YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Chp'li Vekilin Soma Gözyaşı (2)

TKİ GÖREVLİLERİ DİNLENDİ Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza

TKİ GÖREVLİLERİ DİNLENDİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasının öğleden sonraki bölümünde, TKİ kontrol şubedeki görevliler dinlendi. İlk olarak bu görevlilerden Başmühendis Adem Ormanoğlu'nun sorgusu yapıldı. Adem Ormanoğlu, kendisine yöneltilen sorulara, "Sözleşmeler gereği, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., İmbat A.Ş. ile Demir Export ocaklarında denetimlerde bulunuruz. Üretime yönelik görevimiz, iş güvenliğine yönelik sorumluluk ve müdahale yetkimiz yok" dedi. Ocaklardaki ölüm olaylarına yönelik bu güne kadar haklarında açılan bir dava olup olmadığına yönelik soruya ise, Adem Ormanoğlu, "Bilgi amaçlı bile soru sorulmadı" yanıtını verdi. 2014 Sayıştay raporunda, ocaktan çıkartılan kömürün yıkandıktan sonra içerisinde büyük oranda taş bulunduğu, bunun içinde en pahalıya mal olan kömür olduğu değerlendirmesi sorulduğunda da, Ormanoğlu, "Biz numune alıp kontrol yapardık" dedi.
SAHADA 6- 7 MİLYON TON KÖMÜR DAHA VARDI
TKİ görevlilerinden Efkan Kurt ise, duruşmalarda sık sık kapalı olup olmadığı yönünde tartışma yaşanan 340 ana nefesliği için, "Bu yeri 2009 yılında firmaya devrettik. Açık Ocak Şube Müdürlüğü, burasının kendi çalışmalarından dolayı kapatılmasını istedi. Biz de o zamana Park Teknik firmasına yazı yazdık ve kapatıldı. Şu anda sanırım önünde toprak var ve kapısı kapalı" dedi. Efkan Kurt, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin, 2017 yılına kadar çıkarması gereken rezervi, facia tarihinden kısa bir sonrasında bitirecek olmasının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:
"Biz kazadan yaklaşık bir ay önce sahada bir araştırma yaptık. Ve o alanda daha 6 ile 7 milyon ton arasında kömür bulunduğunu saptadık. Bunu da genel müdürlüğe yazdık. Genel müdürlük de, sanırım firmaya bu konuda biz yazı yazmıştır ama ben bunun olup olmadığını bilmiyorum. Belki kaza günü ya da ondan önce bir yazı firmaya gelmiş olabilir." 'HAVALANDIRMA KAZA GÜNÜ İÇİN YETERLİYDİ'
Ocakta anlaşmadaki üretim miktarının tamamlanma sınırına gelmesine rağmen yeni biri havalandırma fanının neden yapılmış olabileceğini avukatların sorması üzerine Efkan Kurt şunları söyledi:
"Havalandırma projelerinden haberimiz vardı. Bunu üst panolara, ya da aşağı gidecek panolarda havalandırma yetmeyeceği için kurulduğunu biliyorum. Çünkü bir firmanın bulunduğu alana, başka bir firmanın alınması zordur. Firma bunu düşünüp bu sistemi kurmuş olabilir. Üretim için gerekli izin verilmez ise, firmanın aynı yerde başka ocakları var. Sistemi söküp orada da kurabilir. Ancak havalandırma kaza günü için yeterliydi."
'İNSANLAR ÇARESİZCE MÜDAHALE İÇİN BEKLİYORDU'
Efkan Kurt, kaza gününe ilişkin olarak ise, "Acil durum eylem planına göre bir koordinasyon yoktu. İnsanlar çaresizce, müdahale için bekliyorlardı" dedi.
TKİ'de görevli diğer görevliler Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Mehmet Bayri, ocaktan çıkartılan kömürün yıkanmasından, sevkiyatından, kurallara uygun olup olmadığını denetlediklerini, başka da bir yetkilerinin bulunmadığını anlattı.
Yarın kazayı yaşayan işçiler dinlenmek üzere duruşma ertelendi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler