YURTHABER

Nevşehir
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aynı dükkanda 46 yıldır saatlere ayar veriyor

Nevşehir'de, öğretmenken, istifa edip saat tamirciliğine başlayan Mustafa Bozdemir, yaklaşık yarım asırdır bozuk saatleri onarıyor - Mustafa Bozdemir: - "Torun diyor ki 'Dede, bu enerjiyi nerden buluyorsun?' Çalışmak insanı yormaz, insanı gam öldürür. Çalışırsan birçok zorlukları zaten yenmiş oluyorsun. Yokluk olursa sıkıntı olur, evde karın bile sevmez, 'aşk pencereden kaçtı' derler"

NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Nevşehir'de, 78 yaşındaki Mustafa Bozdemir, 46 yıldır küçük dükkanında eski ve bozulan saatleri tamir ederek kaybolmaya yüz tutmuş zanaatını sürdürüyor.

1962'de öğretmen okulunu bitirerek mesleğe başlayan Bozdemir, 12 yıl sonra kara tahta ve tebeşirden ayrılıp saat tamirciliğine başladı.

Öğretmenlikten istifasının ardından eşinin bileziklerini bozdurarak açtığı 4 metrekarelik atölyesinde bozuk saatleri tamir eden Bozdemir, ilerleyen yaşına rağmen çalışmaya devam ediyor.

Çevresinde işine olan sevdasıyla bilinen Bozdemir, mesleğine ve hayata dair tecrübelerini AA muhabirine anlattı.

1970'li yıllarda saat tamirciliğinin parlak mesleklerden olduğunu ifade eden Bozdemir, ticarete atılma hayaliyle önce saat tamiri yapan eniştesine yardım ederek mesleğin inceliklerini öğrendiğini ardından da kendi dükkanını açtığını belirtti.

O yıllarda öğretmenliğin, zorluklarının yanı sıra maaşı düşük bir meslek olduğunu aktaran Bozdemir, "İnsan niye çalışır, zaman ve para için. O zamanlar memurluğu, elinden iş gelmeyenler yapardı. Maaş yetmiyordu, bu işe başladım. Azmin elinden bir şey kurtulmaz. Zamanı iyi değerlendirdim." dedi.

Çeşitli kentlerden tamir için antika saatlerin kendisine gönderildiğini, onarımını yaptıktan sonra kargoyla sahibine ulaştırdığını kaydeden Bozdemir, cep telefonu nedeniyle kol saati kullanımının düştüğünü, ancak aksesuar amaçlı da olsa saatin önemini kaybetmediğini söyledi.

Yıllardır olduğu gibi hala kurmalı saatlerin "tık tık" çalışma sesinden büyük zevk aldığını dile getiren Bozdemir, şöyle konuştu:

"46 yıldır saat tamirciliği yapıyorum. Bize İstanbul'dan saat gelir. Antika saat tutkunları gönderir, tamir edip geri gönderiyoruz. Kurmalı saatleri hobi olarak kullananlar var. Koleksiyon yapanlar da iş getiriyor, bozuk saati tamir ettiriyor. Saat vazgeçilmez bir şey. İşe gidiyorsun, eve geliyorsun sürekli saate göre hareket ediyorsun. Hiçbir zaman müşteriyi kırmak istemedim. Hem para kazandım hem dost kazandım. Sen müşteriyi kırarsan bir daha gelmez. Hayatımda hiç 'keşke' yok. Çünkü çalışmayı seviyorum. Torun diyor ki 'Dede, bu enerjiyi nerden buluyorsun?' Çalışmak insanı yormaz, insanı gam öldürür. Çalışırsan birçok zorlukları zaten yenmiş oluyorsun. Yokluk olursa sıkıntı olur, evde karın bile sevmez, 'aşk pencereden kaçtı' derler."

Teknolojinin gelişmesinin işlerini etkilediğini, durumdan şikayetçi olmadığını belirten Bozdemir, "Her şeyin eskisi kıymetlidir. Zamana göre her şey değişiyor. İlk arabaları aldığımızda otomatik vites, hidrolik direksiyon yoktu. Çağ icabı gelişiyor, biz de buna ayak uydurmalıyız." değerlendirmesini yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler