YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bm Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu Yarın Başlıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı'nın 2012 yılındaki en kapsamlı etkinliği olan İştirakçiler Forumu yarın İstanbul'da...

Bm Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu Yarın Başlıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı'nın 2012 yılındaki en kapsamlı etkinliği olan İştirakçiler Forumu yarın İstanbul'da başlıyor.

31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek forumun açılışı Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Foruma BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon başta olmak üzere Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Brezilya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Michel Temer, Yemen Başbakanı Mohamed Basendwah, İspanya Başbakan Yardımcısı Garcia Margallo, Katar Dışişleri Bakanı Khalid Bin Mohamed Al-Attiya, Gana Dışişleri Bakanı Alhaji Muhammad Mumuni, Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Jean-Asselborn, Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Portas gibi birçok bakan ve üst düzey yetkilinin katılması bekleniyor.

Forum öncesi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Baş Müşaviri ve Kamu Diplomasisi Koordinatörü İbrahim Kalın'la Conrad Otel'de basın toplantısı düzenledi. Medeniyetler İttifakı girişiminin birincil misyonunun kolektif bir siyasi irade oluşturmak olduğunu ifade eden Atalay, "İttifakı hem hükümetler, hem de sivil toplum düzeyinde eylemlerini geliştirmekte, aynı zamanda kutuplaşmayı ve aşırılıkçılığı besleyen güçlere karşı da çalışma yürütmektedir. Özellikle odaklandığı nokta batılı ve Müslüman toplumlar içinde ve ar asındaki ilişkileri geliştirmek, süregelen gerilim ve anlaşmazlıkları gidermek" diye konuştu.

BM'nin amacının uluslar arası alanda gerginlikleri gidermek, insanoğlunun dünyada daha huzurlu ve daha diyalog içinde yaşamasını sağlamak olduğunu söyleyen Atalay, "Bu manada projenin gerçekten BM'nin vizyonuna en uygun düşen bir barış projesidir. Yani küresel barış ve küresel adaletin sağlanması için çok kapsamlı bir projedir. Diyaloga ve her düşünceye, her dine ve farklılığa saygıyı esas alan bir projedir. Türkiye bu projede öncü rol oynamıştır. Özellikle son 10 yıl içinde Türkiye'nin hem uluslar arası alanda küresel bir aktör olması, hem de Başbakanımızın uluslar arası alandaki imajı, bizim bu projede taraf olmamızı daha da kolaylaştırmıştır. İslam ülkeleri içinde Türkiye bu projeyi eşbaşkanlık olarak kabul etmiştir. Doğrusu bu proje Türkiye'nin imajına olumlu katkı sağlamıştır. Küresel barış projesine öncülük etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Atalay, toplantıya 70 civarında ülke ve 15 civarında da uluslar arası kuruluşun katılacağını ifade ederek, "İstanbul toplantısı Medeniyetler İttifakı'nın bugüne kadar ki değerlendirmesi yani bu 7 yılın bir değerlendirmesi de sayılabilir" dedi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Beşir Atalay, bir soru üzerine KKTC'nin isminin değiştirilmesi gibi bir konunun gündemlerinde olmadığını söyledi. Atalay, "Hiç gündemimize gelmedi. Ne KKTC'nin, ne de Türkiye'nin gündemine böyle bir şey gelmedi" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler