyabet Tarama Çalışması, Gebelerde Demir Destek Programı, Aile Planlaması Çalışmaları, 15-49 Yaş Kadın İzlemleri, Üreme Sağlığı Eğitimi çalışmaları da yürütülmektedir" şeklinde konuştu.

333 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin 2011 yılı Mayıs ayında faaliyete geçmesi ile doğumların yüzde 99'un hastanede gerçekleşmeye başladığını ifade eden Tırpancı, hastane bünyesinde Yeni Doğan Yoğun Bakım birimi bulunmasıyla başka illere sevklerin azaldığını sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler