Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Çocuklu ailelere evde zaman geçirmeyi kolaylaştıracak tavsiyeler

    “Çocuklarımızı evde tutmak zorunda olduğumuz bu günlerde neler yapmalı ve nelere dikkat etmeliyiz?” sanırım her anne babanın kafasındaki en büyük soru.

    Hiç hazır olmadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Tüm dünyanın zorlu süreçlerden geçtiği şu günlerde anne babası işyerinde ya da evde çalışmaya devam eden çocuklar evdeler. Ebeveynler bir taraftan kendi iş ve ev sorumluluklarını yürütmeye çalışırken bir taraftan da çocuklarının evde geçirdikleri bu süreyi güvenli ve faydalı hale getirmeye çalışıyorlar. Özellikle anaokulu çağında çocuğu olan ebeveynlerin işi oldukça zor. Tüm zamanını kendisi planlayamayan, günlük rutinde yetişkin desteğine oldukça ihtiyaç duyan bu yaş grubu çocuklar ile birlikte evde çalışmak oldukça zorlaşıyor.

    Neyse ki evde olma sürecini her iki taraf içinde kolaylaştırmanın yolları var. Öncelikle rutinler önemli; her çocuk rutini sever. Bu nedenle tüm anaokulları günlük rutin kullanır. Şimdi siz ebeveynler içinde evde bir rutin oluşturmanın tam zamanı. Birlikte günlük bir çizelge hazırlayın. Bu çizelgeyi hazırlarken uyku ve yemek saatlerinin dışında mutlaka sakin ve hareketli zaman dilimlerini dengelemeyi unutmayın. Eğer çocuğunuz online eğitim sürecine katılıyorsa rutininize bunu da ekleyin ve online eğitim öncesi mutlaka istediği bir oyunu oynaması için zaman tanıyın. Böylece okul öncesi dönemde oldukça zor olan online eğitim sürecine daha kolay dahil olacaklardır. Günlük rutinde eğitici zamanlar kadar oyun zamanları da olmalı. Oyunlar bazen sizinle bazen de kendi başına oyun kurup oynayacağı zamanlar olarak planlanmalı; böylece onun bağımsız oynadığı sürede sizler de işlerinize odaklanabilirsiniz. Bu rutini çocuğunuzla paylaşmak, üzerinde konuşmak, hatta bir görselini hazırlayıp odasına asmak rutine uyulmasını daha da kolaylaştıracaktır.

    Böyle dönemler ekran bağımlılığı için ciddi bir risk oluşturuyor. Eğitim amacı ile kullanılsa bile ekran süresini kısıtlayın; unutmayın ki uzun süre ekrana maruz kalmak gelişimi olumsuz etkiliyor.

    Bu süreçle nasıl baş ettiğiniz onlar için önemli bir model. Duygularınızı konuşun ve onlarla uygun bir dille paylaşın. Hepimiz endişeliyiz bu çok normal ama bunu nasıl yansıttığımız önemli. Kaygılarımızla çocuklarımızın zaten kısıtladığımız alanlarını iyice sınırlandırmayalım. Hijyen konusunda hassas olalım tabii ki ama çocuğumuzun ev içinde kirli etkinlikler yapmasına da olanak sağlayalım. Bazı kurallar bu dönemde esneyebilir; örneğin eğer uygun ortamınız varsa evde bisiklet binebilirler, top oyunları oynayabilirler.

    Kendinizi ifade ederken, evde sohbet ederken onların sizi dinlediğini asla aklınızdan çıkarmayın. Bu yüzden onları ürkütebilecek kelime ve cümlelerden uzak durmanız gerekiyor. Eşinizle kaygılarınızı, korkularınızı, genel durumun gidişatını konuşmak için onların uyku saatlerini bekleyin.

    Çocuklarınızın okul süreci ve eğitimi ile ilgili kaygılarınızı bir kenara bırakın. Şu dönemde onları sağlıklı tutabiliyorsanız ne mutlu. Sizler öğretmen değilsiniz ve bir okulda çalışmıyorsunuz; evi okula çevirmenize gerek yok. Çocuğunuz online eğitime dahilse bu süreçteki ihtiyaçlarına destek olmaya çalışın yeterli. Evde yapacağı bir çok şey onu geliştirecek zaten. Birlikte sofra kurun, siz kapı kollarını silerken o saysın, oyuncaklarını yıkasın, oynamadıklarını ihtiyacı olanlara vermek için ayırsın, dolabını düzenlesin, bırakın salatalığı o doğrasın (güvenli bir bıçakla), müzik açıp dans etsin, ritim tutsun. Tüm bu yaptıklarında farklı gelişim alanlarını destekliyor olacaksınız . Yalnız bir şey çok özel; onun gelişimi için yapabileceğiniz en iyi şey her gün kitap okumak ve/veya hikaye anlatmak.

    Çocuklarımızın zamanlarını doldurmaya çalışırken farklı etkinlikler için çeşitli eğitim sitelerinden faydalanabilirsiniz. Mesela biz Roots ELC ekibi olarak öğrencilerimiz için planladığımız okul öncesi dönemde yapılabilecek etkinlikleri tüm çocukların faydalanması için sosyal medya hesaplarımızdan da paylaşıyoruz. Ancak her etkinlik her yaş grubu ya da her çocuk için uygun olmayabilir; çocuğunuzu zorlamayın. Bu dönemde ücretsiz erişime izin veren bir çok kütüphane, müze var; birlikte bunları da inceleyebilirsiniz.

    Temiz hava almak çok önemli. Evinizi sık sık havalandırmayı aksatmayın. Varsa balkon, teras gibi alanlarda çocuklarınızla geçireceğiniz zamanları artırın.

    Her durumu fırsata çevirmek bizim elimizde. Sizde bu dönemi tüm olumsuzluklarına rağmen ailecek güzel anılar biriktirdiğiniz günlere çevirmeye çalışabilirsiniz.

    Yerel Seçim 2024


    En Çok Aranan Haberler