YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çevreciler 1 Mayıs’ta alanlarda

Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM) adına basın açıklaması yapan yönetim kurulu başkanı

Çevreciler 1 Mayıs’ta alanlarda

Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM) adına basın açıklaması yapan yönetim kurulu başkanı Av. Semra Kabasakal, ...

Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM) adına basın açıklaması yapan yönetim kurulu başkanı Av. Semra Kabasakal, nükleere hayır demek için ve son dönemlerde nükleer santral yapılmasına yönelik çalışmalara tepki koymak amacıyla 1 Mayıs’ta Tarsus’ta düzenlenecek olan işçi bayramı etkinliğine destek vereceklerini açıkladı. Kabasakal, açıklamasında şunlara değindi:

“26 Nisan 2012, Ukrayna’daki Çernobil nükleer kazasının 26 inci yıldönümü. Ne yazık ki hala, Japonya Fukisşma’da meydana gelen nükleer santral kazasında 3 reaktör ve soğutma havuzlarındaki atık yakıttan yayılan radyasyon kuzey yarım küreye yayılmaya devam ediyor. Fukişima’daki erimeye devam eden reaktörlere Kamazaki işçilerinin bile yaklaşmadığı sırada, Çernobil’de patlama sonucu eriyen reaktör korunun ve diğer aksamlarının sokulup cevreden izole edilebilmesi için gereken 1.5 milyar ABD doları henüz temin edilemediği için şu ana kadar üstü geçici olarak beton bloklarla kapatılan rektörün çevreye radyasyon yaylamasını önlemek için 26 yıldan beri hala 3.500 işçi çalışıyor.Çernobil ve Fukişima’da meydana gelen nükleer santral kazası, nükleer enerji santralarının güvenlik ve çevresel yönlerine ilişkin konuları ve özellikle de radyoaktif radyasyonun sınır tanımadığını bir daha kanıtlamış oluyor. Fukişima kazasının önümüzdeki yıllarda meydana getireceği sosyo-ekonomik ve çevresel sorunlarını global bir perspektife koymak, Çernobil kazasının küresel etkilerini yeniden incelemek ve son yirmi beş senede nükleer endüstrisinin ve Uluslararası Atom Enerji Ajansının (UAEA) gerçekleri nasıl saptırdığını kanıtlamak için, Çernobil’in 26 yıldönümü uygun bir zaman ve zemin oluşturuyor.Çernobil kazasından sonra yıllarca nükleer kartelin edite ettirdiği (düzelttiği) bilgileri sunan-bildiren Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) nihayet 2003 yılında Çernobil nükleer santralinin sebep olduğu ekonomik, ekolojik ve sağlık sorunlarını incelemek için sözde bağımsız bir proje başlattı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Rusya, Ukrayna, Belarus’tan seçilen resmi görevlilerin oluşturduğu “Çernobil Forumu” adı altında hazırlanan en son 2005 yılı altında hazırlanan en son 2005 raporunda, tahmini 4 bin ölüm, milyarlarca dolarlık ekonomik zarar, milyonlarca donum yaşanabilir alanda radyoaktif bulaşma ve evlerinden tamamen uzaklaştırılmış milyonlarca insandan söz ediliyor.

Çernobil kazasından kaynaklanan hastalıkların artan sıklığı konusundaki tartışma 10 yıllarca süreceğe benziyor. Bugüne dek, Çernobil radyasyonu nedeniyle kaç kişinin öldüğü ya da hastalıklarla yaşamak zorunda kaldığı açıkça bilinemiyor. Bunun nedeni, Sovyetler Birliği döneminde yörede yaşayan çocukların sistemli olarak bir yerden başka bir yere gönderilerek yeniden yerleştirilmesi ve kurbanların tıbbi kayıtlarının yok edilmesidir. Sadece Ukrayna’da 2.300 irili ufaklı yerleşim alanında yasayan 2.6 milyon insan boşaltılarak devamlı başka şehirlere yerleştirildi Buna karşın, 1992 Rio Zirvesi’nde konuşan Dr. Shcherbak’a “32 bin ölüm olduğu söylenebilir” demişti. Bunların çoğunluğunu, ilk yangına müdahale eden, patlayan reaktör korunun çevreye yayılan parçalarını temizleyip, yakındaki sahalara gömen 800 bin işçi ya da “temizlikçi”ler oluşturuyor. Rusya Sivil Savunma Bakanlığı’na göre, temizlikçilerin yüzde 38’i hastadır. Ukrayna Sağlık Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği 1995 yılındaki basın açıklamasına göre, “Bakanlıklar arası Uzman konseylerine göre, Çernobil kazasının etkilerine bağlı olarak yalnız 1993’te ölen temizlikçilerin sayısı 805, 1994’te ise 532dir.”

Bu nedenle Çernobil’in 26.Yılında Nükleer Enerjiye Dur Demek ve Ayrıca Çernobilve Japonya Nükleer Santral Kazalarından Ders Almayıp Akkuyu’ya Yapılmak İstenilen Nükleer Santrale Karşı Çıkmak İçin 1 Mayıs’ta Saat 15.30’da Kleopatra Kapısından Başlayacak Kortejde Yerimizi Alacağız.”

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler