Uzun saatler masa başında çalışma, stres ve hareketsiz yaşam insan vücudunda çeşitli ağrılara neden oluyor. Her geçen gün yaşam kalitesini bozan bu ağrılar; sıklıkla boyun, sırt, kol ve belde ağrı, parmaklarda uyuşma ve hareket ”kas” güçsüzlüğü şeklinde ortaya çıkıyor. Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülnur Taşcı Bozbaş yaptığı açıklamada, modern yaşamın getirdiği olumsuzluklardan biri olan boyun ağrıları ve boyun fıtığı hakkında bilgiler verdi.
Boyun ağrılarına; boyun fıtığı, disk dejenerasyonu, boyun omurgasında kireçlenme, miyofasyal ağrı sendromları, romatizma, osteoporoz, kötü duruş ve boynu kötü kullanma ile tekrarlayan strese bağlı zedelenme gibi pek çok neden yol açtığını kaydeden Gülnur Taşcı Bozbaş, bBunların içinde, yaşattığı ağrı sebebiyle en çok doktora gidilen rahatsızlığın ise boyun fıtığı olduğunu kaydetti.
Bozbaş, boyun fıtığını şöyle tanımladı: “Boyunda yedi adet omur ve her omur arasında da kıkırdaklar bulunur. Bu kıkırdak yapısının yırtılarak, omurga içindeki omuriliğe veya kola dağılan sinirlere baskı yapmasına boyun fıtığı denir”
Günlük hayattaki stres, sıkıntı ve gerilimler dahil olmak üzere boyun fıtığının bir çok sebebi olduğunu belirten Bozbaş, boyun fıtığının en fazla şu nedenlerle oluştuğunu kaydetti: ”Boyunun yanlış hareketlerle ve yanlış pozisyonlarda durması, gerginlik ve boyun kaslarındaki zayıflık, yaşlanmayla birlikte kemik yapısında dejeneratif değişiklikler, boyun kireçlenmesi, bazı iltihaplı romatizmal ağrılar , stres, soğukta durmak ve yorgunluk, uzun süre bilgisayar başında kalmak, trafik kazaları”
Boyun fıtığının en önemli belirtisinin ağrı ve hareket kısıtlanması olduğunu belirten Bozbaş sözlerine şöyle devam etti: “Ağrı boyunda, omuzlarda, kollarda ve kürek kemikleri arasında olabilir. Bazen boyun ağrısı olmadan omuz ve kol ağrıları da görülebilir. Ağrı genellikle şiddetlidir, hareketsiz kalmak veya yanlış hareketler ağrıyı arttırır. Hasta sabahları boynu tutulmuş olarak kalkar. Boyun kaslarında spazma bağlı şiddetli kas ağrıları vardır. Ağrı göğse yayılarak kalpten kaynaklanan ağrılarla karıştırılabilir. Omuz, kol veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma hissi hatta kolda incelme olabilir. İlerlemiş vakalarda kollarda ve parmaklarda güçsüzlük görülebilir. Ayrıca yorgunluk, bitkinlik, ateş basmaları, tahammülsüzlük ve baş ağrıları da görülebilir”
Boyun fıtığında kesin tanının muayene ve MR incelemesi ile konulduğunu ifade eden Bozbaş, “MR incelemesi, benzer şekilde boyun ve kol ağrısı yapabilen diğer hastalıklardan ayırıcı tanının yapılması ve tedavi planlaması için oldukça önemlidir. Benzer şekilde ağrılara yol açan tümör veya enfeksiyonların gözden kaçmaması için muayene ve radyolojik incelemeler büyük önem taşır” diye konuştu.
SON ÇARE CERRAHİ YÖNTEM
Sanılanın aksine, boyun fıtığında cerrahi tedavinin son çare olarak görüldüğünü belirten Bozbaş, “Hastaların büyük çoğunluğu için yatak istirahatı, ilaç tedavisi veya fizik tedavi yeterli olur. Başlangıç döneminde şiddetli ağrı varsa istirahat ve ilaçlar verilir. Ağrı azaldığı dönemde ise fizik tedavi programı önerilir. İlaç olarak ağrı kesici, ödem azaltıcı ve kas spazmını çözücü ilaçlar verilir. Özellikle akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde kısa süreli kullanım için boyunluk verilebilir. Bunların dışında bazı seçilmiş olgularda enjeksiyonlar yapılarak ağrı azaltılabilir” ifadelerini kullandı
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz