Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Melen Projesi’nde gelinen aşamaları anlatarak, Melen suyunun İstanbul’un sigortası olduğunu ve 2071 yılına kadar İstanbul’un buradan su ihtiyacını karşılayacağını belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İstanbul’un 2071 yılına kadar İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Projesi’nde gelinen son durumu kamuoyuyla paylaştı.
Bakan Eroğlu, tarihte İstanbul’da su sıkıntısının hep yaşandığını belirterek, “Osmanlı döneminde de su probleminin çözmek için çok uğraşmışlarıdır. Roma ve Bizans döneminde sarnıçlardan su temin etmişlerdir İlk defa Osmanlı döneminde çeşme yaptırılarak su temin edilmiştir. 1995 yılına kadar İstanbul çok büyük sıkıntı çekmiştir. Susuzluğun faturası çok yüksek. Susuzluk dönemini yaşadık. Hanımefendiler 20- 30 litrelik bidonları taşımaktan bel fıtığı hastalığına yakalandılar. İstanbul susuzluktan dolayı depolar için 9 katrilyon para ödemiştir. Su olmadığı için ağaçlar sulanmadığından İstanbul çıplaktı. 1994 yılı öncesinde İstanbul’da su kuyrukları vardı” diye konuştu.
1994 yılından sonra İstanbul’da su sıkıntısının giderilmeye başlandığını açıklayan Bakan Eroğlu, “Sayın Başbakanın belediye başkanlığı döneminde büyük bir çalışma başladı. 1994 Ağustos ayı civarında biz 2040 yılına kadar İstanbul’un suyunu temin edecek bir proje yapalım dedik. Bunu diyecektik ama herkes güler dedik. O zaman çalışmalara başladık. İSKİ gerçekten destan yazdı. Çalışmalar hala da devam ediyor. İhtiyaçtan fazla suyumuz var. Eski şebekeleri tamamen yeniledik. 17 bin 349 km ye varan şebekelerimiz var. 5 Mayıs 1994’de İSKİ Genel Müdürü oldum. Dedim ki 1 Ocak 1995 saat 08.59’dan sonra İstanbul’da su kesintisi olmayacak diye ilan ettik. O zaman bazı gazeteciler inanamadı. Ben de kendimi asacak değilim ama olmazsa bıyıklarımı keseceğim dedim. Allaha şükür bıyıklarımızı kesmedik. Adalar’da yaşayanlar tankerle su götürüyorlardı. Adalar’a su götürdük” dedi.
“MELEN SUYU İSTANBUL’UN SİGORTASI”
Melen Projesi’nin detaylarını kamuoyuna aktaran Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Melen Sistemi ile İstanbul’a birinci safhada yılda 268 milyon metreküp, dördüncü safha sonunda ise yılda 1 miyar 77 milyon metreküp suyun temin edileceğini söyledi.
Melen Sistemi’nin önemini vurgulayan Bakan Eroğlu, “185 kilometreden büyük Melen çayından İstanbul’a su üreten muazzam Türkiye’nin ve dünyanın da sayılı içme suyu temin projelerinden birisidir. Rahmetli Özal zamanında İstanbul’un su sıkıntısını çözmek için bu proje için talimat vermiş. Ama daha aksak gidiyordu. Melen başka bir havzada. Dolaysısıyla İstanbul’a su temin eden barajlarda kuraklık olduğu zaman öbür tarafta kuraklık yok. Dolayısıyla Melen İstanbul’un bir sigortası olan sistemdir. Biz şuan bütün şehirlerde sigortalı çalışıyoruz. Çünkü susuzluğun potansiyeli çok ağırdır. Bir sistemde çökme olduğu zaman mutlaka devreye sokacak, susuz asla bırakmayacak sistem oluşturmamız lazım. 2071 yılına kadar suyumuz var. Bir problem yok” dedi.
İstanbul’un artan nüfusuna bağlı olarak tek su havzasına bağlı kalmaması gerektiğini belirten Bakan Veysel Eroğlu, “16 milyonluk nüfusun tek havzaya bağlı kalması olmaz. Yılda 268 milyon metreküp su verilecek. 12.12.2012 de açılacak. Diğer safhaları da inşa edecek katları yaptık. 1 milyar 77 milyon metreküp suyu geçecek sistemi kurduk. Melen regülatüründen suyu alıyoruz. Burada 5 tane pompayla ishale hattına suyu veriyoruz. Büyük Melen denize dökülmeden 9 km uzunluğunda, 2,5 km çapında yoluna devam ediyor, Sakarya nehrini geçiyor. Melen suyunu ilk defa 2007 yılında Ekim ayından itibaren her tarafa aktardık” diye konuştu.
Avrupa ile Asya’yı denizaltından birleştiren su tünelinden bahseden Eroğlu, “Boğazın altından bir tünel inşa ettik. Bu ilk tünel. Bir gün Başbakana dedim ki, sizi gemi ve köprü olmadan Avrupa’dan Asya’ya geçireceğim dedim. Sayın başbakanla, Kadir Topbaş’la birlikte bu tünel içinden Sarıyer’den Beykoz’a geçtik. Karadan boğazı geçen ilk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dır. Melen suyunu İstanbul’un her noktasında kullanmak mümkün. Melen İstanbul için hayattır” şeklinde konuştu. Bakan Eroğlu, Melen Projesi’nin 12 Aralık’ta açılacağını söyledi.
“KURAKLIK SÖZ KONUSU DEĞİL”
Yağış ve kuraklıkla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Eroğlu, Türkiye’de bir kuraklığın söz konusu olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kuraklık yok. Türkiye su zengini de değil, su fakiri değil. Suyumuzu akıllı bir şekilde kullanırsak o su bize yeter. Ama yönetimin tek elden olması lazım. Bu konuda hazırlık yaptık. Türkiye’de Rize’ye 2 bin 500 milimetre yağış yağarken, Karaman civarında 250 milimetre civarında yağış düşmektedir. Bizde yağışlar mevsimlere ve bölgelere göre çok muazzam bir değişiklik gösterir. Bizim sürekli akan nehrimiz yok. Yaz aylarında çok büyük bir su debisinde azalma oluyor. Bunun için mutlaka biriktirme yapıları yapmamız lazım. Yılda 500 milyar metreküp su ülkemize düşüyor. Yılda 112 metreküp kullanılabilir bir su potansiyelimiz var. Kişi başına yılda düşen su miktarı bin 500 metreküp. Bu su zengini olduğumuzu göstermiyor. 44 milyar metreküp su kullanıyoruz. İstediğimiz yağış istediğimiz yerde değil. Ona göre bir dengesizlik var. Suyun yüzde 73’ünü sulamada kullanıyoruz. Yüzde 11’inin sanayide, yüzde 16’sını da içme suyunda kullanıyoruz.
Doluluk oranlarına bakıp karar vermek doğru değil. Doluluk oranın en düşük olduğu aylar Eylül ve civarında 250 metre yağış düşmektedir.
Konuşmasının ardından Bakan Eroğlu Melen suyunun son durağı Cumhuriyet Arıtma Tesisi’ni gezerek, yapılan işlemleri anlattı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz