Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başkanlık sistemi konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da ne yapmak istediğini bilmediğini ileri sürdü. Bahçeli, “Eğer kendilerinin herhangi bir düşüncesi ve ellerinde nasıl bir metin varsa bu komisyonda tartışılmalı, komisyonda kabul görüyorsa, metin haline dönüştürülerek Genel Kurul’a gelmelidir.” dedi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Sheraton Oteli’nde düzenlenen toplantıda gazetecilerle bir araya geldi. Soruları cevaplayan Bahçeli, gündemdeki birçok konuyu değerlendirdi. Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Bahçeli, “Başbakan, burada ne yapmak istediğini kendisi de tam anlamıyor ve anlatamıyor gibi geliyor. Biraz, Sayın Başbakan'ın hem TBMM’ye, hem Meclis’te temsil edilen siyasi kurumlara hem de aydınlarımıza, basın mensuplarına saygılı olmasında yarar vardır. Türkiye’de bir anayasa değişikliği tartışması uzun yıllardır yapılıyor. Kendileri kurdukları değerli bilim adamları aracılığıyla anayasa değişikli hazırlıklarını uzun süre yapmışlardır ve bunu bir türlü TBMM’ye getirememişlerdir. Ama MHP’nin de yaptığı bir uzlaşma komisyonu görüşü genel kabul görerek, şu anda Meclis’te bizlerden de değerli arkadaşlarımızın katkılarıyla sürdürülmekte olan Anayasa Değişikliği Komisyonu faaliyetlerini sürdürürken, eğer kendilerinin herhangi bir düşüncesi ve ellerinde nasıl bir metin varsa bu komisyonda tartışılmalı, komisyonda kabul görüyorsa metin haline dönüştürülerek Genel Kurul’a gelmelidir. Bazı konularda Anayasa Komisyonu rölantiye alınıyor ama öbür taraftan kamuoyunda şunlar şunlar isteniyor diye bazı yasa ve anayasa değişiklikleri öngörülüyor. Türkiye’ye gündem değişikliği getiren davranışlarla karşı karşıya geliyoruz.” diye ifade etti.
“MHP BUNU ÇOK YÖNLÜ DEĞERLENDİRİYOR”
Başkanlık sistemi ile ilgili hazırlıkları, AK Parti’nin temsilcilerinin komisyona getirmesi teklifinde bulunan Bahçeli, “Komisyonda arkadaşlarımız ve diğer partilerin temsilcileri kendi aralarında tartıştıktan sonra bunun kabul veya reddi kamuoyuna getirilmelidir, Meclis’e getirilmelidir. Ama Sayın Başbakan bunu yapmıyor, zaman zaman komisyonu oluşturan görüşmeleri kamuoyuna aktarmak suretiyle kamuoyunda tartışılıyor ve kullanılmaz hale gelmişse de vazgeçiyor. Böyle bir uygulaması var. Bu sebepten dolayı MHP bunu çok yönlü değerlendirmiştir. Arkadaşlarımızın anayasa çalışmalarında köklü bir değişiklik öngörüldüğü için hükümet sistemleri üzerinde de görüşlerini belirleyerek bu komisyona katılmaktadırlar.” diye konuştu.
“MUHALEFET OLMAK DEMEK HERŞEYE İTİRAZ ETMEK DEĞİL”
MHP’nin, zaman zaman hükümete destek verdiği ve kamuoyunda MHP’nin AK Parti’nin gizli ortağı olduğuna dair iddiaların hatırlatılması üzerine de Bahçeli, “Bu eleştiriler haksızdır. Partilerin kimliğine, fikrine ve mücadele sürecine önemli ölçüde bir saygısızlık olarak görülür. MHP, 43 yıllık bir siyasi kurum olarak Türk siyasi hayatında şerefli yeri olan bir partidir. Önce ülkem ve milletim, sonra partim ilkesinden hareket eder. Muhalefet olmak demek her şeye itiraz eden, Türkiye’nin önünü tıkayan siyasi iktidarı yıpratacağım derken ülkenin birliğini ve beraberliğini sarsan, yanlışlıklar içerisinde olmak demek değildir. MHP’nin doğru bildiği milletimizin hayırlı gördüğü konularda iktidara destek verir, yardımcı olur, eğer bu konularda aşırı bir yanlışlıkları var ise uyarır. Yanlışlıklardan vazgeçerlerse desteğini sürdürür. Bunu demokrasi anlayışı içerisinde insanlarımızın algılamasında yarar vardır. Bazı konuları AK Parti yandaşı olarak göstermek, bazı konularda da ‘Ana muhalefetle’ beraber oluyor veya bunlar ileride ‘Ana muhalefetle koalisyon’ olacak gibi MHP’yi kamuoyunda ellerindeki medya gücüyle başka zemine çekme gayretlerini yakışık bulmuyoruz. Bu, demokratik anlayışa da terstir, MHP’nin tavrına terstir. MHP doğruyu nerede buluyorsa orada olur.” ifadelerini kullandı.
“ATALAY, BAŞBAKANI KANDIRMAKTAN VAZGEÇSİN”
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın, demokratik açılımların devam edeceği yönündeki sözlerini de değerlendiren Bahçeli, şu ifadeleri kullandı: “Başından beri buna inanmıyoruz. Sayın Başbakan Yardımcısı bundan vazgeçmeli. Sayın Başbakan'ı da bu konuda aldatmaktan vazgeçmelidir. Bugüne kadar demokratik açılım zırvasından PKK’nın talepleri dışında Türk milletinin ve Türk devletinin varlığı açısından hangi önemli adımlar atılmışsa onu kamuoyu ile paylaşalım. Ama bunlar söz konusu değilse bundan sonraki açılımın yeni boyutu herhalde bağımsız Kürdistan kuruluşuna katkı sağlamak olarak devam edecek demektir.”
“MHP İÇERİSİNDE OLACAĞINI DÜŞÜNMEK DAHİ İSTEMİYORUM”
MHP'deki kaset skandalından sonra partiden ayrılan Deniz Bölükbaşı'nın, bir televizyon programında kaset skandalında partinin de bir ayağının olduğunu iddia ettiğinin hatırlatılması üzerine Bahçeli, şöyle dedi: "Bunu hangi gerekçeye dayalı olarak açıklamıştır bilemiyorum. Ancak MHP'nin içerisinde, MHP'nin varlığına kasteden ve kamuoyunda itibarsızlaştırmaya, etkisizleştirmeye yönelik bir projenin, bir ayağının olacağını düşünmek dahi istemiyorum. MHP'de siyasi rekabet her zaman olabilir. Fakat öldürücü rekabet hiçbir zaman mümkün değildir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz