Emniyet teşkilatının kendini yenileyerek günün şartlarına uygun donanıma sahip olması, teşkilatın genel başarısını artırıyor. Geçmişte itirafa zorlayarak suçu kabullendirmenin tamamen ortadan kalktığı, delillerden suçluya ulaşıldığı günümüzde başarı kriterleri de günün şartlarına göre değişiyor. Son birkaç yıldır Türkiye’de görülen önemli davalarda gözaltına alınan ünlü şahısların polis teşkilatındaki olumlu gelişmeleri her fırsatta takdir ederek anlatması, genel olarak emniyet teşkilatının geldiği noktayı ve polis eğitimindeki değişimi gösteriyor.
Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Nuri Ateş, emniyet teşkilatında yaşanan değişimi Cihan Haber Ajansı(Cihan)’na anlattı. Nuri Ateş, başarının artık suçlu yakalama ve faili meçhul çözme sayısı ile ölçülmediğini, daha çok halkla bütünleşmiş ve suçu oluşmadan önlemeye dönük çalışmalarla ölçüldüğünü söyledi.
Eski tip polisliğin geride kaldığını belirten Nuri Ateş, yakalanan suçlu sayısı, ele geçirilen uyuşturucu miktarının artık polisin başarısını ölçmediğini söyledi. Polisliğin başarı kriterlerinin değiştiğini ifade eden Ateş, polisin vatandaşla ilişkisinin öncelikli görevi olduğunu kaydetti. Hizmet sektörünün içinde olduklarını aktaran Ateş, “Mezun öğrencilerimiz bir fabrikada çalışmayacaklar, sürekli halkla birlikte olacaklar. Polisi halka sevdirmemiz gerek. Eskiden polisin başarısı yakalanan suçlu sayısı ve faili meçhulleri çözme oranıyla ölçülürdü. Bu çok gerilerde kaldı. Polisin halka verdiği güven duygusu en büyük başarı kriteridir. Polisin görev yaptığı yerlerde vatandaşın günün her saatinde rahatlıkla gezebilmesi, polisin başarısını gösterir. Halk, polislik hizmetlerine katkıda bulunuyor mu? Vatandaş gördüklerini polise bildiriyor mu? Bu soruların cevabıyla paraleldir polislik başarısı.” dedi.
Bir başka kriterin polisin halkla kurduğu iletişimin kalitesi olduğunu anlatan Ateş, yeni nesil polisleri eğitirken bu konuları ön plana çıkardıklarını söyledi. Teorik eğitim yanı sıra sahada pratik de yaptırdıklarını kaydeden Ateş, yeni nesil polisin özelliklerine ilişkin şu ipuçlarını verdi: “Bir polisin telefonunda akrabaları dışında kaç tane sivil vatandaş numarası var, ona bakılmalı. Ya da vatandaşların telefonlarında kaç tane polis numarası kayıtlı. Yolda giderken mendilci çocuklar görüyorsanız ve bunlar bir tedirginliğe neden oluyorsa polisin başarısı tartışılır. Polis teşkilatı bir şehirde yaşayan nüfusun kaçıyla ilişkidedir? Bu sorunun cevabı polisin başarısını ölçer. Karakolda oturup da bir olay olduğunda müdahale etmek polislik değildir. Polis daha suç oluşmadan önce onu önleyebilmeli.”
Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Nuri Ateş, Adana’da polise taş atan çocukların tamamının ya okula hiç gitmediğini ya da okulu terk ettiğine dikkat çekti. Ateş, polisin eğitime yönelik çalışmaların tamamında yer alması gerektiğini dile getirerek, "Biz bu çocukları tekrar okula gönderirsek onları eğitebilirsek önemli bir sorunu ortadan kaldırabiliriz.” diye belirtti.
Ateş’e göre her ailenin bir polisi olmalı. Her vatandaşta mutlaka bir polisin telefonu bulunmalı. Mesleğe yeni başlayan polis adaylarına “Ne kadar kişiyle temas halindesin, bunu söyle senin başarını ölçeyim.” sorusunu yönelttiklerini sözlerine ekleyen Nuri Ateş, “Bir şehirde hiç asayiş olayı yaşanmamasına rağmen vatandaş dışarıya çıkamıyorsa, zorunluluktan çıksa bile tedirgin ise oranın valisi, emniyet müdürü, jandarma komutanı başarısızdır.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz