Düzce Üniversitesi’nde Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi katkıları ve Toplumsal Düşünce ve Sosyal araştırma Topluluğunun işbirliği ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde, “Düzce’de Kadın Olmak” konulu panel düzenlendi.
Düzce Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen panele Düzce Vali Yardımcısı Volkan Barış Göçmen, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Tanyel, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şule Ay yaptı. Ay, “Türkiye’de kadınlar ile ilgili kurumlar bakanlıklar ve etkinlikler giderek artıyor. Kadınlar günü kadınlarla erkeklerin ne yazık ki aynı fırsatlara sahip olmadığını gösteriyor. Kadın çalışmaları konusunda dünyada büyük bir hamle var. ABD’de 437 tane kadın programı var, Avrupa’nın her ülkesinde kadın programları ve kadın çalışmaları üzerine merkezler var. Türkiye’de bizimle birlikte 47 merkez 4 tane de ana bilim dalı bulunmakta. Her gün kadına şiddet haberlerini izliyoruz. Başbakanlığın yaptığı araştırmalarında da bilim adamlarının araştırmalarında da ortak nokta en azından kadınların 3’te 1’i şiddete maruz kalıyor. Avrupa insan hakları mahkemesi tarafından cezaya çarptırılmış tek ülkeyiz. Gerekçesi ise kadına karşı uygulanan şiddeti önleyemiyor olmamız” dedi.
Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Atatürk’ün kadınlar ile ilgili sözünü hatırlatarak, “Dünya üzerinde ne görüyorsanız ne varsa kadının eseridir. Son derece önemli bir tespit. Kadınların yükselmeleri, karar alma süreçlerinde aktif rol oynamaları bu olmadan dünyayı değiştirmek mümkün olmayacak” dedi.
Kız çocuklarının okuması gerektiğini işaret eden Şerifoğlu, “Ülkemizde okullaşma oranları hem genelde hem kız çocukları düzeyinde çok iyi seviyelere çıkararak neredeyse başarmak üzereyiz. Kız çocuklarımız okumalı, kadınlarımız yaşam boyu eğitim programları ile yaşamın her alanıyla ile ilgili eğitimle desteklenmeli, yenilikçi, yaratıcı girişimci yönlerini ortaya koyabilmek için fırsatlar önlerine getirilmeli ve karar alma süreçlerinde siyasette olsun kamu da olsun özel sektör de olsun mutlaka yükselmeliler” dedi.
Konuşmaların ardından Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şule Ay’ın yaptığı panele geçildi.
Panelist olarak “Şiddet İstismar ve Kadın” konulu sunumu ile Düzce Üniversitesi Tıp fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Büken, Düzce’de kadına şiddetle ilgili az sayıda çalışma olduğundan Türkiye’de ve Dünyada kadına yönelik şiddet oranlarını verdi.
“Düzce’de Siyasette kadın olmak” konulu sunumunda Kara Hacı Musa Mahallesi Muhtarı Hanife Gür, ”Düzce’de kadın siyasetçilere ve muhtarlara çok ihtiyacımız var” dedi. “İş hayatında ve Sporda Kadın Olmak” adlı sunumunda Karate Federasyonu yönetim Kurulu Üyesi Düzce Belediye Meclis Üyesi Hatun Şengüloğlu, “Bayan iseniz kendinizi geliştirmek için başarılı olmalısınız kadınlar birbirine sahip çıkmalı" dedi. “Düzce de kadın Yönetici Olmak” adlı sunumu ile Düzce Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürü Melek Özgüner, başarının hedeflemekle mümkün olduğunu vurguladı.
“Düzce’de kız öğrenci olmak” adlı sunumu ile Düzce Üniversitesi Toplumsal Düşünce ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu Başkanı Rukiye Durmuş ise yaptığı araştırmalardan örnekler veren Durmuş “kadınlar bu konularda biraz çekingen 47 topluluğun sadece 9’u kadın başkana sahip” dedi.
Panelin sonunda konuşmacılara Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, tarafından plaket verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz